Volkswagen considera ca intre 10 si 20 de oameni ar fi responsabili pentru uriasul scandal de trucare a testelor de emisii, arata documente interne ale companiei, consultate de Reuters. Sursele mai spun ca ancheta interna a VW se concentreaza pe 40 de angajati implicati in activitati legate de manipularea emisiilor, insa o parte dintre ei nu sunt invinuiti, ci sunt martori. Procurorii din orasul german Braunschweig au declansat o ancheta penala pe subiect si au fost identificate ca responsabile mai putin de zece persoane.

Sigla VolkswagenFoto: Volkswagen

Grupul are 600.000 de angajati si opinia generala este ca mult mai multi oameni stiau de programul de inselare a testelor, fiindca altfel software-ul nu ar fi putut ajunge pe 11 milioane de masini. In plus, lucrurile sunt atat de complicate incat pentru masinile cu motorul de 1,6 litri solutia mecanica ar putea fi disponibila abia in septembrie 2016.

Noul sef al Volkswagen, Matthias Muller, a evocat si el cifre mici cand a fost vorba de responsabilii pentru acest scandal dezastruos, anuntand ca patru directori au fost pana acum concediati. Muller s-a aratat optimist in ceea ce priveste viitorul Volkswagen, estimand ca in doi - trei ani compania "are mari sanse sa straluceasca din nou".

Reuters scria la inceputul lunii ca Volkswagen a suspendat zece manageri, inclusiv trei directori de marca.

In prezent, investigatorii germani cerceteaza documente scrise si fisiere de pe computere din 2005 si pana in prezent, compania facand acum zece ani primi pasi pentru a introduce tehnologia diesel in SUA.