Fiecare conducator auto din Franta este obligat, potrivit unei noi legi intrate in vigoare incepand cu 1 iulie, sa aiba in masina doua etiloteste, altfel riscand sa fie amendati, noteaza BBC. Masura a fost luata de guvernul francez in incercarea de a reduce numarul accidentelor cauzate de consumul de alcool.

Si conducatorii auto din alte tari sunt vizati de lege, insa exista o perioada de gratie pentru acestia pana in noiembrie.

Circa 4.000 de oameni isi pierd viata in accidente rutiere in Franta in feicare an, iar consumul de alcool este principala cauza, urmat de viteza excesiva.

Autoritatile spera ca soferii care considera ca au depasit limita de alcool se vor testa si nu se vor mai urca la volan.

Fostul guvern al presedintelui Nicolas Sarkozy, care a aprobat legea, sustinea ca spera ca aproximativ 500 de vieti vor fi salvate astfel in fiecare an.

In Franta exista doar doi producatori de etiloteste. In prezent exista un numar limitat de aceste kit-uri, motiv pentru care se acorde perioada de gratie pana in noiembrie.

Asociatiile conducatorilor auto care se impotrivesc noului cod rutier sustin ca "legea etilotestului" a fost rezultatul unui lobby intens din partea industriei.