Romania este pe locul sase in UE la productia de biciclete, totalul fiind de 820.000 unitati in 2014, arata raportul CONEBI - Confedereatia Europeaana a Industriei Bicicletelor. In UE s-au vandut anul trecut peste 20 milioane de biciclete, din care aproape 2% in Romania.

Productia de biciclete in UE - Cote de piataFoto: CONEBI

Raportul CONEBI (Confederation of the European Bicycle Industries) arata ca in UE s-au produs 11,9 milioane de biciclete in 2014, Romania fiind pe locul sase, cu 820.000 de unitati produse. Bulgaria este pe locul patru, in timp ce Italia, Germania si Polonia sunt pe podium.

La productia de piese si accesorii, Romania este pe locul trei. Piata totala a UE a avut valoarea de 1,66 miliarde euro anul trecut, Romania fiind pe locul trei, cu 220 milioane euro. Doar Italia si Germania au stat mai bine.

La capitolul vanzari, in EU s-a depasit 20 de milioane unitati anul trecut, din care 370.000 de unitati in Romania. In Germania s-au vandut peste 4 milioane biciclete, iar in Marea Britanie, peste 3,6 milioane, arata raportul CONEBI.

Studiul prezinta si o statistica despre pretul mediu al bicicletelor cumparate in fiecare tara, iar aici Romania sta mai arau, cu o medie de 125 euro. In Olanda pretul mediu este de 844 euro, in Germania este de 528 euro, in timp ce in Slovenia media este de 110 euro.

La capitolul persoane angajate in productia de biciclete, piese si accesorii, Romania se afla pe locul sapte in UE, cu 1.600 de oameni implicati in domeniu. In total, peste 27.000 de oameni lucreaza in asamblarea de biciclete, cei mai multi fiind in Germania, Olanda si Italia.