​Cele mai mari trei grupuri auto germane au lasat pentru un moment rivalitatea la o parte si au cumparat impreuna divizia de harti digitale a Nokia, Here. Volkswagen, Daimler si BMW se temeau ca tehnologia ar putea ajunge pe "mana" unui grup american care ar controla toate informatiile de la bordul masinilor. Presa relatase ca printre companiile interesate de Nokia Here s-ar numara Apple, Google sau Uber. Acum, cele trei grupuri germane spun ca achizitia garanteaza faptul ca hartile Nokia vor fi in continuare disponibile ca platforma libera si independenta.

Nokia Here MapsFoto: Nokia

Acest consortiu ar putea sa dea drept de licentiere pentru harti si altor constructori auto. In acest mod, hartile Nokia si-ar pastra o cota de piata mare in industria auto si ar impiedica si patrunderea pe scara larga a Google si Apple.

Serviciile Here, putin cunoscute marelului public, dar care beneficiaza de un vast portofoliu in industrie si in internet, sunt utilizate de 4 din 5 masini europene sau nord-americane care folosesc GPS.

AFP noteaza ca cei trei giganti auto au mai cooperat punctual in anumite sectoare, dar aceasta achizitie creeaza, prin amploarea ei, un precedent.

Anuntul vine in momentul unor interactiuni tot mai puternice intre doua sectoare distincte pana in ultima perioada: automobilul si internetul.

Toti marii constructori lucreaza acum la proiecte de dezvoltare de masini conectate, un mediu in care soferul este conectat la internet gratie senzorilor, camerelor si unui serviciu de cartografie, pentru a face sofatul mai sigur si mai confortabil.

Aceste instrumente permit, spre exemplu, avertizarea soferului despre vremea nefavorabila sau despre pozibila aparitie a unor ambuteiaje.

Citeste articolul complet pe 0-100.ro