- Urmareste LIVETEXT cele mai importante evenimente ale zilei
19.30: VW a declarat ca succesorul lui Martin Winterkorn va fi anuntat vineri, dupa intalnirea intregului board (Deutsche Welle)
19.00: Board-ul de conducere al grupului Volkswagen a anuntat ca se asteapta la actiuni in instanta in cazul DiesalGate. "Comitetul executiv considera aceasta problema extrem de importanta. Board-ul recunoaste atat prejudiciul economic cauzat de scandal, cat si pierderea increderii clientilor nostri din intreaga lume [...] Alte consecinte in ceea ce priveste personalul vor urma", a anuntat board-ul executiv VW in conferinta de presa, care a urmat demiterii lui Martin Winterkorn.
18.50: Cativa analisti sustin ca scandalul DiesalGate este atat de mare incat ar putea sa afecteze euro, investitorii si-ar pierde increderea in economia europeana (Bloomberg)
18.35: Presa occidentala vehiculeaza numele lui Mathias Muller, in prezent directorul executiv al Porsche, ca avand cele mai mari sanse sa devina noul CEO al Volkswagen

18:30: Volkswagen spune ca va forma o echipa de actiune cu un consilier extern, care sa analizeze scandalul emisiilor de noxe. Mai multe schimbari in conducerea grupului VW sunt asteptate dupa intalnirea de vineri a board-ului executiv. (The Guardian)
18.20: Actiunile VW au reactionat pozitiv la demisia lui Martin Winterkorn, crescand cu 8,35%, dupa o cadere spectaculoasa in ultima saptamana (The Guardian)
18.10: "Sunt socat de evenimentele din ultimele zile. Mai mult decat orice, sunt uimit ca un astfel de comportament a fost posibil in interiorul companiei Volkswagen. Ca director executiv, imi asum responsabilitatea pentru neregularitatile descoperite in ceea ce priveste motoarele diesel si am cerut board-ului sa imi incheie functia de CEO al grupului Volkswagen. Alegerea mea este in interesul companiei, desi nu sunt constient ca am facut ceva gresit. Volkswagen are nevoie de un nou inceput. Eliberez drumul spre un nou inceput pentru companie, prin demisia mea. Am fost intotdeauna motivat sa fac ceea ce este mai bine pentru a fi util companiei, dar in special pentru a veni in ajutorul angajatilor si clientilor. Volkswagen a fost, este si va continua sa fie viata mea. Procesul de clarificare si transparentizare a VW trebuie sa continuie. Aceasta este singura modalitate prin care putem sa recuperam increderea. Sunt convins ca grupul Volkswagen si intreaga echipa vor reusi sa depaseasca aceasta grava criza", a declarat fostul CEO al companiei Volkswagen, Martin Winterkorn, in scrisoarea citita de board-ul executiv.

18.00: Directorul executiv al VW, Martin Winterkorn, a demisionat (The Guardian)
17.10: VW e din ce in ce mai izolat, dupa ce atat guvernul francez, cat si cel german, au sustinut ca acuzatiile aduse producatorului auto sunt extrem de serioase si incalca legislatia europeana. In vreme ce, ACEA, grupul de lobby european al producatorilor auto, a sustinut, miercuri, ca nu exista dovezi ca problema VW se extinde la nivelul intregii industrii (Bloomberg)
16.30: Pozitia brand-ului VW pe piata americana ar putea sa fie in pericol, sustine directorul executiv al celui mai mare retailer auto din SUA. "Vanzarile VW in urmatorii 10-20 de ani ar putea sa fie afectate de cum reactioneaza compania in urmatoarele zile", a declarat CEO-ul AutoNation (Reuters)
16.00: VW a pierdut 22,6 miliarde de euro pe bursa in ultima saptamana, suma depaseste valoarea totala a producatorului francez de automobile Renault, care se ridica la 20 de miliarde de euro (The Guardian)
15.42: The Independent sustine ca emisiile de noxe cauzate de autovehiculele VW, dar si de masinile altor producatori, duc la moartea a 50 000 de oameni anual, doar in Marea Britanie. "Cu totii suntem afectati de noxele produse de masinile diesel - stim ca acestea ucid oameni. Ciuma bubonica nu a afectat decat o cincime din populatia imbolnavita de noxe", sustine Simon Birkett, care conduce campania publica "Aer Curat in Londra".
