Romanii si bicicletele - Cateva cifre interesante in comparatie cu alte state UE
In Romania s-au vandut 380.000 de biciclete in 2012, lideri in UE fiind Germania si Marea Britanie, cu peste 3 milioane unitati fiecare. In Franta s-a trecut de doua milioane, iar in Italia, de 1,6 milioane, Per total s-au vandut 19,7 milioane biciclete in UE anul trecut, maximul deceniului fiind in 2007 cand s-a trecut de 21 milioane, arata datele Coliped penjtru 27 de tari UE (Croatia nefiind membra in 2012).
Pornind de la datele Coliped, agentia de presa France Press a comparat vanzarile de biciclete cu cele de masini noi, concluzia fiind ca cele din urma le-au depasit clar pe cele din a doua categorie, iar asta se datoreaza crizei care ii determina pe foarte multi sa mearga pe doua roti catre serviciu, si nu pe patru.
Comparatia intre masini si biciclete este un pic nepotrivita din cauza diferentei mari de pret, insa e interesant de remarcat ca in Romania s-au vandut de patru ori mai multe biciclete decat autoturisme. Totusi, fara indoiala ca biciclete au castigat enorm teren nu doar in orase consacrate precum Amsterdam, Copenhaga sau Paris, ci si in sud la Milano sau Madrid.
Productia de biciclete in UE a fost de 11,5 milioane unitati anul trecut, in timp ce in 2000 era de peste 14 milioane. Germania si Italia sunt cei mai mari producatori (peste doua milioane unitati fiecare), iar Romania este in top 10 cu 450.000 de biciclete (4% din totalul UE). Romania sta excelent cand e vorba de valoarea productiei de piese de schimb si accesorii pentru biciclete, tara noastra producand in valoare de 200 milioane euro, ceea ce ii confera locul trei in UE, dupa Italia si Germania). La nivelul UE productia a fost de 1,6 miliarde euro, din 496 milioane in Italia)
Coliped are date si despre pretul mediu al bicicletelor vandute in fiecare tara. In Romania este 120 euro, in Olanda 724 euro, iar in Germania, 513 euro, in timp ce in Bulgaria e doar 83 euro, iar in Lituania, 100.
Raportul contine date despre numarul de oameni angrenati in productia de biciclete si accesorii, la nivelul UE fiind vorba de 20.500 oameni, din care peste 13.000 produc biciclete si 7.000 accesorii si piese de schimb. In Germania sunt 3.900 de oameni, in Italia 3.300, iar in Romania, circa 1.200 (400 in productie de biciclete si 800 la piese si accesorii).
AFP citeaza oameni din industrie care spun ca e clar ca asistam la o schimbare a modului de viata si la adoptarea pe scara larga a bicicletelor cand e vorba de mersul la serviciu. In plus, chiar si in zone unde automobilul e rege si exista o cultura auto puternica, se traseaza piste de biciclete si se pun bazele unor programe de inchiriere, precum celebrul Velib din Paris.
Apoi, in conditiile in care pretul carburantului a depasit in cateva tari si 1,7 euro/litru multa lume se vede nevoita sa lase masina acasa si sa caute alte moduri de a ajuns la serviciu, bicicleta fiind o varianta.

ANALIZĂ Cât plătește Primăria Sectorului 2 pentru curățenia stradală și ridicarea gunoiului și de ce este mizerie pe străzi / Mesajul primarului pentru oamenii care aruncă gunoiul pe stradă: Îi vom amenda
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Ca sa nu mai simti asa tare lipsa masinii.
toate s-ar putea rezolva cu cateva piste de biciclete 'dedicate', care sa traverseze orasele Romaniei in lung si'n lat.
on topic - sunt curios cum ar arata primul grafic daca s-ar raporta numarul de biciclete vandute la total populatie. primele 4 tari din topul ala sunt si primele 4 tari ca populatie..
Nu mergi cu bicicleta la modul serios.
Este mult mai simplu, dar daca incepi sa o folosesti din ce in ce mai mult.
Ti-o spun ca unul care merge zilnic:
- daca mergi rar, nu o sa inveti niciodata sa mergi bine in trafic
- media o am la 16km/h si nu transpir nici iarna nici vara, mers lejer, ca de plimbare, pentru ca nu sunt la concurs (23-25 cand vreau sa alerg)
- cand ploua, depasesti traficul: masinile sunt blocate si mai rau atunci (300 lei si ai echipament full de ploaie pt cativa ani)
- merg si iarna, pentru ca strazile sunt curatate de zapada pana la asfalt destul de repede (cauciucurile de munte se descurca destul de bine chiar si pe zapada)
2. pornesti de la premiza gresita ca toti au o forma fizica rezonabila si aceeasi inclinatie catre risc pe care o ai tu. totusi, daca intrebi la intamplare 10 persoane pe strada, cati crezi ca vor sa se urce pe bicicleta si sa traga o plimbare pe prima banda la o ora de varf?
