Programul Prima Masina ar trebui sa inceapa la 1 noiembrie. Care sunt conditiile actiunii ce are ca obiectiv vanzarea de 20.000 de masini noi/an
Ministrul Economiei spune ca pe o piata in care vanzarile de masini noi sunt extrem de mici si persoanele fizice au acces cu greu la credite, un astfel de program va permite tinerilor intre 18 si 35 de ani sa-si ia o masina noua de valoare medie (de pana la 11.500 euro). El mai spune ca un astfel de program stimuleaza cumpararea de masini nepoluante si aduce pe piata "un produs bancar competitiv cu efecte pozitive asupra vanzarii de autoturisme". Ca exenmplu, ministrul Economiei spune ca rata medie pentru un automobil de peste 11.000 euro ar fi de 150 euro/luna, la un credit pe sapte ani.
Programul este gandit pentru cei intre 18 si 35 de ani, insa si cei peste 35 de ani vor putea sa intre in program, diferenta fiind ca prima categorie are prioritate cand e vorba de intrarea in program. Ministrul Nita spune ca pana in prezent s-au inscris patru banci in program
Se vor emite garantii de stat pentru creditele contractate de beneficiarii programului de la institutiile de credit, pentru achizitia de autoturisme noi. Garantia statului va acoperi maxim 50% din valoarea creditului acordat in cadrul programului, diferenta de colateral fiind reprezentata de autoturismul achizitionat. Valoarea creditului pentru achizitie in cadrul programului este de 50.000 lei plus TVA plus valoarea politei CASCO pentru primul an. Cum spune si numele programului, doar cei care nu au masina sunt eligibili.
Un atu al programului tine si de dobanda la credit care va fi de circa 6%, cu cateva procente mai mica decat media pietei. "Costul total al finantarilor garantate de stat acordate in cadrul programului nu va depasi ROBOR la trei luni+marja de 3%"
Estimarile ministerului sunt ca programul va incepe la 1 noiembrie, iar anul acesta se vor comercializa 2.500-3.000 masini, iar la anul, circa 20.000. Ministerul estimeaza ca in doi ani, ponderea vanzarilor de masini noi catre persoane fizice va ajunge la 40% datorita programului, fata de o pondere de numai 25% pe piata in prezent.
Programul se adreseaza doar persoanelor fizice si practic pot fi cumparate circa 15-20 de modele noi la preturi de sub 11.500-12.000 euro, cel mai bine fiind plasata Dacia ale carui modele sunt in general sub acest prag.
"Sper sa-l putem adopta in sedinta de guvern de saptamana viitoare (...) Vrem sa-l aplicam de la inceput bine, fiindca avem o traditie de idei bune pe care le aplicam prost", a spus premierul Victor Ponta, prezent la eveniment.
De ce s-a ales sa fie sustinuta achizitia unor masini noi relativ ieftine? Premierul a explicat faptul ca programul este gandit pentru cei cu venituri reduse, nu pentru cei care isi permit masini de 40-50.000 euro. "Dorim sa incurajam achizitia de masini noi, nepoluante, masini cu o valoare medie, spre scazuta. S-a pus problema daca sa se achizitioneze masini mai scumpe, dar opinia noastra a fost ca prin acest procedeu special finantam totusi achizitia unei masini de valoare medie, nu masini din gama de lux pe care cei care si le doresc au si posibilitatea sa si le cumpere. Ne adresam unui segment cu venituri mai reduse, oameni care nu vor sa-si ia masini de 200.000 - 300.000 de lei", explica premierul.
"In limitele in care ne permite apartenenta noastra la Comisia Europeana, daca putem sa stimulam productia locala de autotusime, o facem. Nu vreau sa apara acest conflict intre producatorii locali si importatori, evident ca nu putem face nicio discriminare si nu vreau sa va ascund preferinta pentru producatorii nationali, o preferinta pe care mi-o manifest inclusiv eu insumi folosind o masina fabricata in Romania. Asta inseamna forta de munca in Romania, inseamna, nu doar producatorii, ci si toate companiile pe orizontala si inseamna posibilitatea de dezvoltare a industriei in Romania pe care o stimulam cu toate mijloacele pe care Uniunea Europeana ni le permite. Asadar acestea sunt efectele urmarite: sa avem acces la credit pentru tineri, sa avem masini cat mai putin poluante si sa speram ca stimulam in continuare productia interna, evident fara a o discrimina intr-un fel nepermis de legislatia europeana pe cea din restul UE. Daca prin acest proiect, care a fost discutat cu toti cei implicati, se va dovedi dupa discutiile publice, unul de succes, atunci saptamana viitoare putem sa-l adoptam in sedinta de guvernm si sa intre in vigoare de la 1 noiembrie", mai spune premierul.
