Piata auto din Rusia va inversa tendinta negativa actuala si va devansa Germania, devenind cea mai mare din Europa si a cincea din lume pana in 2020, potrivit unui studiu realizat de Boston Consulting Group, relateaza Automotive News Europe, citat de Mediafax. Producatori occidentali precum General Motors, Volkswagen, Ford Motor si Renault au investit masiv in Rusia, anticipand ca piata va creste odata cu dezvoltarea clasei de mijloc. Studiul anticipeaza ca Rusia poate urma Brazilia si China pentru a se transforma dintr-o piata a exportatorilor straini intr-una dominata de vehicule fabricate local.

Boston Consulting anticipeaza ca piata auto din Rusia va creste in medie cu 6% pe an pana in 2020, cand va ajunge la un volum anual al vanzarilor de 4,4 milioane de vehicule, fata de 2,9 milioane de unitati in 2012.

Astfel, piata auto din Rusia va urca pe locul cinci in lume in functie de vanzari, dupa China, Statele Unite, India si Brazilia. Anul trecut, Rusia s-a plasat pe pozitia a saptea, in urma Chinei, SUA, Japoniei, Braziliei, Germaniei si Indiei. In 2009, Rusia se afla pe locul 10 la nivel mondial.

Boston Consulting avertizeaza insa ca Rusia trebuie sa depaseasca probleme dificile, intre care instabilitatea cererii, o baza slaba de furnizori si costurile mari de logistica.

Rusia era pe cale sa devina cea mai mare piata auto europeana inainte ca criza financiara din 2008 sa afecteze cererea si accesul la creditare.