Grupul Volkswagen, aflat in centrul scandalului mondial al emisiilor trucate, spune ca ancheta interna menita sa gaseasca persoanele responsabile va dura cel putin cateva luni, scrie Reuters. Joi, procurorii din oprasul Braunschweig au spus ca, in mod contrar celor anuntate de ei la inceputul saptamanii, nu exista dovezi care sa-l incrimineze pe Martin Winterkorn, fostul sef al companiei.

Dealer VolkswagenFoto: Volkswagen

Volkswagen a demarat o ancheta interna pentru a se afla exact de la cine a pornit totul si cum a fost posibil ca 11 milioane de masini sa fie dotate cu un soft care scade emisiile de noxe doar atunci cand masinile sunt testate. Compania a mandatat cabinetul american de avocatura Jones Day sa faca ancheta si se pare ca ea va dura cel putin cateva luni.

Din acest motiv si adunarea generala extraordinara a actionarilor, programata pe 9 noiembrie, a fost anulata pentru a putea aduce pana atunci suficiente raspunsuri vis-a-vis de "asteptarile legitime" ale actionarilor.

Managementul promite insa ca va comunica publicului in decursul saptamanii viitoare ce solutii tehnice a gasit pentru a rezolva problema.

Inca o informatie a adus o intorsatura de situatie. Procurorii din orasul Braunschweig au spus ca, in mod contrar celor anuntate de ei la inceputul saptamanii, nu exista dovezi care sa-l incrimineze pe Martin Winterkorn, fostul sef al companiei.

Ei spun ca investigatia anuntata de ei luni era parte a unei "anchete preliminare" asupra Volkskwagen bazata pe acuzatii facute de anumite persoane si nu pe suspiciuni temeinice ale organelor de ancheta.

Parchetul spune ca acel comunicat trimis luni a fost "prost formulat" si ancheta vizeaza "salariiatii responsabili de manipularea motoarelor diesel", iar Winterkorn nu este nominalizat.