Programul Prima Masina, prin care statul vrea sa incurajeze cumpararea de masini noi de sub 50.000 lei+TVA, garantand jumatate din valorea creditului, a fost aprobat miercuri de Guvern prin OUG Avansul pentru o masina noua va fi de 5-10%, iar creditul se va intinde pe maxim sapte ani. Estimarile sunt ca anul acesta se vor vinde 2,500 de masini noi prin program, iar la anul, 20.000. Programul ar trebui sa inceapa la 1 noiembrie.

Ministrul Economiei, Constantin Nita, spunea pe 6 ocotombrie ca pe o piata in care vanzarile de masini noi sunt extrem de mici si persoanele fizice au acces cu greu la credite, un astfel de program va permite tinerilor intre 18 si 35 de ani sa-si ia o masina noua de valoare medie (de pana la 11.500 euro).

El sustinea ca un astfel de program stimuleaza cumpararea de masini nepoluante si ar aduce pe piata "un produs bancar competitiv cu efecte pozitive asupra vanzarii de autoturisme". Ca exenmplu, ministrul Economiei spunea ca rata medie pentru un automobil de peste 11.000 euro ar fi de 150 euro/luna, la un credit pe sapte ani.

Programul este gandit pentru cei intre 18 si 35 de ani, insa si cei peste 35 de ani vor putea sa intre in program, diferenta fiind ca prima categorie are prioritate cand e vorba de intrarea in program. Ministrul Nita spune ca pana in prezent s-au inscris patru banci in program

Se vor emite garantii de stat pentru creditele contractate de beneficiarii programului de la institutiile de credit, pentru achizitia de autoturisme noi. Garantia statului va acoperi maxim 50% din valoarea creditului acordat in cadrul programului, diferenta de colateral fiind reprezentata de autoturismul achizitionat. Valoarea creditului pentru achizitie in cadrul programului este de 50.000 lei plus TVA plus valoarea politei CASCO pentru primul an. Cum spune si numele programului, doar cei care nu au masina sunt eligibili.

Un atu al programului tine si de dobanda la credit care va fi de circa 6%, cu cateva procente mai mica decat media pietei. "Costul total al finantarilor garantate de stat acordate in cadrul programului nu va depasi ROBOR la trei luni+marja de 3%"

Estimarile ministerului sunt ca programul va incepe la 1 noiembrie, iar anul acesta se vor comercializa 2.500-3.000 masini, iar la anul, circa 20.000. Ministerul estimeaza ca in doi ani, ponderea vanzarilor de masini noi catre persoane fizice va ajunge la 40% datorita programului, fata de o pondere de numai 25% pe piata in prezent.

Programul se adreseaza doar persoanelor fizice si practic pot fi cumparate circa 15-20 de modele noi la preturi de sub 11.500-12.000 euro, cel mai bine fiind plasata Dacia ale carei modele sunt in general sub acest prag.

Extrase din ordonanta

  • Prin adoptarea prezentului act normativ se doreste implementarea unui mecanism de garantare care va conduce la diversificarea paletei de produse de credite auto la costuri inferioare celorpracticate la momentul actual avand in vedere gradul ridicat de colateralizare a unui credit pentru achizitia de autoturisme in comparatie cu un credit de consum pentru nevoi personale fara garantii materiale;
  • Lipsa unei oferte de finantare adecvate persoanelor fizice pentru sectorul auto afecteaza cresterea consumului populatiei, gradul de utilizare a capacitatilor de productie existente ale producatorilor de autoturisme si componente si volumul comertului si serviciilor specializate pentru autovehicule.
  • Considerand ca se impune luarea unor masuri urgente de atragere de fonduri in activitati de productie existente ale producatorilor de autoturisme si componente care produc valoare adaugata si cu impact pozitiv la nivel macroeconomic, se impune adoptarea prezentului act normativ, care sa vizeze accesul persoanelor fizice la credite destinate achizitionarii de autoturisme noi.

ART. 1

  • (1) Se aproba programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi, denumit in continuare

Programul, ca program guvernamental care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor

fizice la achizitia unui autoturism nou prin contractarea de credite garantate de stat.

