Fabrica Ford din Craiova va opri productia cateva zile pe luna, incepand din septembrie, din cauza diminuarii cererii de vehicule B-Max pe piata europeana. Circa 4.000 de angajati ai companiei vor intra in somaj tehnic.

Muncitorii de la Fabrica de vehicule vor sta acasa sapte zile in septembrie, iar cei de la Motoare, doua zile pe luna. Compania a luat decizia din cauza scaderii cererii de B-Max pe piata europeana, preferand aceasta solutie in locul disponibilizarii personalului. Oamenii vor fi platiti cu 80% din salariul de baza pe perioada cat vor sta acasa, scrie Gazeta de Sud.

Patronatul: Nu vor fi disponibilizari

Directorul de Resurse Umane al Ford Romania, Rob Ardley, a declarat, intr-un interviu pentru Gazeta de Sud ca nu vor fi disponibilizari, ci oamenii vor sta acasa in septembrie, dar trebuie sa fie pregatiti oricand sa vina inapoi la munca.

"Deocamdata, vor fi blocari saptamanale ale productiei, timp de sapte zile in total, in luna septembrie. Dar trebuie sa ramanem flexibili, iar, cand cererea isi va reveni, trebuie ca oamenii sa se intoarca in fabrica. Cand piata din Europa de Vest isi va reveni - acolo sunt cei mai multi clienti ai nostri - atunci si cererea de B-Max isi va reveni. Ar putea fi o crestere a cererii de motoare, astfel incat fabrica de la Craiova va fi echilibrata", a spus Rob Ardley, care a adaugat ca in alte fabrici Ford din Europa sunt programate zile fara productie, cum ar fi fabrica de la Saarlouis, din Germania.

Intrebat daca vor mai fi opriri de productie la Craiova in celelalte luni ale anului, managerul de resurse umane a precizat ca nu doreste sa faca speculatii pe aceasta tema, deoarece pana atunci cererea poate sa se redreseze, iar fabrica sa produca din nou in ritm normal.

"Cu cat ne indepartam in timp, cu atat este mai greu de spus cu precizie daca vor fi zile fara productie si noi nu dorim sa-i speriem pe oameni", a precizat directorul de Resurse Umane in interviul acordat GdS.

Sindicatul spune ca vor fi opriri de productie in fiecare luna, pana la finele anului.

"Cei de la Fabrica de Masini vor sta acasa intre sapte si zece zile pe luna, incepand din septembrie si pana la sfarsitul anului, iar cei de la Fabrica de Motoare vor sta acasa, in medie, doua zile pe luna, pentru ca motoare producem pentru mai multe fabrici Ford din lume si aici nu s-a diminuat cererea foarte mult.

Noi, sindicatul, am anuntat oamenii miercuri dimineata, iar in cursul aceleiasi zile a facut anuntul si angajatorul. Pe perioada cat vor sta acasa in somaj tehnic vor fi platiti cu 80% din salariul de baza, conform contractului colectiv de munca", a declarat Ovidiu Cioroianu, unul dintre liderii sindicali de la Ford Craiova.

El mai spune ca vor fi afectati pe perioada cat vor sta acasa muncitorii direct productivi, care au sporuri adaugate la salariul de baza, din cauza ca acestia vor incasa undeva la 59-60% din salariul de baza, nu 80% precum ceilalti. Partea buna a lucrurilor, daca se poate spune asa, este aceea ca nu se fac disponibilizari, ci compania a adoptat metoda somajului tehnic, care este reglementata in Codul Muncii din Romania.