VIDEO Ministrul Mediului: Programul Rabla 2013 începe pe 15 aprilie, valoarea unui tichet va fi de 1.500 de euro
Ministrul Mediului a precizat ca valoarea unui tichet in cadrul programului Rabla va fi de 1.500 de euro, dar a adaugat ca nu poate spune cate astfel de tichete vor fi emise: "Incercam sa concentram in asa fel incat sa avem o singura emisie de vouchere pe tot anul", a explicat Rovana Plumb.
Ministrul Mediului, care este si presedintele organizatiei de femei a PSD, a fost prezenta, sambata, la Ploiesti, unde a participat la conferinta de alegeri a PSD Prahova.
Rovana Plumb anunta in ianuarie ca Ministerul Mediului vizeaza schimbari in Programul "Rabla", care s-ar putea aplica masinilor non-euro, Euro 1 si Euro 2, printre care cresterea primei de casare de la 3.800 de lei la 1.500 de euro, dar si acordarea reducerii contra unui singur voucher, alaturi de eliminarea intermediarilor.
Ministrul preciza atunci ca se discuta ca reducerea la achizitionarea unei masini noi sa se faca in schimbul unui singur voucher. In prezent, prin Progamul "Rabla", o persoana poate cumpara o masina noua prezentand, pentru o reducere mai mare, pana la trei vouchere, dat fiind faptul ca acestea pot fi tranzactionate pe piata libera.
In octombrie anul trecut, premierul Victor Ponta declara ca "ar trebui sa fie un singur tichet, iar aceasta facilitate sa fie pentru cel care isi caseaza masina, nu pentru cel care o tranzactioneaza, pentru ca este un fel de bursa ilegala a tichetelor, nereglementata si neimpozitata".
Programul guvernamental de casare a masinilor uzate, denumit Programul "Rabla", permite proprietarilor cu masini mai vechi de zece ani sa duca autovehiculul la casat, primind in schimb o prima sub forma de tichet valoric. Tichetul nu este nominal si poate fi vandut si folosit de catre "purtatorul" acestuia pentru a obtine reducerea la achizitionarea unei masini noi, care pana in acest an a fost de 3.800 de lei.
Tichetele sunt acordate proprietarilor care isi caseaza masinile prin firmele colectoare (REMAT-uri), carora Administratia Fondului de Mediu le repartizeaza aceste vouchere.
Valorificarea la liber a voucherelor si posiblitatea achizitionarii unei masini noi folosind pana la trei tichete au fost introduse in 2010 in Programul "Rabla".
In 2010 au fost casate prin Programul "Rabla" 186.854 de masini, fiind cumparate aproape 60.000 de masini noi cu ajutorul bonurilor valorice, fata de 32.327 de masini scoase din uz prin editia 2009 a programului. In 2011 au fost scoase din uz 116.641 de masini vechi si au fost cumparate aproximativ 40.000 de vehicule noi, potrivit datelor furnizate de Ministerul Mediului la sfarsitul fiecarui an.

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Problema ar putea fi rezolvata mult mai simplu: cel care vine cu masina sa o caseze sa fie intrebat ce vrea, voucher sau bani. Cine vrea bani, sa primeasca trei sferturi sau jumatate din suma, oricum va fi mai mult decat ar fi luat pe rabla.
Avantajele sunt:
1. fara intermediari - vocherele sa nu poata fi transmisibile
2. omul isi vinde rabla si ramane cu bani
3. statul ramane cu bani oferind doar o treime din cost,
4. nu sunt ajutati doar producatorii auto ci mai ales, se reduce poluarea! Ca doar asta a fost motivul (declarat) al programului.
De asemenea ofereau celor care aveau rable dar nu aveau dorinta/putinta de a cumpara o masina noua, posibilitatea de a le valorifica.
Nu inteleg pe cine deranja asta. Nu cred ca vreun "samsar" a obligat pe cineva sa-i vanda vreo rabla sau sa-i cumpere vreun voucher.
Cred ca e doar reflexul comunistoid de a starpi orice initiativa privata.
Sau mai simplu, cum am spus mai sus: statul sa retina la sursa o parte din valoarea voucherului.