Timbru de mediu diferit pentru benzina si diesel. Ministrul Plumb: In momentul de fata ne gandim la o formula de calcul separata
Rovana Plumb a spus ca proiectul timbrului de mediu este "in faza finala de analiza" si ca se va tine cont de parerile exprimate in dezbaterea publica de producatorii si importatorii de autoturisme, precum si de pozitiile altor persoane juridice si fizice, la sedinta de Guvern de miercuri.
"Fata de ceea ce am prezentat pe site-ul Ministerului Mediului ca propunere, in momentul de fata luam in calcul o formula de calcul separata pentru motoarele care utilizeaza benzina si pentru cele care utilizeaza motorina", a spus Plumb, precizand ulterior ca formula de calcul va ramane aceeasi, dar ar putea fi cuantumuri diferite pentru cele doua tipuri de motoare, "dat fiind faptul ca motoarele diesel au un plus de particule care polueaza".
Pe de alta parte, intrebata de jurnalsti cum se vor diferentia cuantumurile, ministrul a raspuns ca nu vrea sa faca niciun fel de precizare pana nu se finalizeaza elaborarea modului de calcul.
In legatura cu faptul ca unii producatori au cerut pentru masinile non Euro, Euro 1 si Euro 2 taxe de pana la trei ori mai mari, Rovana Plumb a spus ca nu este vizata, deocamdata, nicio modificare fata de propunerea existenta. Timbrul de mediu pentru aceste categorii de automobile, mai poluante, ar urma sa fie mai mic cu procente cuprinse intre 60 si 90 la suta fata de actuala taxa, dat fiind ca masinile respective au o durata mai scurta de viata si vor polua mai putin in timp.
Legat de faptul ca producatorii au cerut sa creasca taxa de mediu pentru autoturismele Euro 3 si Euro 4, dat fiind ca au investit pentru dezvoltarea categoriei Euro 5, ministrul a spus ca modificarile se refera in special la primele doua categorii, in cazul carora timbrul de mediu va fi cu 10-15 la suta mai mare decat actuala taxa.
Guvernul a definitivat forma noii taxe auto, aplicata sub forma timbrului de mediu, printr-un proiect de ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.
Noua formula de calcul prevazuta in proiect conduce la o crestere in medie de circa 10% a sumei de plata pentru masinile Euro 4 si Euro 3 si o scadere cuprinsa intre 60% si 90% pentru masinile Euro 2, Euro 1 si non-euro.
Conform noii formule de calcul, suma de plata va scadea cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 si cu 90% pentru non-euro. Cuantumul taxei pentru masinile non-euro, Euro 1 si Euro 2, cu tehnologii mai invechite, va fi mai mic decat cel actual, mergandu-se pe ideea ca aceste masini au o durata scurta de functionare si, deci, vor polua pentru un interval mai mic.
Taxa va ramane la aproximativ acelasi nivel pentru masini Euro 5, in timp ce pentru Euro 6, masini hibride si electrice, nu va fi platit nimic.
Propunerea a fost prezentata Guvernului de catre ministrul Mediului, Rovana Plumb, in sedinta din 16 ianuarie a Guvernului.
Ministerul Mediului a organizat, pe 25 ianuarie, la sediul institutiei, o dezbatere publica privind proiectul timbrului de mediu.
In cadrul dezbaterii, directorul general al Dacia Renault, Jerome Olive, a cerut dublarea valorii timbrelor de mediu prevazute in ordonanta pentru autovehiculele Euro 3 si Euro 4.
"Cererea noastra este de a multiplica cu doi valoarea care este propusa acum in lege pentru masinile cu Euro 3 si Euro 4. Proiectul nu respecta aceste principii Euro 3 si Euro 4. Aceste vehicule sunt foarte poluante nu numai din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, ci si pentru celelalte noxe" a declarat, vineri, Jerome Olive la dezbaterea publica organizata de Ministerul Mediului.
Potrivit directorului general al Dacia Renault, cererea are in vedere si descurajarea importurilor masive de masini second-hand din alte tari ale Europei, care, pe langa faptul ca polueaza mediul, au impact negativ asupra industriei autohtone auto, precizand ca, in acest fel, Romania nu va ajunge "cosul de gunoi al Europei", prin importul tuturor autovehiculelor second-hand din Europa.
La randul lor, reprezentantii societatii civile au cerut, pe de o parte, cresterea taxelor prevazute prin actualul proiect de act normativ pentru masinile cu Euro 0, Euro 1 si Euro 2, fata de cuantumul celor din 2012, in caz contrar, piata auto din Romania urmand sa devina, in opinia lor, o piata de masini poluante, second-hand aduse de romani din celelalte state UE, iar pe de alta parte, scaderea taxelor prevazute pentru autovehiculele cu Euro 3 si Euro 4. Acestia au aratat ca daca taxele pentru autovehiculele cu Euro 3 si Euro 4 raman la cuantumul prevazut de actualul proiect legislativ, masinile autohtone din perioada 2005- 2007 nu vor mai putea fi vandute, deoarece taxa este prea mare si, adaugata sumei pe care o cere cel care vrea sa vanda masina, duce la un pret foarte mare, impiedicand astfel, vanzarea.
