Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani cu privire la faptul ca, incepand din luna iulie 2012, toti conducatorii auto in Franta sunt obligati sa posede un aparat pentru verificarea alcoolemiei - etilotest. Dispozitivul indica prezenta alcoolului in aerul expirat. Este interzisa conducerea autovehiculelor cand valoarea acestui indicator depaseste 0,25 mg/l.

Sunt exceptati de la aceasta obligatie conducatorii vehiculelor cu motor cu 2 sau 3 roti, avand o capacitate cilindrica ce nu depaseste 50 cmc.

Aparatul trebuie sa respecte conditiile de valabilitate prevazute de fabricant: data expirarii si certificarea conformitatii cu normele legale.

Exista doua tipuri de dispozitive: chimic si electronic. In general costul dispozitivului chimic este de 1-2 euro, iar al celui electronic depaseste 100 euro. Acestea aparate se pot achizitiona atat din hipermarketuri, cat si din magazinele de cartier. In cazul utilizarii dispozitivului chimic, este preferabil sa se achizitioneze doua aparate.

Incepand cu data de 1 noiembrie 2012, lipsa acestui dispozitiv va fi sanctionata cu o amenda de 11 euro in cazul unui control rutier, pana atunci existand o perioada de gratie pentru conducatorii auto straini.

Fiecare conducator auto din Franta este obligat, potrivit unei noi legi intrate in vigoare incepand cu 1 iulie, sa aiba in masina doua etiloteste, altfel riscand sa fie amendati, nota BBC pe 1 iulie. Masura a fost luata de guvernul francez in incercarea de a reduce numarul accidentelor cauzate de consumul de alcool.