Guvernul permite institutiilor si autoritatilor publice sa achizitioneze autoturisme si in afara Programului "Rabla", eliminand astfel interdictia aplicata in ultimii patru ani, dar impune ca masinile cumparate sa nu aiba un motor mai mare de 1,6 litri si sa nu coste mai mult de 18.000 euro, relateaza Mediafax.

Pretul de 18.000 euro calculat pentru o masina include TVA.

Pragul pentru achizitiile publice fara licitatie urmeaza sa fie dublat de la inceputul anului viitor, la 30.000 de euro, potrivit ANRMAP.

Limitele privind achizitionarea de masini, care conduce la eliminarea interdictiei de cumparare, este prevazuta intr-un proiect de ordonanta de urgenta. Potrivit unor surse oficiale, proiectul a fost aprobat in sedinta de miercuri a Guvernului.

Exceptate vor fi institutiile din domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale, care vor putea achizitiona autoturisme cu o capacitate cilindrica mai mare de 1.600 centimetri cubi si cu un pret care poate depasi contravaloarea in lei a 18.000 euro inclusiv TVA, in cazuri temeinic justificate si cu aprobarea ordonatorului principal de credite.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Liviu Voinea a explicat ca bugetul unei institutii nu va creste prin astfel de achizitii, deoarece aceasta va fi obligata sa isi ajusteze propriul buget pentru a cumpara masini, prin taierea altor cheltuieli.

"Cheltuielile in ansamblu nu cresc", a spus Voinea.

El a aratat ca interdictii precum cea aplicata in ultimii patru ani la achizitionarea de masini in sectorul public nu pot fi mentinute la nesfarsit, ci trebuie inlocuite la un moment dat cu masuri rationale, care sa limiteze totusi cheltuielile.

"Poate daca interzicem la nesfarsit achizitionarea de autoturisme nici nu se mai fabrica masini, este un lant", a aratat secretarul de stat.

Companiile care produc autoturisme in Romania sunt Dacia si Ford.

El a adaugat ca si pana in prezent au existat "portite" de la aceasta interdictie, precum adoptarea unor memorandumuri care au permis achizitii punctuale de masini.

Autoritatilor si institutiilor publice li s-a interzis in 2009 sa achizitioneze, sa cumpere sau sa preia in leasing autoturisme si mobilier, exceptate fiind doar structurile nou-infiintate si numai in primul an de functionare, achizitiile pentru realizarea proiectelor finantate din imprumuturi, fonduri externe nerambursabile, donatii si sponsorizari si autoturismele cumparate in cadrul Programului "Rabla". Interdictia a fost prelungita succesiv in ultimii ani, pana la 31 decembrie 2012 inclusiv.

Ordonanta de urgenta prin care Guvernul va permite reluarea achizitiilor de masini face insa referire la ordonanta din 2001 privind normativele de cheltuieli pentru institutiile publice, care stabileste numarul de masini la care are dreptul fiecare demnitar si consumul lunar de carburanti acceptat.