Un angajat in varsta de 22 de ani a fost omorat de un robot la o uzina Volkswagen, incidentul intamplandu-se in timp ce o echipa de muncitori instala echipamentul industrial. Tanarul a fost lovit in piept de bratul robotic si aruncat intr-o placa de metal. Accidentul s-a intamplat din cauza ca echipamentul industrial nu a fost manevrat corespunzator, insa incidentul ridica intrebari despre viitorul indepartat, cand robotii ne-ar putea face rau in mod intentionat.

Roboti industriali intr-o uzina autoFoto: Jaguar

Accidentul s-a petrecut la uzina Baunatal, la 100 km de Frankfurt, in timp ce tanarul lucra cu un coleg la instalarea robotului industrial. Cei de la Volkswagen spun ca angajatul nu a manevrat cum trebuie robotul si a fost lovit in piept. Tanarul a fost impins intr-o placa de metal, socul fiindu-i fatal.

Robotii sunt folositi pe scara larga in uzinele auto, inca din anii 70', iar numarul de accidente a fost extrem de mic. Robotii sunt programati sa execute sarcini relativ simple, pe trasee fixe, fiind extrem de utili mai ales la ridiciarea unor piese grele care ar fi extrem de greu de manevrat cu personalul uman.

Si la uzina Dacia este pornit un amplu program de robotizare, ponderea urmand sa ajunga in doi-trei ani la 20%, fata de 5% in prezent.

Citeste articolul complet pe 0-100.ro