15.30: Bafin, autoritatea finaciara federala germana, lanseaza o investigatie de "rutina" cu privire la caderea actiunilor VW in aceasta saptamana. Investigatia urmareste sa descopere daca VW a impartasit informatii confidentiale, care au afectat vanzarile de pe bursa (The Guardian)
15.20: Procurorii germani vor lansa o investigatie in ceea ce priveste scandalul VW (The Telegraph)
15.15: Guvernul de la Berlin afirma ca industria auto ramane un sector important al economiei germane, in ciuda scandalului care inconjoara cel mai mare producator de autovehicule din aceasta tara. "Este o industrie extrem de inovativa si de succes pentru Germania, care ofera foarte multe locuri de munca. Ramane un sector important al economiei si nu avem niciun motiv sa ne indoim ca industria auto germana nu va ramane in continuare la fel de competitiva", a sustinut purtatorul de cuvant al ministrului german al Transporturilor, intr-o conferinta de presa. (Reuters)
14.30: Ministrul francez al Energiei, Segolene Royal, sustine ca Franta va fi "extrem de dura si de severa" in ceea ce priveste investigatia tehnologiei folosite de VW pentru falsificarea testelor de poluarea a aerului (The Telegraph)
14.00: Ministrul german de Transporturi, Alexander Dobrindt, neaga, intr-o conferinta de presa, acuzatiile Verzilor ca avea cunostinte anterioare in ceea ce priveste tehnologia folosita de VW pentru a falsifica testele de poluarea a aerului. "Am fost foarte clar ca acuzatiile Verzilor sunt false si nelalocul lor [...] Am aflat de scandalul VW saptamana trecuta, atunci cand am citit in ziare. Guvernul german nu avea nicio cunsotinta anterioara despre acest fapt, iar cazul VW implica manipularea abuziva a unui vehicul, care este strict interzisa atat de legislatia europeana, cat si de cea germana", a spus Dobrindt jurnalistilor. (Reuters)

Liderul Verzilor a sustinut, marti, la televiziunea germana N24, ca guvernul ar fi stiut de software-ul celor de la VW, indicandu-le acest lucru, in iulie, intr-un raspuns la o intrebare parlamentara. Verzii spun ca guvernul a lucrat impreuna cu industria auto, nu pentru a reduce emisiile de gaze, ci doar pentru a se asigura ca masinile produse ating standardele pe hartie (The Telegraph)
13.48: O sursa apropiata companiei sustine ca cinci membri ai consiliului executiv VW il interogheaza, in acest moment, pe Martin Winterkorn, la sediul companiei din Wolfsburg, pentru a face o recomandare in ceea ce priveste viitorul acestuia in fruntea companiei, inainte de intalnirea board-ului de vineri (Reuters)

13.30: Investigatia FBI, in ceea ce priveste tehnologia pentru falsificarea testelor de poluarea a aerului folosita de VW, se va extinde in statele New York si Connecticut (The Telegraph)
12.48: A inceput sedinta board-ului Volkswagen, de unde sunt asteptate masuri radicale
11.44: Pentru cetatenii germani, scandalul Volkswagen este o "rusine nationala" (The Washington Post)
11.42: VW a angajat compania de avocatura care a reprezentat si gigantul petrolier BP in procesul care a urmat dezastrului ecologic din SUA (Bloomberg)
11.29: Un editorialist Chicago Tribune scrie despre cum scandalul VW va duce la scaderea increderii consumatorilor in toata industria auto
11.25: In SUA apar primele procese civile impotriva VW. Un client din New York a depus o plangere pentru inselatorie. ABC News relateaza ca grupuri de consumatori au inceput procese si in Chicago, Seattle si in California
11.17: Printre cei mai influenti membri ai board-ului Volkswagen, care va lua azi o decizie privind conducerea companiei, se numara reprezentantul puternicului sindicat, dar si reprezentantul guvernului landului Saxonia Inferioara, land care este si actionar in companie
11.13: Actiunile VW au scazut cu 7% in deschiderea sedintei Bursei din Frankfurt, anunta Reuters
--------------------------------
Reamintim ca Volkswagen risca penalitati de pana la 18 miliarde de dolari dupa ce compania a fost acuzata ca a realizat un program software pentru masinile diesel ce inseala autoritatile de reglementare ce masoara emisiile toxice, potrivit unui anunt de duminica al Agentiei de Protectie a Mediului din SUA (EPA). Compania a recunoscut ca si-a inselat clientii.
Și o să se rezolve multe probleme cu acest scandal:
- industra petrolului, inclusiv gaze de șist, o să o ia la vale,
- războaiele de cucerire a noi teritorii (cu petrol), sub pretextul ”instaurării păcii și securității” se vor reduce din intensitate,
- reglementările privind emisiile de noxe se vor aplica mult mai corect, devenind mai greu de evitat sau de păcălit autoritățile,
- etc.
Cu toată poluarea, se pare că și Diesel-ul este bun la ceva. La schimbat istoria.
Si cind vei ajunge la reparatia masinii o sa-ti vinzi tot de prin casa pt o baterie. Diselul nu va muri curind stai linistit .
As vrea insa sa-i vad pe americanii astia daca tot au deschis cutia pandorei sa verifice testele de impact, acolo-i vor fi probleme .
Sint curios cum respecta Renault testele ???
Nici Volkswagen nu erau multe, doar cateva Phaeton am vazut, si parca 2-3 Pasatturi. Mercedesurile erau rare, dar nu erau considerate asa lux ca la noi. BMW-uri avea doar avocatii si qlti playboys, erau considerate masini ,,penis extension". Am mai vauzt Volvo, si cam atat masini europene.
Restul americane, si asiatice.
la noi se pedepseste cu pana la 10% din cifra de afaceri.
In schimb si Wolksvagen Golf s-a facut de ras in SUA, cand nu a luat nicio stea la protectia pasagerilor fata de obiectele care zboara din portbagaj, in cazul unui impact frontal (sau in caz de frana brusca la viteza mare).
Pe de o parte, e posibil ca tehnologic sa existe posibilitatea unor masini electrice cu autonomie mare (si planurile sa fie tinute la sertar pentru a nu strica planurile in industria petrolului).
Pe de alta parte, insa, mi-e greu sa cred ca industria petrolului se va lasa asa usor.
Si nu in ultimul rand, mai avem motoarele pe benzina :). Alea nu par sa fie afectate de acest scandal. Americanii sunt mari benzinari. Unii conducatori auto cred oricum ca diesel-ul e un sacrilegiu pentru anumite masini (Alfa Romeo, Jaguar).
Plus ca altii (din cate inteleg PSA) chiar au motoare diesel performante, dar nu au avut succes pentru ca s-au lovit de strategia agresiva a VW.
Vom vedea. Si cum spuneam, sper sa se intample unele din chestiile spuse de tine
Industria petrolului sau motorul Diesel nu va dispare... la camioane, trenuri nu ai ce face. Nici macar pe termen lung.
Noaptea insa, e ca in infern!
Cu binecuvintarea Garzii de Mediu si a Ministerului Energiei care nu se intreaba cind se consuma pacura distribuita in Bucuresti, cit polueaza, pe cine, cite cancere provoaca si care e costul social si moral al acestora.
Chiar nu mai doarme niciun stab in Bucuresti, s-au mutat toti la Poplaca?
http://www.teslamotors.com/
PS: Asta nu inseamna ca alti producatori nu sunt tentati sa triseze sau nu au trisat deja la teste.
Prin 2009 inca erau Golfuri 1.9 TDI cu tehnologia pompa-diuza. Apoi au aparut 1.6 TDI cu tehnologia common rail.
TDI si CDI erau si inainte, si acum. Este o denumire comerciala.
Daca curentul ar fi produs numai de hidrocentrale, eoliene, solare, fotovoltaice, etc ar fi OK dar asa ...Hai sa ne dam cu Tesla
In alta ordine de idei una e sa poluezi pe camp la termocentrala si sa controlezi, filtrezi... emisiile si alta e sa ai 8700 de masini care iti trec zilnic pe langa casa sau stau la semafor (cu motorul pornit desigur).
“The entire reason for doing these stupid little cars is a lie because electricity comes from coal. In some cases, some studies show that these can produce more pollution than internal combustion engines.”
Taking the US as an example, here’s why they’re wrong:
1) US electricity production is mixed, not just coal. Coal only makes up 39% of US electricity production. And that number’s going down.
2) Energy production is more efficient in a power plant than it is in a car engine. To use an example with an identical source fuel, burning natural gas in a power plant is about 60% efficient, meaning 40% of the energy of the fuel is lost in the energy production process. In a car, burning gas is less than 25% efficient, with the vast majority of the energy lost to heat.
[...]And the thing is, each year, that already-nicely-positioned blue bar will make a little jump to the right. Because the grid is getting cleaner every year, it means an EV gets cleaner as time goes by. Gas cars are locked where they are, and they’ll be stuck watching as the future pulls away from them.
Recomand tot articolul: http://waitbutwhy.com/2015/06/how-tesla-will-change-your-life.html
Stiati ca CET Grozavesti produce energie electrica cu pacura in mijlocul Bucurestiului?
Stiati ca Bucurestiul este lipsit de curenti de aer, iar fumul nu se disipeaza la inaltime, ci coboara in oras?
Stiati ca are autorizatie de mediu (!) sa arda deseuri periculoase in centrul Bucurestiului? Credeti ca o face ziua? Nu. O face NOAPTEA, ca efectul cancerigen sa fie maxim, in timpul somnului, cind organismul se regenereaza.
Noaptea. De aceea nu stiati.
Economia mondiala e una bazata pe combustibili fosili pt care momentan nu exista inlocuitori. Asa-zisele surse regenerabile (eoliene/solare) sunt doar niste modalitati mai eficiente de a utiliza tot petrolul dar ele nu pot inlocui combustibilii fosili si poti sa arzi tot petrolul din lume ca nu vei reusi sa comuti economia bazata pe regenerabile (sa faci atat de multe eoliene si solare incat toata lumea sa functioneze cu energie produsa de ele). Singura sansa care se intrevede momentan ar fi fuziunea dar mai avem mult pana departe.
Stii sa citesti chestia asta?
http://www.iea.org/Sankey/#?c=World&s=Final consumption
Pentru US, uita-te cat petrol merge in generare energie electrica. Il vezi?
https://en.wikipedia.org/wiki/World_energy_consumption
41% din energia mondiala provine din petrol...
Dupa parerea ta asa, daca am avea toti masini electrice, petrolul care acum este ars de masini cam unde crezi ca o sa se duca ? Cumva la ars pentru a face energie electrica ?
Dar ca sa raspund si eu la fel, uite ceva funny:
Nissan LEAF: Gas Powered Everything commercial
https://www.youtube.com/watch?v=Nn__9hLJKAk
https://flowcharts.llnl.gov/content/assets/images/energy/us/Energy_US_2014.png
Ce spuneti voi cu masinile electrice este ca daca luam de jos de tot de la petroleum banda verde de la 34.8, si in loc sa se duca cum se duce acum direct 24.8 in transport, hai mai bine sa o ducem in energy generation (sus, 38.4 ) din care o parte se va duce in industrie pentru fabricarea bateriilor iar ce mai ramane se duce inpoi tot la transportation ca sa conducem masini electrice. Mie nu mi se pare cu absolut nimic mai eficienta treaba asta, e o poveste de adormit copii momentan si cam atat. Cand vom avea cu adevarat alte surse care sa inlocuiasca necesarul de energie indiferent ca e electrica sau altfel atunci vom putea spune ca ne e mai bine cu masini electrice momentan nu facem decat sa mutam arderea din motor la CET-uri si sa poluam si mai mult cu baterii. Mie nu mi se pare mare scofala, nu inseamna absolut deloc ca scapam de monopolul companiilor petroliere pt ca lumea in continuare va avea nevoie de petrol, pe langa alte chestii precum carbune si gaze, sa le arda pt a produce energie.
Desigur ca nu putem fi "verzi" din prima, nu e ca si cum ai actiona un buton, dar e un inceput.
Stii desigur de metoda de sinucidere in care un furtun, la un capat se leaga la teava de esapament si celalalt capat se introduce in masina. Gandeste-te la asta cand in fiecare zi 10, 100 sau 1000 de masini ce ard petrol trec pe langa tine.
Daca VW da chick in America cred ca si americanii urmeaza sa si-o fure in UE.
Cum adica, CEOul de la VW nu a stiut desppre aceasta megaescrocherie ILEGALA si de proportii care era la mintea unui bebelus ca va distruge compania?!
Ceva nu-mi e clar, daca el nu a stiut(cum pare a spune!!) intreb la ce nivel s-a stiut, la ce nivel s-a luat decizia montarii acestui soft ilegal?!
CEOul de la VW chiar nu a stiut despre acest RISC distrugator penttru VW?!
Ce incredere sa mai ai in VW cand CEOul lor nu stie despre un asemenea RISC in compania lui?!
Costurile de intretinere si utilizare in 5 ani sunt tot pe acolo, diferentele fiind insesizabile intre benzina si motorina, insa cu beneficii net superioare benzinei, plecand de la poluare pana la confortul in timpul condusului.
Pentru carcotasi, exista motoare pe benzina care depasesc in performante celebrul 2.0 TDI.
Sfarsitul Diesel-ului este prevazut de 20 de ani. Intre timp au aparut Honda Diesel, Subaru Diesel, Porsche Diesel, Maserati Diesel !!! Esti sigur ca ai vreo legatura cu transportul rutier ?
Nu compara aspirate cu turbo-diesel. Aspiratele nu sunt turbo si e normal sa consume mai mult si sa atinga cuplul maxim mai sus...
Inca odata, va rog sa vb cand stiti ce spuneti, nu ce ati auzit pe la diversi fanboys...
1.4 TSI si 20 TDI au viteza maxima si 0-100 comparabile dar trebuie sa fii pe langa subiect si predicat sa spui ca putere maxima la 3500 rpm vs 5000 si cuplu de 340 Nm vs 250 inseamna aceleasi performante. La condus normal de om sanatos la cap nici nu se compara. Pentru forumistii care schimba a 2-a la orice depasire, ai dreptate benzinarul e arma perfecta sa ii bati la fund pe fraieri....
Puterea e cuplul x turatia. Insa turatia se schimba cand accelerezi, iar cuplul se schimba si el in functie de turatie. De aceea schimbi viteza, pt ca de la un punct incolo cuplul scade prea mult ca sa se mai merite.
Asa ca, daca matematica ti-ar permite, mi-as permite sa spun si eu ca puterea este integrala din cuplu x turatie, functie de turatie. De aici lucrurile care pareau net in favoarea Dieselului, se schimba dramatic in favoarea ... realitatii.
La acelashi HP, poate sa castige un diesel sau o benzina, depinde si de celelalte elemente ale masinii, gen cutie de viteze, aerodinamica, masa care e mai mare la diesel. Dar cred ca cel mai mult la benzina depinde de raportul dintre turatia minima si maxima pe treapta, adica zona in care are cuplul maxim.
Citeste aici :
https://www.physicsforums.com/threads/question-about-acceleration-regarding-diesel-vs-gas.707161/
There are to elements of acceleration. Instant acceleration, and average acceleration. High torque can give you a high instant acceleration. For example you could generate say, .6g's of acceleration in a specific gear, which is pretty hard acceleration in a car. However, if you only manage that for 2 seconds before you need to change up to the next gear, is it a fast car? If we round up 1G to 10m/s, then the difference in speed would only be 12m/s. On the other hand, a petrol car might only manage .4g's of acceleration in a gear, BUT it will be able to maintain it for maybe 4 seconds. That would be 16m/s change in velocity for that gear. The rate of acceleration is lower, but the average acceleration is higher, and this is the effect of power. Being able to accelerate hard with lots of torque is meaningless if you cannot maintain it with power. So yes, diesel cars are generally nowhere near as fast as they feel.
Reference https://www.physicsforums.com/threads/question-about-acceleration-regarding-diesel-vs-gas.707161/
1. Masina din 1996 cu masina din 2014
2. Motor aspirat cu motor turbo-diesel
Rezultatul e doar o comparatie de dragul comparatiei, fara a avea nimic obiectiv in ea...
Vezi benzinarul 1.4 150 cp vs dieselul 2.0 150 cp pe Golf si pe Passat.
concluzia este ca noxele se masoara pe drum, nu la bancul de test. unora le-a dat prin cap sa faca asta si au avut o surpriza.