  • (2) Prin autoturism nou in sensul Programului se intelege orice autovehicul produs in spatiul intracomunitar sau provenit din import definit conform art.3 pct.2 din O.G. nr.27/2011 privind transporturile rutiere, cu modificarile si completarile ulterioare, care nu a mai fost detinut in proprietate de catre o alta persoana conform cartii de identitate a autorismului si care indeplineste cel putin cerintele minime ale standardului EURO 5, achizitionat de la un comerciant din Romania care are ca obiect de activitate vanzarea autovehiculelor noi si al carui pret de achizitie nu depaseste suma de 50.000 lei, la care se adauga TVA.
  • (3) Beneficiarul Programului este persoana fizica ce indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

- la data solicitarii creditului garantat, declara pe propria raspundere, ca nu a mai detinut in

proprietate un alt autoturism nou;

- indeplineste conditiile prevazute in normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta;

- nu inregistreaza obligatii de plata restante la bugetul general consolidat;

- nu inregistreaza restante la plata altor credite bancare.

  • (4) Prin acest Program persoanele fizice pot achizitiona un singur autoturism.

ART.4

Plafonul anual al garantiilor care pot fi emise potrivit art. 2, conditiile de acordare a acestora si

de eligibilitate a institutiilor de credit si a institutiilor financiare nebancare si a persoanelor

fizice beneficiare ale Programului, regulile de gestionare a garantiilor, precum si modalitatea

de distribuire a sumelor incasate din valorificarea garantiei se stabilesc prin normele de

aplicare a prezentei ordonante de urgenta.

ART. 9

In termen de maximum 15 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de

urgenta, Ministerul Finantelor Publice va elabora si va supune aprobarii Guvernului normele

de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.

Reactia producatorilor autohtoni

Dacia s-a declarat multumita de programul Prima Masina si considera ca ii va ajuta vanzarile, mai ales in randurile tinerilor. Ford spunea ca programul este binevenit, dar sugereaza ca ar trebui sa poata fi cumparate prin program si masini ceva mai scumpe.

Zoltan Brassai, sef al Ford Romania

As dori sa-l felicit pentru eficienta pe domnul ministru (nr Constantin Nita), dansul a venit cu ideea acum doua luni. Este o eficienta care se va vedea in industrie. Pentru Ford, programul este binevenit, producem la Craiova motoare "curate" dar si masinile B-MAX care intra in program.

Brassai a explicat pentru HotNews ca B-MAX, desi are un pret de catalog mai mare decat 50.000 lei, intra in program in versiunile cu mai putine dotari. "Avem si programe de suport pentru clienti si pana la urma nu pretul de lista conteaza, ci pretul de tranzactie. (...) Pe campaniile actuale am calculat ca in program intra patru - cinci modele Ford (Fiesta, Ka, B-MAX,Courier si Focus (dar limitat).

Ar vrea Ford Romania sa propuna ca in program sa poata intra si modele mai scumpe de 11.500 euro, statul garantand credite pana la aceasta suma? "Pe mine m-ar bucura, insa eu inteleg ambele parti: ii inteleg si pe cei de la guvern care nu vor sa dea sustinere pentru o masina de 50.000 de euro, fiindca cel care o vrea are solutii financiare. Pe de alta parte ar fi bine sa intre si modelul Focus diesel care e model de volum si acum dieselul nu mai intra decat daca ar fi fost14-15.000 euro. Noi am propus 15.000 euro"

Prima Masina este in locul programului Rabla pe care speram sa nu-l mai vedem incepand cu 2015, am avut atatia ani rable, incat e binevenit sa fie ceva pentru masini noi. Totusi, timbrul de mediu ar putea sa se schimbe...Pot fi facute doua lucruri: sa tii SH-urile vechi afara si pe de alta parte sa sustii masinile noi, nepoluante. Ramane de vazut daca asta se va face printr-un singur program sau prin doua separate.

Constantin Stroe, membru al CA Dacia

Consider ca programul este un instrument nou menit sa anime piata automobilelor noi si as vrea sa spun ca in 2013, la zece automobile inmatriculate, doar unul a fost nou si restul de noua au fost second hand. Propun sa insistati pe ideea de automobile noi. Nu inseamna niciun fel de discriminare a pietei, la elaborarea acestui program a participat si Consiliul Concurentei, deci lucrurile sunt clare.

Apoi propun sa faceti public costul creditului in acest program, de exemplu daca iau un credit de X euro prin program, sa se spuna exact cu cat este redus costul. Este bine ca omul sa cunoasca in detaliu. Apoi va rog sa nu neglijati categoria de peste 35 de ani fiindca sunt multi oameni care si-au dorit o viata intreaga o masina, dar nu au putut sa o ia. Sa ii tratati preferential pe cei din categoria 18-35 de ani, dar sa nu-i neglijati pe ceilalti.(...) Eu cred ca va fi un instrument superior programului Rabla.