Incepand cu 24 ianuarie 2013, proiectul actului normativ privind timbrul de mediu este supus dezbaterii publice si poate fi consultat pe pagina de internet a Ministerului Mediului si Schimbarilor climatice.

FOTOGALERIE O frumoasă casă de lângă biserica Sfântul Iosif din București a fost pusă la pământ / Autorizația a fost dată în 2019 de Primăria Capitalei
Coronavirus în România: Aproape 4.000 de cazuri noi în ultima zi / 81 decese, 985 persoane în stare gravă
Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
oricum orice taxa auto care nu este inclusa, nu depinde de PRETUL BENZINEI nu are nici-o legatura cu ecologia !!! este pur si simplu o taxa si atat !
1) cel care nu isi vinde masina si deci nu plateste taxa NU POLUEAZA ?
2) cel care are o masina astazi, plateste o taxa, o caseaza peste 1 an de zile, in timp cel altul cu o masina IDENTICA o foloseste inca 10 ani de zile POLUEAZA IN MOD EGAL ?
3) doi cetateni cu masini identice, unul circula 5.000 km pe an iar altul 50.000 km pe an, desi platesc aceiasi taxa identica POLUEAZA IN MOD EGAL ?
Este clar, ca aceasta taxa este o forma de a BAGA MANA IN BUZUNARUL CETATEANULUI doar pentru ca are "nesimtirea" sa aiba o masina care sa nu fie noua, eventual chiar Dacia.
A se remarca din articol ca astia nu stiu cum sa jupoaie mai bine populatia.
singura cale corecta e sa faca o taxa anuala in functie de codoi care sa fie platita de toti cei ce au vehicule, nu de cei ce isi VAND vehiculele, sau sa bage taxa in pretul benzinei.
si, foarte important, sa stim unde se duc acesti bani. cati brazi se planteaza (nu panselutze ca alea emana toxine)
Tactica e simpla, se lanseaza in mass media ideea unor anumite taxe, se dezbate aprig pe forumuri cateva luni....si la final poporenii sunt multumiti cu o anumita valoare, mai mica decat "the horror" de acum 3 luni si mai sunt si convinsi ca "trebuie sa fie taxa asta...si aia o au". Ei bine sunt destui care nu o au.
timbrul de mediu la benzinare euro 5 e maxim 100 de euro in momentul de fata, poate ar trebui sa fie pus gratis pentru benzinare euro 5 si astfel ar fi oamenii inclinati sa achizitioneze o masina noua, nepoluanta decat sa ia cazane de la nemti din 2003
O societate intreaga la minte, care este cu adevarat interesata de diminuarea poluarii auto, poate strange un fond de, sa zicem zece milioane de euro, pe care sa il ofere ca premiu pentru inventarea unui nou tip de motor sau carburant nepoluant, care sa fie comprtitiv si care poate fi implementat imediat in actualul parc auto si care va deveni obligatoriu pentru masinile noi.
Asa da, caci banii din taxe chiar vor reduce poluarea dar acum, unde merg banii de taxe, ce sume se strang si cum reduc aceste sume poluarea ???
Sa se hotarasca...
Oricum, cat timp o va aburi guvernul cu timbre de mediu si alte kkt-uri, tot se vor scurge bani catre Bulgaria cea vecina si prietena. Pana nu vor invata acest lucru, ponderea sumelor ce intra la buget va fi in continuare insignifianta sau, daca continua procesele, va produce mai degraba pagube.
Asta daca ii pasa cuia, in realitate, de poluare...
asta ca sa ce ?
sa disctruga practic dacia (uzina) si sa ne umplem si de harburi si de someri si de ... tampiti
te pocneste unu cu un hard de 500 euro... te lasa si fuge, prinde orbu scoate-i ochii
Iar guvernul asta pare ca vrea sa-i lase si fara serviciile astea, rezolvand astfel problema poluarii. Prin masurile anuntate pana acum de crestere a productiei si reducere a impozitelor...
Luati specificatiile oricarui producator auto si va veti convinge.
Mai importanta este insa certitudinea ca acesti indivizi sunt de-o incompetenta si prostie crasa.
Punct.
Motorul pe benzina produce in schimb de 2 ori mai mult monoxid de carbon, dar care e mult mai putin nociv. Daca nu pornesti masina in garaj.
