Scandalul in care e implicata compania germana Volkswagen in SUA ia amploare cu fiecare zi ce trece. Actiunile producatorului german se prabusesc pentru a doua zi consecutiv dupa ce seful filialei americane a recunoscut ca firma a trisat testele de emisii. In paralel, presa germana deplange impactul urias de imagine al scandalului asupra intregii industrii: eticheta "Made in Germany" e pusa acum la indoiala. Volkswagen risca penalitati de pana la 18 miliarde de dolari, si se ia in calcul intocmiewa de dosare penale pentru cei gasiti vinovati. Actiunile Volkswagen au scazut marti cu 19,82%, acestea au pierdut 35% in doua zile. Cu toate acestea, purtatorul de cuvant al Volkswagen a spus ca zvonurile privind inlocuirea directorului executiv al companiei cu seful Porsche, Matthias Muller sunt "ridicole".

Michael Horn, seful Volkswagen SUAFoto: Volkswagen

Reamintim ca Volkswagen risca penalitati de pana la 18 miliarde de dolari dupa ce compania a fost acuzata ca a realizat un program software pentru masinile diesel ce inseala autoritatile de reglementare ce masoara emisiile toxice, potrivit unui anunt de duminica al Agentiei de Protectie a Mediului din SUA (EPA).

  • Evenimentele zilei LIVETEXT:

19.00 Actiunile Volkswagen au scazut marti cu 19,82%, acestea au pierdut 35% in doua zile

Titlurile Volkswagen au pierdut 19,82% marti, ajungand la 106 euro, o prabusire cu 35% in cele doua sedinte de tranzactionare dupa dezvaluirile privind trisarea testelor de emisii.

17.26 Ministrul german al transporturilor a spus ca va trimite o comisie la Volkswagen care sa cerceteze faptele din acest caz. Comisia va discuta cu sefii VW din sediul central din Wolfsburg si vor solicita acces la documente.

15.45 "Tinand cont de dificultatea situatiei, totul se reduce la transparenta totala, lamurirea intregului caz", a declarat Angela Merkel. "Ministerul transporturilor comunica indeaproape cu Volkswagen. Sper ca faptele vor fi scoase la lumina pe cat de curand posibil", a spus cancelarul german.

15.13 Purtatorul de cuvant al Volkswagen a spus ca zvonurile privind inlocuirea directorului executiv al companiei cu seful Porsche, Matthias Muller sunt "ridicole", dezmintind astfel informatii prezentate de cotidianul german Tagesspiegel.

14.46: Ministrul francez de Finante, Michel Sapin, a cerut o investigatie in toata Uniunea Europeana la adresa Volkswagen: "Suntem o piata europeana cu reguli europene. Regulile trebuie respectate. Regulile au fost incalcate in SUA"

13.11Pe langa amenda record de 18 miliarde dolari pe care ar avea-o de platit Volkswagen Group se ia in calcul si intocmirea de dosare penale pentru cei gasiti vinovati.

13:10 11 milioane de autoturisme au software-ul instalat, anunta Volkswagen intr-un comunicat oficial. Compania tine sa sublinieze ca programul nu influenteaza comportamentul masinii la drum, emisiile sau consumul acesteia.

13.05Vineri trebuie sa se reuneasca consiliul de administratie al Volkswagen, pe ordinea de zi fiind extinderea contractului directorului executiv pana la sfarsitul anului 2018. Martin Winterkorn se afla insa sub o presiune enorm dupa scandal, iar un membru al CA a spus ca "e sigur ca vor exista consecinte" printre angajatii VW.

12.01Scandalul a fost detonat de doi activisti americani, care voiau de fapt sa arate ce eficiente sunt masinile VW din punct de vedere al emisiilor.Citeste aici toata povestea

Ora 12.00: Scandalul se intinde si in Asia. Coreea de Sud a anuntat ca va investiga trei dintre modelele diesel ale Volkswagen pentru a vedea daca exista indicii de frauda

Ora 11.59: Actiunile Volkswagen au scazut cu 6% in deschiderea sedintei de tranzactionare de marti, dupa ce luni pierdusera circa o cincime din valoarea de piata (Reuters)

Ora 11.58: Seful Volkswagen SUA, Michael Horn, a recunoscut luni noaptea ca firma a trisat si a promis ca va lucra pentru a reface imaginea companiei germane