Justitia europeana a anulat marti o lege care autoriza schimbul de informatii intre serviciile de politie din UE privind schimbul de informatii in materie de securitate rutiera, argumentand ca aceasta masura nu are o baza juridica "potrivita", scrie AFP.

Efectele legii vor fi insa mentinute timp de un an, a precizat Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) in decizia sa.

Intrata in vigoare in noiembrie 2013, aceasta lege a anulat impunitatea de care se bucurau soferii europeni care comiteau o infractiune in afara tarii lor. Prin aceasta lege, un sofer german care depasea viteza legala in Franta primea procesul verbal de amenda la domiciliul sau din Germania.

Concret, textul prevedea schimbul de informatii intre tarile membre si care permiteau localizarea proprietarului vehiculului in cauza.

Acest schimb de informatii intre serviciile europene de politie prevedea opt infractiuni: excesul de viteza, nepurtarea centurii de siguranta, trecerea pe rosu, conducere in stare de ebrietate, sub influenta drogurilor, lipsa castii pentru motociclisti, circulatia pe drum interzis si folosirea ilegala a telefonului mobil ilegala in timpul condusului.

CJUE a apreciat insa ca adoptarea directivei, in 2011, nu este conforma cu legislatia europeana. In loc sa retina baza juridica a securitatii transporturilor, asa cum a propus Comisia Europeana, statele membre si-au fondat legea pe cooperarea politieneasca.

Or, potrivit judecatorilor din Luxemburg, "directiva nu este legata direct de obiectivele de cooperare politieneasca, in masura in care aceasta vizeaza dezvoltarea unei politici comune in materie de azil, imigratie si control al frontierelor externe, pe de o parte, precum si pe prevenirea criminalitatii, a rasismului si a xenofobiei, pe de alta parte".

In consecinta, au anulat pur si simplu acest text semnat de 25 dintre cele 28 de state membre ale UE, in conditiile in care Marea Britanie, Irlanda si Danemarca au refuzat sa il adopte.