"Contrar speculatiilor din presa, operatiunile Uber din Romania nu sunt afectate de noul amendament", au spus reprezentantii companiei americane intr-un raspuns remis HotNews.ro. Compania spune ca serviciul oferit "este diferit ca structura de un serviciu comercial". Presedintele Iohannis a promulgat miercuri versiunea modificata a legii taximetriei, din care reiesea ca si Uber ar fi afectata. Contactat de HotNews.ro, seful Comisiei de Transporturi din Camera Deputatilor, Mihai Lupu, a spus ca modificarile NU vor afecta aplicatia Uber. Compania americana spune ca isi doreste ca serviciile sale sa fie reglementate, iar legislatia sa fie modernizata.

UberX in BucurestiFoto: Uber

Presedintele Iohannis a promulgat proiectul de lege privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, prin care este interzis transportul public de persoane contra cost cu un autoturism fara a detine pentru acesta autorizatie taxi valabila. Practic modificarea legislativa consta in adaugarea unei categorii de persoane sanctionabile la cele deja precizate de lege 38/2003. Proiectul de lege merge catre promulgare la Presedintie.

"Contrar speculatiilor din presa, operatiunile Uber din Romania nu sunt afectate de noul amendament. Acest lucru a fost confirmat si in cadrul unui articol Pro TV: <(...) acest proiect de lege nu are legatura cu aplicatia UBER, deoarece in textul documentului se precizeaza faptul ca este vorba despre ᅡinterzicerea transportului public contra cost, fara a detine autorizatie de taxi>. Uber a lansat un serviciu in faza pilot de ridesharing in Bucuresti, uberX. Acest serviciu, care este diferit ca structura de un serviciu comercial, ofera locuitorilor posibilitatea sa imparta o calatorie si costurile aferente acesteia", spun reprezentantii companiei.

Contactat de HotNews.ro, Mihai Lupu a spus ca modificarea legii nu afecteaza operatiunile Uber pentru ca Uber este o companie de "ridesharing", nu una de taximetrie si nici de transport public.

La fel ca si in alte tari unde Uber este amenintata, si in Romania compania spune ca isi doreste ca serviciile sale sa fie reglementate, iar legislatia sa fie modernizata.

"Scopul nostru este ca serviciile Uber sa fie reglementate si ne dorim sa gasim modalitati de a contribui la modernizarea legislatiei din Romania, astfel incat aceasta sa ia in considerare servicii noi si inovatoare, cum sunt cele de ridesharing. Discutiile noastre la nivel local si guvernamental au fost pozitive si suntem entuziasmati ca putem continua sa oferim locuitorilor Bucurestiului o metoda alternativa de transport care este convenabila, sigura si transparenta.

Uber poate aduce beneficii economice importante celor care detin o masina, oferindu-le posibilitatea de a-si acoperi costurile masinii personale (amortizare, intretinere, combustibil, parcare, etc). In acelasi timp, Uber promoveaza buna functionare a orasului prin reducerea numarului de masini si a traficului urban".

HotNews.ro a intrebat Uber daca se asteapta ca soferii companiei sa isi continuie activitatea ca si cand nimic nu s-a intamplat, iar compania a raspuns ca nu isi face nicio grija: "Asa cum am mentionat mai sus, acest amendament nu afecteaza operatiunile Uber si continuam sa functionam si sa oferim servicii comunitatii de ridesharing din Bucuresti. Ne mandrim ca putem oferi alternative inovatoare de transport si sprijinim comunitatile in care functionam".

Mai mult, compania spune ca piata romaneasca a inregistrat cresteri record si adauga ca legiuitorii ar trebui sa tina cont de faptul ca serviciul devine tot mai popular.

"Suntem deschisi unui dialog cu toate partile implicate si continuam sa promovam beneficiile pe care Uber le aduce in Bucuresti. In cele cateva luni de cand suntem prezenti pe piata locala, serviciul nostru a fost primit foarte bine de locuitorii orasului. Romania este una dintre pietele cu cea mai mare crestere din regiune si vedem in fiecare zi din ce in ce mai multe persoane care folosesc serviciul nostru.

Bineinteles, ne asteptam ca legiuitorii sa ia aceste lucruri in considerare intrucat dezvoltarea unei structuri legislative trebuie sa vizeze atat dorintele consumatorilor cat si intentia autoritatilor in ceea ce priveste reducerea numarului de masini, imbunatatirea mobilitatii urbane si micsorarea impactului negativ asupra mediului inconjurator"

Cum era justificata modificarea legislativa

In expunerea de motive publicata in mai de autoritati se mentiona ca in ultima perioada de timp exista tot mai multe practici ilicite in activitatile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor persoanle. Acest fenomen afecteaza firmele de transport autorizat, atat la nivel local, cat si la nivel national. Se mai mentioneaza ca aceste activitati afecteaza bugetul de stat prin diminuarea veniturilor incasate ca urmare a neplatii taxelor si impozitelor aferente activitatilor de transport rutier de persoane. In motivare se mai mentioneaza si problemele de siguranta rutiera ce pot aparea, dar si faptul ca se pune in dificultate asigurarea unui "mediu concurential in piata".

Uber este obisnuita cu problemele legale

Reprezentantii companiei au spus in repetate randuri ca Uber nu este o companie de taximetrie, ci vrea sa reinventeze transportul de persoane in oras printr-un model de business ultra-modern care sa incurajeze pe cat mai multa lume sa-si lase masina acasa si sa foloseasca aplicatia. Sefii Uber au spus ca taximetria este un model invechit care avea nevoie de un update tehnologic.

In orasele in care Uber a fost amenintata cu interzicerea, compania a spus ca vrea sa gaseasca solutii impreuna cu autoritatile pentru a putea opera in continuare. In cateva orase serviciile Uber au incetat dupa amenzi mari aplicate soferilor, iar in altele, dupa decizii judecatoresti irevocabile. Cert e ca Uber rar s-a "predat"

Interesant este ca exista si cazuri speciale: in orasul Toronto Uber a aplicat pentru o licenta de taximetrie, insa numai pentru unul dintre serviciile sale (UberTAXI care permite unor taximetristi sa devina soferi Uber). Municipalitatea nu a acordat insa licenta fiindca Uber are litigii in curs pentru serviciul de baza UberX care permite oricarui sofer sa transporte persoane. Pana nu se vor rezolva lirigiile, Uber nu va putea primi licenta pentru niciun serviciu.

.