Intre 12 si 15 iunie politistii de la "rutiera" au controlat peste 11.000 de vehicule, ca parte a unei actiuni pentru verificarea starii tehnice a autoturismelor, vehiculelor comerciale si motocicletelor. In cele patru zile au fost constatate. 78 de infractiuni si aproape 5.700 de sanctiuni contraventionale au fost aplicate de politisti,

Ca masura complementara, au fost indisponibilizate 33 de autovehicule a caror stare tehnica de functionare punea in pericol siguranta celorlalti participanti la trafic, au fost retinute 215 permise de conducere si au fost retrase 709 certificate de inmatriculare auto.

In perioada 12 ¬ 15 iunie, sub coordonarea de specialitate a Directiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, politistii de la rutiera, impreuna cu inspectori din cadrul Registrului Auto Roman, au actionat in trafic, pentru verificarea starii tehnice a autovehiculelor.

Echipele de control au verificat 11.061 de autovehicule, dintre care 487 motociclete si mopede, 3.720 destinate transportului de marfa cu masa totala maxima autorizata mai mica de 3,5 tone, 5.765 destinate transportului de persoane cu capacitatea de transport mai mica sau egala cu 8+1 locuri si 1.089 destinate efectuarii transportului in regim de taxi.

Au fost controlate, in special, buna functionare a mecanismului de franare si a sistemului de directie a autovehiculelor, a instalatiei de iluminare si semnalizare, precum si reglajul acesteia.

De asemenea, politistii au verificat concordanta datelor inscrise in certificatul de inmatriculare cu caracteristicile tehnice, precum si valabilitatea inspectiei tehnice periodice si a asigurarii obligatorii.

In cazul motocicletelor si al mopedelor, au fost aplicate 67 de sanctiuni, dintre care 3 pentru defectiuni sau modificari la sistemul de evacuare, doua pentru noxe poluante peste limitele legal admise, 5 pentru lipsa inspectiei tehnice periodice, 3 pentru defectiuni tehnice la sistemul de iluminare, 6 pentru alte defectiuni tehnice si 48 pentru abateri de la normele rutiere.

Au fost retinute 5 permise de conducere si au fost retrase 12 certificate de inmatriculare.

In cazul autovehiculelor destinate transportului de marfa cu masa totala maxima autorizata mai mica de 3,5 tone, au fost aplicate 1.759 de sanctiuni, dintre care 220 pentru defectiuni tehnice la sistemul de iluminare, 5 pentru defectiuni tehnice la sistemul de franare, 58 pentru lipsa inspectiei tehnice periodice si 11 pentru defectiuni tehnice la mecanismul de directie.

De asemenea, politistii au aplicat sanctiuni in 48 de cazuri, pentru noxe poluante peste limitele legal admise, in 11 cazuri pentru defectiuni sau modificari la sistemul de evacuare, 11 pentru lipsa asigurarii obligatorii (R.C.A.), 14 pentru abateri la alte acte normative, 305 pentru alte defectiuni tehnice. De asemenea, au fost aplicate peste 1.000 de sanctiuni pentru alte abateri de la normele rutiere.

In 11 cazuri in care continuarea deplasarii prezenta un pericol pentru siguranta circulatiei s-a dispus masura imobilizarii vehicului, iar in doua cazuri in care cu aceste vehicule se efectua transport contra cost in mod ilegal s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului.

Politistii au retinut 64 de permise de conducere ale conducatorilor de autovehicule destinate transportului de marfa si au retras 256 certificate de inmatriculare ale autovehiculelor de acest tip, dintre care 197 pentru defectiuni tehnice si 54 pentru lipsa inspectiei tehnice periodice.

In cazul autovehiculelor destinate transportului de persoane cu capacitatea de transport mai mica sau egala cu 8+1 locuri, au fost aplicate 3.719 sanctiuni, dintre care 369 pentru defectiuni tehnice la sistemul de iluminare, 4 pentru defectiuni tehnice la sistemul de franare, 98 pentru lipsa inspectiei tehnice periodice, 16 pentru defectiuni tehnice la mecanismul de directie si 87 pentru noxe poluante peste limitele legal admise.

De asemenea, au mai fost aplicate 19 sanctiuni pentru defectiuni sau modificari la sistemul de evacuare, 20 pentru lipsa asigurarii obligatorii (R.C.A.), 7 pentru abateri la alte acte normative si 306 pentru alte defectiuni tehnice. De asemenea, au fost aplicate 2.793 pentru alte incalcari ale normelor rutiere.

In 19 cazuri, politistii au dispus masura imobilizarii vehicului, iar in 3 cazuri in care transportul de persoane se derula in mod ilegal, a fost dispusa suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului.

Politistii rutieri au retinut 141 de permise de conducere si au retras 419 certificate de inmatriculare ale autovehiculelor de acest tip, dintre care 336 pentru defectiuni tehnice si 92 pentru lipsa inspectiei tehnice periodice.

In urma controalelor efectuate autovehiculelor de transport in regim de taxi, au fost aplicate 193 de sanctiuni, dintre care 36 pentru defectiuni tehnice la sistemul de iluminare, doua pentru defectiuni tehnice la sistemul de directie, 3 pentru noxe poluante peste limitele legal admise, 8 pentru alte defectiuni tehnice si una pentru defectiuni sau modificari la sistemul de evacuare.

Au fost aplicate 6 sanctiuni pentru lipsa inspectiei tehnice periodice, una pentru defectiuni tehnice la sistemul de franare, 27 pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.38/2003 privind transportul de persoane in regim de taxi si in regim de inchiriere, 3 pentru lipsa asigurarii obligatorii (R.C.A.) si106 pentru alte abateri de la normele rutiere.

Politistii au retinut 5 permise de conducere si au retras 22 de certificate de inmatriculare auto.

In 3 cazuri, politistii au dispus masura imobilizarii vehicului, iar in doua cazuri in care transportul se derula in mod ilegal, a fost dispusa suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului, pe o perioada de 6 luni.