Taxa auto poate fi recuperata si fara a apela la instanta, conform unei ordonante de urgenta aprobata miercuri

de V. B.     HotNews.ro
Miercuri, 26 august 2015, 14:25 Economie | Auto


Persoanele care au achitat taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii, pot solicita restituirea acesteia pe cale administrativa, fara a mai fi nevoie sa deschida actiune in instanta, potrivit unei ordonante aprobata miercuri de Guvern. UPDATE: Comentand pe larg anuntul Guvernului, avocatnet.ro scrie ca persoanele care au platit taxa vor putea solicita restituirea integrala a sumei achitate, nu doar banii platiti in plus, cum prevede legislatia din prezent.

Un comunicat al Guvernului mentioneaza ca persoanele aflate in aceasta situatie pot solicita restituirea taxei prin cerere adresata organului fiscal. Cererile se solutioneaza in termen de 45 de zile de la inregistrare, prin decizie care se comunica persoanei interesate in maximum 10 zile de la emitere. Impotriva deciziei organului fiscal, precum si in cazul in care cererea nu a fost solutionata in termenul legal, persoana interesata poate face contestatie in termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei sau, dupa caz, de la implinirea termenului in care decizia trebuia comunicata. Contestatia se solutioneaza in 45 de zile de la inregistrare. Daca nici in acest termen solicitarea de restituire a taxei nu este solutionata sau persoana interesata contesta in continuare decizia organului fiscal, persoana interesata poate face plangere la instanta judecatoreasca de contencios administrativ competenta, in conditiile Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sumele reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, precum si dobanzile datorate contribuabilului, actualizate cu indicele preturilor de consum publicat pe portalul Institutului National de Statistica, se restituie conform prevederilor legale in vigoare, respectiv pe parcursul a 5 ani calendaristici, prin plata in fiecare an a 20% din valoarea acestora.

Procedura de efectuare a platii va fi stabilita prin ordin al ministrului mediului, apelor si padurilor si al ministrului finantelor publice. Restituirea sumelor se face de catre organul fiscal competent, de la bugetul Fondului pentru mediu sau bugetul de stat, dupa caz, din contul de venituri bugetare in care a fost incasata suma, in contul bancar indicat de catre solicitant prin cererea sa de restituire.

O alta prevedere a Ordonantei aprobata miercuri are in vedere instituirea obligatiei de plata a timbrului de mediu cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat, in situatia autovehiculelor pentru care s-a emis decizie de restituire a taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Un al treilea aspect reglementat de actul normativ adoptat miercuri are in vedere stimularea  achizitionarii de vehicule noi, nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic. In acest scop, se majoreaza de la 12.000 de lei la 20.000 de lei valoarea ecotichetului de care beneficiaza persoanele fizice, persoanele juridice, unitatile administrativ-teritoriale si institutiile publice la achizitionarea unui autovehicul pur electric.

Totodata, se instituie acordarea  ecotichetului in cuantum de 5.000 de lei de care beneficiaza persoanele fizice, persoanele juridice, unitatile administrativ-teritoriale si institutiile publice la achizitionarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursa de alimentare externa, care genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 50g/km. Aceste finantari, sub forma ecotichetelor, se acorda din bugetul Fondului pentru mediu.








Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















16013 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  Ordonanta pt restituire ILEGALA (Miercuri, 26 august 2015, 14:59)

  Johanis [utilizator]

  Cum poti sa-ti dai ordonanta in care sa stabilesti ca returnezi cand vrei tu sumele declarate de catre instante ca au fost incasate ilegal?!
  Daca instanta a hotarat IREVOCABIL ca banii au fost ilegal incasati (atentie - in avans pentru 7 ani de poluare), tu, Guvern, iti dai ordonanta sa-i restitui in % ani.

  Cred ca o persoana din jud Sibiu este la CEDO cu un proces pentru aceasta Ordonanta.
 • +1 (1 vot)    
  Taxa auto (Miercuri, 26 august 2015, 16:50)

  Irist [utilizator]

  O stire buna dar incompleta - ce numar are ac. ordonanta (ca sa poti cere restituirea taxei)?
 • +2 (2 voturi)    
  Minciuni (Miercuri, 26 august 2015, 18:20)

  mihai [anonim]

  Asa si ?
  Eu am decize judecatoreasca definitiva de aproape 2 ani si tot nu mi-au dat banii, de ce credeti ca la o cerere o sa se sinchiseasca analfabetii de la ANAF?
  ANAF se lauda acum ca restituie TVA in valoare de X mil lei fara sa p[recizeze ca sunt aferenti cererilor de restituire de acum 2 ani.
  Inca o gogorita ca sa relaxeze presiunea si sa aiba timp de o cafea in plus
 • +3 (3 voturi)    
  Deci ordonanta care te pune sa lupti (Miercuri, 26 august 2015, 18:30)