Am o masina din '96 pe care o folosesc doar la sfarsit de saptamana. As scapa de ea la Remat dar nu vreau sa o dau pe o guma, ci eventual sa mai recuperez din banii bagati in ea de-a lungul timpului.
Dar, nu am bani de una noua si nici nu vreau sa ma bag dator ani de zile pentru ceva ce nu folosesc decat foarte rar.
Deci, as da masina pe jumatate din suma din voucher. Eu castig jumatate din bani, statul castiga jumatate din bani si o masina poluanta scoasa din circulatie. Ar scapa si de scandalul cu taxele prea mici pentru masinile non-euro.
Poate cineva ii da idea ministrului mediului.
Conform noii legi,eu, care mi-am luat in 2006 o masina noua Logan Euro 3 cu emisii de 170 g CO2, sunt condamnat sa circul cu ea pana vor curge tablele de pe ea si nu mai pot s-o vand in vecii vecilor, fiindca va avea o taxa de inmatriculare de 2.300 euro, deci cam cat face masina acum.
Asta e rasplata guvernului pentru cei care au cumparat masini noi romanesti in 2004-2006 si i-au sustinut pe ordinarii de la Renault care acum urla in cor sa ne dubleze taxa.
Ei chiar ne cred nebuni sa mai cumparam vreodata masini noi de la ei ?
Spania,Franta,Italia,Slovenia,Ungaria.
Doar in Romania motorina era mai scumpa decat benzina.
E clar ca avem "specialisti" mai buni ca ai lor.
Oare tarile astea europene in frunte cu Comisia Europeana chiar nu inteleg ca autoritatile romane sunt intotdeauna mai destepte decat restul Europei?!?
Nu vreau sa mai spun de sistemul german, in care inmatricularea unei masini 'secon-hand' te costa, undeva la 43 de euro cu tot cu numere, dar si aici impozitul e diferentiat in functie de vechimea masinii, dar nu atat de mult ca in Austria
Analizând proiectul sistemului de impozitare prin timbrul de mediu propus de guvern se constată că acesta are următoarele deficiente:
1. costul timbrului de mediu este foarte mare pentru autoturismele cu “Euro 3” şi “Euro4”;
2. costul timbrului de mediu este mare si pentru autoturismele cu “Euro 2”, “Euro1” şi “Non-Euro”, spre exemplu timbrul costa mai mult decât preţul de piaţă al unei Dacii;
3. nu toţi poluatorii plătesc (cei care nu-si vând maşinile nu platesc);
4. va obliga românii în continuare să-şi înmatriculeze în Bulgaria a autoturismelor second-hand aduse din import in special cele cu “Euro 3” şi “Euro4”, cu toate pierderile financiare suferite de România: pierderea impozitului pe venit, pierderea veniturilor din asigurări, pierderea veniturilor din rovinietă, pierderea taxelor pentru transferul de proprietate etc.;
5. încurajează înmatricularea în România a mai multor autoturisme second-hand aduse din import cu norma “Euro 2”;
6. se vor reduce vânzările de autoturisme între cetăţenii români, pentru că vor apela la acte de custodie ca să-şi transfere autoturismele de la unul la altul în vederea evitării plăţii timbrului de mediu;
7. nu se face diferenţierea intre motoarele pe benzină şi cele Diesel care sunt mult mai poluante la aceeaşi clasă Euro;
8. preţul timbrului de mediu acoperă întrega durată de viaţă a autoturismului şi este suportat de primul cumpărător al autoturismului, ceea ce e injust pentru că poate sa aibă un accident cu ea la scurt timp şi să fie data la casat, nepoluînd integral norma plătită, sau poate să o vândă fără să-şi recupereze parte din taxă, sau se poate schimba legislaţia şi să fie pus să plătească altă taxă;
9. cetaţeanul român este din nou umilit şi împovărat de o taxă impusă abuziv;
10. celelalte mijloace auto de transport nu plătesc poluarea.
O altă propunere, care o fac (similară taxei de mediu din GERMANIA şi propunerii ASOCIAŢIEI TRANSPORTATORILOR), e ca timbrul de mediu să fie cumpărat anual, aşa cum e cumpărată şi rovinieta pentru drumuri, şi să coste funcţie de de tipul combustibilului (benzină/motorină), cilindreea motorului, norma de poluare. Practic cred că o valoare medie a timbrului de mediu de 30 euro (132 lei, sumă mai mult decât suportabilă pentru un proprietar auto) ar strânge suficiente fonduri la buget necesare cheltuielilor de mediu. Un calcul simplu facut la parcul de autoturisme din România de cca. 5.000.000 de autoturisme cât se estimează în prezent, arată că s-ar strange anual 150.000.000 euro. Dacă se mai adaugă şi restul incasărilor de la celelalte vehicule auto poluatoare de transport marfuri si pasageri, s-ar putea ajunge la cca. 250.000.000 euro.