Volkswagen risca penalitati de pana la 18 miliarde de dolari dupa ce compania a fost acuzata ca a realizat un program software pentru masinile diesel ce inseala autoritatile de reglementare ce masoara emisiile toxice, a anuntat Agentia de Protectie a Mediului din SUA (EPA), citata de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Pe scurt, aceste masini contin software ce dezactiveaza controlul emisiilor cand se conduce normal si il activeaza cand masina este supusa unui test de emisii", a declarat Cynthia Giles, functionar EPA.

Volkswagen risca penalitati civile de 37.500 de dolari pentru fiecare masina ce nu respecta regulile federale privind emisiile in atmosfera.

Exista 482.000 de masini diesel in patru cilindri VW si Audi, vandute din 2008 si pana acum, toate implicate in aceste acuzatii aduse acum.

Un purtator de cuvant al VolkWagen a spus ca producatorul de masini "coopereaza cu cei care fac investigatia: nu putem comenta mai mult acum".

Mecanismul acuzat mascheaza adevaratele emisii doar in timpul testarii, asa ca atunci cand masinile circula in mod obisnuit emit un nivel de pana la 40 ori mai mare decat cel permis de regulile privind calitatea aerului, menite sa protejeze sanatatea cetatenilor, a spus Giles.