  Parzivall [utilizator]

  In instanta pt restituirea unei taxe declarata ilegala?
  Bai voi sunteti tampiti chiar toti acolo in guvern?
  Tara lui Phonta Voda, bombalaul suprem.
 • +4 (4 voturi)    
  timbru de mediu (Miercuri, 26 august 2015, 18:35)

  r [anonim]

  Nu inteleg exact despre ce naiba vorbim aici..?!
  Daca fac cerere si mi se restituie cei 8000 lei platiti ca taxa de prima inmatriculare pe un second hand, cand vand masina cumparatorul va fi obligat sa plateasca din nou taxa asta rebotezata in "timbre de mediu"....?

  Idiotii astia nu mai termina odata cu saga taxelor pe masini....hotarati-va naiba la ceva si lasati-o asa, guvernanti dobitoci!!
  • +5 (5 voturi)    
   De acord (Miercuri, 26 august 2015, 20:13)

   petrol_head [utilizator] i-a raspuns lui r

   Si eu mi-am luat o masina inmatriculata deja in Romania, insa ca sa o pot inmatricula pe numele meu ar trebui sa platesc cca 2000 euro! Pentru ce??? Ca sa aiba cu ce achita nota de plata in Dubai al'de Ghita si Mickey Mouse.
   Nimeni nu mai intelege care e treaba cu taxele astea. Adica eu sa dau intr-o singura transa 2000 euro statului roman, iar el mi v-a inapoia printr-o cerere in decursul a 3-4 decenii. Imi place gandirea asta antreprenoriala a idiotilor din guvern.
   • -2 (2 voturi)    
    cine te-a obligat (Joi, 27 august 2015, 8:50)

    eu [anonim] i-a raspuns lui petrol_head

    sa iei masina aia.. de ce nu ai luat una cu taxa platita... sau de ce nu ai luat alta ?... stiai de taxa la momentul achizitionarii? daca da atunci asta e treaba...

    nu discut aici despre cat de buna/proasta, legala/ ilegala, desteapta/tampita e taxa asta...
    • +1 (1 vot)    
     eroare (Joi, 27 august 2015, 10:00)

     Johanis [utilizator] i-a raspuns lui eu

     poti cumpara o masina cu taxa platita si dupa ce o cumperi procesul fostului proprietar se termina si-si recupereaza taxa. deci vei avea o masina fara taxa platita. ce-i drept nici nu vei obligat s-o platesti. urmatorul proprietar, da.

     este o aberatie!
     aceasta taxa de mediu trebuia platita ANUAL ca orice alta taxa, nu in avans pentru 7 ani!

     guvernul doreste sa deteremine cetatenii sa renunte la procese deoarece statul pierdea procesele si avea de platit taxa integral, cheltuielile de judecata si dobanda legala. toate acestea dublau cuantumul sumei ce trebuie returnate.
     asa vor restitui taxa in cinci ani si dobanda FISCALA, ADICA MAI NIMIC IN PLUS.
 • +1 (5 voturi)    
  situatia profesorilor care nu au fost in instanta (Miercuri, 26 august 2015, 18:46)

  Virgil Nestorovici [anonim]

  Unii profesori, de regula cei care nu sunt inscrisi in sindicate,nu au primit banii restanti ,pentru ca nu au hotarari judecatoresti. Guvernul ar trebui sa dea si aici o Ordonanta penrtu restituirea banilor la toti profesorii si invatatorii. Altfel este discriminare.
  • +2 (2 voturi)    
   păi... (Joi, 27 august 2015, 0:37)

   Sakura [utilizator] i-a raspuns lui Virgil Nestorovici

   eu înţeleg că şi profesorii îşi vor primi înapoi banii de prima înmatriculare, indiferent că sunt sau nu înscrişi într-un sindicat. Nu ştiu de unde ai venit matale cu presupunerile astea.
 • +1 (1 vot)    
  si mai rau (Joi, 27 august 2015, 15:06)

  gigel [anonim]

  Deci acum nu mai poti sa-i dai in judecata din prima, trebuie sa astepti macar un an de zile pana se hotarasc cei de la ANAF sa-ti dea negatia. Intre timp cei de la ANAF o sa restituie taxa preferential, dupa bunul lor plac, eventual pe spaga. Deci inca un loc de dat spaga :))))))))))))))))))))))))))) Dai spaga pentru o ilegalitate.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by