Constructorul auto german Volkswagen a instalat dispozitive de inselare a testelor anti-poluare in Statele Unite si pe motoare diesel mai puternice, care echipeaza modele Audi si Porsche, a anuntat luni agentia americana de protectie a mediului (EPA), citata de AFP. Dispozitivele au fost instalate pe modele precum Cayenne sau A8, cu motoare de peste 250 CP. UPDATE Volkswagen neaga acuzatiile si spune ca va coopera ca agentia EPA pentru a clarifica toate chestiunile.

Porsche Cayenne Facelift 2014Foto: Porsche

Pana in prezent, ancheta care viza Volkswagen era legata de motoare diesel de doi litri care echipau masini de gama medie.

Dar astfel de dispozitive au fost instalate si pe motoare de trei litri care echipeaza modele Audi A6, A7, A8, Q5 si Porsche Cayenne, precum si Volkswagen Touareg, a precizat EPA, intr-un comunicat.

Motoarele vizate se gasesc pe masini produse in 2013, 2014 si 2015 si arata ca cei de la Volkswagen chiar au desfasurat un amplu program de trisare, cazand teoria conform careia o mana de ingineri au facut totul separat.

Primul val al scandalului se referea la 482.000 de masini in SUA, acum se adauga 10.000 de masini cu motoare puternice.

"Volkswagen si-a incalcat din nou obligatiile de a respecta legea care protejeaza calitatea aerului respirat de americani", spun cei de la EPA. Pe 25 septembrie, la o saptamana dupa declansarea scandalului, cei de la EPA anuntau ca vor face teste aprofundate pe toate modelele de diesel vandute in SUA, pentru a vedea exact daca respecta normele de poluare.

Motoarele din noul "val" sunt mult mai puternice. De exemplu pe A8 exista doua versiuni ale diesel-ului de 3.0 litri TDI: 262 si 310 CP.