3. sa inteleg ca echipamentul tau 'full' de ploaie este ceva absolut normal? daca ma duc la munca.. imi pun echipamentul 'full' de ploaie? la piata? la o intalnire cu prietenii? in vizita la un amic? exista un procent semnificativ de populatie (50%) care mai poarta si fuste! cand ma urc la volan nu trebuie sa ma imbrac de formula 1. nici in metrou nu imi pun salopeta de miner. de ce nu pot sa merg pe bicicleta cand ploua imbracat ca orice pieton?
intamplator am trait o vreme in Amsterdam si am folosit zilnic cel mai practic mijloc de transport... poti sa mergi cu 16km/h daca ti-e lene, poti sa te imbraci in plastic din cap pana in picoare daca vrei, poti sa te inghesui printre masini daca nu-ti pasa, dar se poate si altfel si, crede-ma, e mult mai placut..
o sa fie lung drumul si s-ar putea sa te plictisesti la inceput. ia cu tine niste poze cu copiii care mor de foame prin tarile africane.
Si inca ceva: daca tot facem comparatii intre tari, hai sa prelucram nitel datele, nu sa facem doar copy-paste. Ar fi fost mai interesant de stiut cite biciclete s-au vindut pe cap de locuitor, ca altfel e clar ca Olanda, de exemplu, unde toata lumea merge pe bicicleta, n-are cum cumpara 1 mil de biciclete pe an...
- cursiera pt distante lungi/strada
- de oras pt distante scurte
- gen BMX pt iesiri off-road
Sa nu mai zic de copii, deja la 3-4 ani sunt pe bicla, ies in familie si cum multi au 3+ copii si astia cresc repede, se schimba si biclele destul de des.
Multe incep de la 500EUR varianta "fara optiuni" iar alea cursiere pot ajunge lejer la 2000 (cadru standard dar frane ceramice, scari/sa inlocuite, etc). Sunt unele si care bat spre 8000...ma rog, poate pt aia foarte pasionati.
Exista si targ de bicle SH in fiecare primavara, gasesti si acolo modele care se vand la 800EUR!
Prietene, dreptul de a circula il are toata lumea, indiferent daca e cu masina sau nu sau cat de bun sofer este. Asa ca invata sa astepti, ca si altii asteapta dupa tine.
Cele din urmă şi cele din a doua categorie sunt... acelaşi lucru. Din fraza de mai sus reiese că vânzările de maşini noi... s-au autodepăşit.
Ar fi bine de stiut.
Pentru unii este ceva ce nu se preteaza la statutul lor social, pentru altii este o problema de fizica..greutate fizica, pentru altii este necunoastere dar pentru toti exista problema: pe unde mergi cu bicicleta?
Asta e vechea discutie cu pistele de biciclete.. Ce facem ca politia nu amendeaza bizonii care parcheaza pe pistele de biciclisti. Ce facem ca nu avem decat cateva piste de biciclisti, iar mersul prin oras e o aventura terifianta as putea spune, din proprie experienta.
Se tot vorbeste de Olanda.Iata cateva statistici legate doar de un oras din Olanda: "in Amsterdam exista mai multe biciclete decat masini: sunt 550.000 de biciclete si doar 220.000 de masini in oras. 38% din traficul orasului este facut cu bicicleta pe nu mai putin de 400 de km de piste pentru biciclisti..bicicleta (..) poate fi lasata in sute de mii de locuri dedicate pentru biciclete (peste 225.000 de locuri), inclusiv barje pe rau". (sursa: http://www.inhabitat.ro/bicicleta-ca-stil-de-viata/)
La noi se desfiinteaza pistele de biciclete si se viseaza monstruos la autostrazi suspendate. Nu doar ca nu se doreste sa existe biciclisti in Bucuresti de exemplu, dar in toate orasele din tara soferul este cel vizat, nu conteaza poluarea, distrugerea, disconfortul, sanatatea si orice alte situatii care ar putea fi evitate prin mers pe bicicleta sau pe jos. Ironic este ca acel idolatrizat sofer este pieton in peste 90% din timpul sau.
Parizienii fac milioane de euro cu sistemul Velib, un sistem gandit pentru orase, pentru a reduce traficul cu masina. Vin tare din urma bicicletele electrice, vanzarile vor ajunge la 11 miliarde dolari in 2020, deci se pot face bani grei.