Reprezentantii APIA spun ca la program se vor mai face ajustari si n-ar fi rau ca garantarea sa fie totusi pana la o anumita suma, dar sa poti lua o masina mai scumpa decat in proiectul din prezent.

FOTOGALERIE O frumoasă casă de lângă biserica Sfântul Iosif din București a fost pusă la pământ / Autorizația a fost dată în 2019 de Primăria Capitalei
Coronavirus în România: Aproape 4.000 de cazuri noi în ultima zi / 81 decese, 985 persoane în stare gravă
Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Mai bine ar crea alea 1000000 de locuri de munca si infrastructura...astefel poate si-ar permite mult mai multi masini de capul lor si ar avea si drumuri pe care sa colinde cu ele.
romanii au nevoie de programul "primul loc de munca".
daca hahalerele astea care se autointituleaza politicieni ar face ceva pt. crestere economica, asta ar duce implicit la aparitia de locuri de munca, oamenii ar avea din ce sa-si cumpere masini, case, din proprii bani. n-ar mai avea nevoie de pomeni electorale care, dupa alegeri, vor fi platite tot de ei, prin aparatia de noi si noi taxe.
Ce vrei, sa le dea pe toate?
Oare alte probleme mai importante nu avea de rezolvat ???
Incurajeaza investitiile c sa fie locuri de munca si sa vezi cum isi iau romanii si masini, si case si tot ce vrei ... dar lui ii place sa se zica ca el ne-a dat masini, case , ca de la el avem .. puiu de comunist nu se dezminte
In fond, banii depusi de ei constituiau un "pret", nu un cont de economii. In dreptul contractual, vinzarea-cumpararea este perfectata prin plata "pretului", chiar daca nu s-a semnat un contract. Iar acei oameni au platit pretul, deci au cumparat.
Statul i-a despagubit doar restituindu-le banii depusi, dar nu si pentru lipsa utilizarii masinii, a uzufructului. Ori, si o facilitate gen RABLA ar fi o consecinta a uzufructului.
In plus, se pune si problema poluarii. Ideea asta cu masini noi inseamna aducerea in orase (pentru ca aici sunt cei mai multi cumparatori) a unui numar sporit de masini. Oricat de putin poluante sunt, tot va creste nivelul de poluare (tocmai ce s-au dat suturi de la Comisia Europeana pentru poluarea din Bucuresti de exemplu), ca sa nu mai vorbim de aglomeratia generata.
Inca nu intelegem ca masina este un moft in oras, aici ar trebui sa functioneze perfect transportul in comun, dar acesta este (la suprafata) sufocat de sutele de mii de masini care ocupa fiecare coltisor de strada si trotuar, pe unde sa mearga autobuzele? Benzile unice sunt o raritate in orase si nu de putine ori sunt folosite tot de masinile personale. In subteran inca se mai poate, insa nu toate orasele beneficiaza de acest sistem.
Odata cu cresterea numarului de masini va creste nevoia de strazi (Oprescu va pulsa cu autostrada lui suspendata), de parcari. Si cum in orase parcarile sunt goale sau nu exista deloc, pietonii vor merge si mai greu, traficul va fi si mai aglomerat si oamenii se vor imbolnavi si mai tare. Merita oare o masina toata aceasta nebunie?
Nu vad nici macar un avantaj. Statul garanteaza si plateste bancii (din banii tuturor), in caz ca eu nu platesc rata. Dar tot va trebui sa platesc apoi statului roman. Deci nu sunt deloc avantajat.
Din contra, am un mare dezavantaj: nu pot folosi cupon Rabla.