Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a dat dreptate unei sibience care a dat in judecata autoritatile romane, cerand ca, la restituirea taxei de poluare, sa primeasca si o dobanda calculata pentru perioada incepand cu plata respectivei taxe, informeaza Mediafax.

Mariana Irimie - care, pentru un autoturism inmatriculat pentru prima data in Germania, a platit taxa de poluare ce era prevazuta de OUG nr. 50/2008 - este in proces cu Administratia Finantelor Publice Sibiu si Administratia Fondului pentru Mediu, cauza fiind legata de suma ce trebuie sa ii fie restituita.

Sibianca a cerut ca sa primeasca si dobanda incepand de la data platii taxei si pana la cea a restituirii sale efective.

Instanta nationala, mai exact Tribunalul Sibiu, a intampinat probleme de interpretare in contextul solutionarii cererii de plata a dobanzilor aferente cuantumului taxei pe poluare, intrucat, potrivit prevederilor art. 70 si 124 ale Codului de procedura fiscala, dobanzile aferente sumelor care trebuie restituite de la bugetul de stat sunt acordate incepand din ziua care urmeaza datei formularii cererii de restituire, se arata intr-un comunicat pe acest subiect remis MEDIAFAX de Ministerul Afacerilor Externe.

In aceste conditii, Tribunalul Sibiu a adresat CJUE o intrebare referitoare la modul de calcul al dobanzilor aferente cuantumului taxei pe poluare de restituit.

Instanta europeana s-a pronuntat joi in aceasta privinta, stabilind ca "dreptul Uniunii se opune unui regim national, precum cel in discutie in litigiul principal, care limiteaza dobanzile acordate cu ocazia restituirii unei taxe percepute cu incalcarea dreptului Uniunii la cele care curg incepand din ziua care urmeaza datei formularii cererii de restituire a acestei taxe", precizeaza MAE.

"Dreptul Uniunii trebuie interpretat in sensul ca, in cazul perceperii de catre un stat membru a unei taxe incompatibile cu dreptul Uniunii, (...) acest stat este obligat sa restituie cuantumul acestei taxe si sa plateasca dobanzile aferente cuantumului acesteia incepand de la data platii sale de catre contribuabil", s-a mentionat anterior in concluziile avocatului general al CJUE, date publicitatii de aceasta instanta.

Un numar de 300.000 de proprietari de masini au castigat in instanta restituirea taxei de poluare, Administratia Fondului pentru Mediu primind, in ianuarie, cereri de restituire in valoare totala de 19 milioane de lei, din care au fost achitati 14 milioane de lei.

Instantele au dat aproximativ 300.000 de solutii definitive prin care se dispune restituirea taxei auto proprietarilor care au achitat aceasta taxa "considerata de Justitie ilegala", a declarat, in februarie, la Ploiesti, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb.