Uber spune ca schimbarea legii taximetriei NU ii interzice activitatea: Contrar speculatiilor din presa, operatiunile Uber din Romania nu sunt afectate de noul amendament
Presedintele Iohannis a promulgat proiectul de lege privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, prin care este interzis transportul public de persoane contra cost cu un autoturism fara a detine pentru acesta autorizatie taxi valabila. Practic modificarea legislativa consta in adaugarea unei categorii de persoane sanctionabile la cele deja precizate de lege 38/2003. Proiectul de lege merge catre promulgare la Presedintie.
"Contrar speculatiilor din presa, operatiunile Uber din Romania nu sunt afectate de noul amendament. Acest lucru a fost confirmat si in cadrul unui articol Pro TV: <(...) acest proiect de lege nu are legatura cu aplicatia UBER, deoarece in textul documentului se precizeaza faptul ca este vorba despre ᅡinterzicerea transportului public contra cost, fara a detine autorizatie de taxi>. Uber a lansat un serviciu in faza pilot de ridesharing in Bucuresti, uberX. Acest serviciu, care este diferit ca structura de un serviciu comercial, ofera locuitorilor posibilitatea sa imparta o calatorie si costurile aferente acesteia", spun reprezentantii companiei.
Contactat de HotNews.ro, Mihai Lupu a spus ca modificarea legii nu afecteaza operatiunile Uber pentru ca Uber este o companie de "ridesharing", nu una de taximetrie si nici de transport public.
La fel ca si in alte tari unde Uber este amenintata, si in Romania compania spune ca isi doreste ca serviciile sale sa fie reglementate, iar legislatia sa fie modernizata.
"Scopul nostru este ca serviciile Uber sa fie reglementate si ne dorim sa gasim modalitati de a contribui la modernizarea legislatiei din Romania, astfel incat aceasta sa ia in considerare servicii noi si inovatoare, cum sunt cele de ridesharing. Discutiile noastre la nivel local si guvernamental au fost pozitive si suntem entuziasmati ca putem continua sa oferim locuitorilor Bucurestiului o metoda alternativa de transport care este convenabila, sigura si transparenta.
Uber poate aduce beneficii economice importante celor care detin o masina, oferindu-le posibilitatea de a-si acoperi costurile masinii personale (amortizare, intretinere, combustibil, parcare, etc). In acelasi timp, Uber promoveaza buna functionare a orasului prin reducerea numarului de masini si a traficului urban".
HotNews.ro a intrebat Uber daca se asteapta ca soferii companiei sa isi continuie activitatea ca si cand nimic nu s-a intamplat, iar compania a raspuns ca nu isi face nicio grija: "Asa cum am mentionat mai sus, acest amendament nu afecteaza operatiunile Uber si continuam sa functionam si sa oferim servicii comunitatii de ridesharing din Bucuresti. Ne mandrim ca putem oferi alternative inovatoare de transport si sprijinim comunitatile in care functionam".
Mai mult, compania spune ca piata romaneasca a inregistrat cresteri record si adauga ca legiuitorii ar trebui sa tina cont de faptul ca serviciul devine tot mai popular.
"Suntem deschisi unui dialog cu toate partile implicate si continuam sa promovam beneficiile pe care Uber le aduce in Bucuresti. In cele cateva luni de cand suntem prezenti pe piata locala, serviciul nostru a fost primit foarte bine de locuitorii orasului. Romania este una dintre pietele cu cea mai mare crestere din regiune si vedem in fiecare zi din ce in ce mai multe persoane care folosesc serviciul nostru.
Bineinteles, ne asteptam ca legiuitorii sa ia aceste lucruri in considerare intrucat dezvoltarea unei structuri legislative trebuie sa vizeze atat dorintele consumatorilor cat si intentia autoritatilor in ceea ce priveste reducerea numarului de masini, imbunatatirea mobilitatii urbane si micsorarea impactului negativ asupra mediului inconjurator"
Cum era justificata modificarea legislativa
In expunerea de motive publicata in mai de autoritati se mentiona ca in ultima perioada de timp exista tot mai multe practici ilicite in activitatile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor persoanle. Acest fenomen afecteaza firmele de transport autorizat, atat la nivel local, cat si la nivel national. Se mai mentioneaza ca aceste activitati afecteaza bugetul de stat prin diminuarea veniturilor incasate ca urmare a neplatii taxelor si impozitelor aferente activitatilor de transport rutier de persoane. In motivare se mai mentioneaza si problemele de siguranta rutiera ce pot aparea, dar si faptul ca se pune in dificultate asigurarea unui "mediu concurential in piata".
Uber este obisnuita cu problemele legale
Reprezentantii companiei au spus in repetate randuri ca Uber nu este o companie de taximetrie, ci vrea sa reinventeze transportul de persoane in oras printr-un model de business ultra-modern care sa incurajeze pe cat mai multa lume sa-si lase masina acasa si sa foloseasca aplicatia. Sefii Uber au spus ca taximetria este un model invechit care avea nevoie de un update tehnologic.
In orasele in care Uber a fost amenintata cu interzicerea, compania a spus ca vrea sa gaseasca solutii impreuna cu autoritatile pentru a putea opera in continuare. In cateva orase serviciile Uber au incetat dupa amenzi mari aplicate soferilor, iar in altele, dupa decizii judecatoresti irevocabile. Cert e ca Uber rar s-a "predat"
Interesant este ca exista si cazuri speciale: in orasul Toronto Uber a aplicat pentru o licenta de taximetrie, insa numai pentru unul dintre serviciile sale (UberTAXI care permite unor taximetristi sa devina soferi Uber). Municipalitatea nu a acordat insa licenta fiindca Uber are litigii in curs pentru serviciul de baza UberX care permite oricarui sofer sa transporte persoane. Pana nu se vor rezolva lirigiile, Uber nu va putea primi licenta pentru niciun serviciu.
.

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Noi ramanem cu " sa reinventeze transportul de persoane in oras printr-un model de business ultra-modern care sa incurajez " si ei cu banii.
UBER nu e societate de binefacere, e o companie americana agresiva care incearca sa ne prosteasca asupra conceptului de taximetrie, rastalmacindu-l.
Soferii de la UBER fac bani, firma face bani, tu ca si client platesti bani.
E taximetrie. Si e ilegala.
Daca se cer bani pentru asta, e contra cost.
Prin urmare, ceea ce fac soferii Uber e transport public contra cost.
Problema de fond este însă fix aceea că legislația în domeniu - nu numai cea din RO - este depășită de progresul tehnologic și social. E absurd să mai condiționezi pe cineva să ia în mașină pe cine dorește - gratis sau nu - de obținerea unor autorizații care știm cum se împart în București, și care nici măcar nu ajută cu nimic la îmbunătățirea în fapt a stării tehnice a mașinilor, a siguranței pasagerului și a conduitei șoferilor.
Deci suntem suficient de liberali și progresiști încât să luăm în calcul legalizarea căsătoriei homosexuale, în schimb de legea taximetriei nu ne-atingem, e parte a ființei neamului !
Soferul este inregistrat la ei, si il comanzi exact cum comanzi si un taxi obisnuit.
ridesharing este cu totul altceva, cand amandoi merg in aceasi directie si isi impart costurile. Cum poate fi ridesharing cand soferul Uber vine sa te ia de unde vrei tu? E taximetrie deghizata, orice ati spune.
Sunt perfect de acord ca taxiurile actuale au o groaza de probleme si sunt sufocate de o mafie cu conexiuni in politica si ca este timpul de o reforma adevarata aici. Probabil cu parlamentul actual nu este posibil asa ceva
ride-sharing este non-profit
asta nu inseamna ca este legala daca vine prin intermediul unei aplicatii internet, pentru ca oferta daca este privata (doi colegi impart masina spre serviciu) este una dar daca oferta este publica - deja este transport public de persoane.
Exista tot mai multe practici ilicite prin vânzarea autoturismelor personale. Acest fenomen afecteaza firmele de producție și distribuție autoturisme autorizate, atat la nivel local, cat si la nivel national. Aceste activitati afecteaza bugetul de stat prin diminuarea veniturilor incasate ca urmare a neplatii taxelor si impozitelor aferente activitatilor de producție și vânzare autoturisme.
Voila.