Scandalul in care este implicata compania germana Volkswagen in Statele Unite s-ar putea extinde si la alte companii si in alte tari, pe fondul zvonurilor tot mai persistente ca testele de emisii toxice ar fi fraudate in intreaga industrie, a declarat, pentru Guardian, o sursa implicata in ancheta. "Trebuie sa ne punem intrebarea - se intampla asta si in alte tari si la alte fabrici? Partial, nu intelegem exact ce se intampla", a aratat John German, unul dintre activistii de mediu americani care au declansat intamplator scandalul Volkswagen. Initial, activistii americani pentru un aer curat, printre care si John German, testau masini Volkswagen cu scopul de a le arata scepticilor europeni ca este posibil ca masinile diesel sa aiba putine emisii.

Un expert britanic in vehicule cu emisii scazute sustine ca manipularea datelor de poluare a aerului ar putea fi "foarte raspandita", iar testele din Europa ar trebui sa fie mai eficiente la "acest tip de abuz".

Coreea de Sud a anuntat marti ca va investiga emisiile automobilelor Volkswagen Jetta si Audi A3 produse in 2014 si 2015. Daca problemele se vor confirma, investigatiile vor fi extinse la toate modelele diesel germane importate, care au castigat mult in popularitate in ultimii ani, pe o piata dominata multa vreme de producatorii locali, in frunte cu Hyundai.

Grupul Volkswagen este acuzat ca masinile sale diesel ar activa o setare speciala in cadrul testelor de noxe, astfel incat sa insele autoritatile de reglementare ce masoara emisiile toxice. Mecanismul acuzat mascheaza adevaratele emisii doar in timpul testarii pe un dispozitiv tip dinamometru, astfel ca atunci cand masinile circula in mod obisnuit, ele ajung de fapt sa emita un nivel de pana la 40 ori mai mare decat cel permis de regulile privind calitatea aerului.

Volkswagen risca penalitati de pana la 18 miliarde de dolari dupa ce compania a fost acuzata ca a realizat un program software pentru masinile diesel ce inseala autoritatile de reglementare ce masoara emisiile toxice, a anuntat zilele trecute Agentia de Protectie a Mediului din SUA.

Masinile vizate sunt mai multe modele de autoturisme Volkswagen si Audi cu motoare diesel, vandute din 2008 pana in prezent.

Modele vizate - in jur de 482.000 de masini diesel in patru cilindri VW si Audi:

Audi A3 (2009-2015)

Volkswagen Jetta, Jetta SportWagen (2009-2015)

Volkswagen Beetle, Beetle Convertible (2009-2015)

Volkswagen Golf (2009-2015)

Volkswagen Passat (2014-2015)

Volkswagen Golf SportWagen (2015)