Ministrul Mediului, Rovana Plumb, s-a pronuntat luni impotriva unei initiative parlamentare de inlocuire a a timbrului de mediu cu o taxa de poluare inclusa in pretul combustibililor auto, scrie Agerpres care citeaza declaratii facute de ministrul Mediului la Eforie Sud.

Rovana Plumb a declarat ca o astfel de initiativa ar avea semnificatia unei taxari suplimentare a carburantilor si ar duce implicit la cresterea pretului combustibililor auto si al altor preturi in economie. 'Nu imbratisez aceasta initiativa, de a introduce noi taxe, pentru ca ar duce automat la cresterea preturilor. Si asa preturile sunt mari si ar avea efectul unei reactii in lant in economie' - a precizat ministrul Mediului.

Doi senatori PNL de Bihor, Valeriu Boeriu si Cristian Bodea, au inaintat recent un proiect de lege ce prevede transformarea timbrului de mediu intr-o taxa de poluare in valoare de un ban, inclusa in pretul fiecarui litru de carburant vandut pe teritoriul Romaniei, indiferent daca este vorba de benzina, motorina sau gaz petrolier lichefiat.

Cei doi senatori au depus initiativa pe 23 aprilie, la Biroul Permanent al Senatului.

"Noi am pornit de la constatarea ca taxa de poluare datorata de posesorii de autovehicule din Romania a cunoscut de-a lungul anilor mai multe variante, dar niciuna nu a fost bazata pe un principiu echitabil, si anume cel de a plati in functie de cat poluezi, adica de cat circuli", a declarat senatorul Cristian Bodea, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, prin initiativa legislativa inregistrata la Senat cei doi autori urmaresc "abrogarea taxei de mediu, care mosteneste aceleasi probleme ca si formele precedente ale taxei si este la fel de vulnerabila in fata proceselor de despagubire, precum si instituirea unei taxe de poluare de un ban pe litrul de combustibil (indiferent ca este vorba despre benzina, motorina sau gaz petrolier lichefiat), fapt care ar asigura o colectare pe masura poluarii, conform principiului poulezi doar cat circuli".

Senatorul Cristian Bodea a spus ca si cheltuirea banilor colectati in acest fel, prin includerea taxei de poluare in pretul combustibililor, ar fi mai usor de controlat, iar destinatia lor ar fi exclusiv pentru impaduriri.