Seful Dacia inca mai spera ca autostrada Sibiu-Pitesti poate fi gata in 2020: Lucrarile de inginerie trebuie facute profesionist, ca sa nu avem surprize ca pe Sibiu-Orastie
De doi ani Automobile Dacia insista ca are mare nevoie de o autostrada intre Sibiu si Pitesti, fiindca ar fi un atu in lupta cu uzina din Maroc care devine tot mai competitiva. Insa mare lucru nu s-a facut, ultimul studiu de fezabilitate fiind gata in 2008, ceea ce inseamna ca a expirat si trebuie refacut.
Pe 1 decembrie, premierul Dacian Ciolos a declarat la Europa FM ca la autostrada Pitesti-Sibiu exista probleme in ceea ce priveste obtinerea acordului de mediu, mentionand ca va incerca sa obtina avizul pe tronsoane, astfel incat lucrarile sa nu fie intarziate.
In cel mai bun caz lucrarile ar putea incepe in 2017 pe doua dintre cele cinci segmente si pare greu de crezut ca lucrarile pe traseul de circa 120 km ar putea fi gata in 2020.
Nicolas Maure a facut declaratii pe subiect la Mioveni si se arata increzator ca autostrada poate fi (totusi) gata in 2020.
El spune ca se bucura ca tronsonul Sibiu-Pitesti a fost inclus ca prioritate zero in masterplan-ul de transport, insa problema este sa fie respectate termenele si sa se ajunga in faza licitatiilor, dupa ce sunt realizate studiile de fezabilitate.
"Am dori sa fie accelerat la maxim calendarul de realizare, astfel incat autostrada sa fie gata cel tarziu in 2020. E foarte clar ca traversarea Carpatilor nu este deloc un lucru simplu si daca vor fi trei sau sase luni de intarziere nu este grav, dar guvernul Romaniei trebuie sa se asigure ca acest proiect rutier ramane o prioritate (...) Cred insa ca si noul guvern, la fel ca si vechiul guvern, a inteles aceasta necesitate".
"Nu sunt specialist, insa din ce am inteles, exista intre Pitesti si Sibiu doua segmente mai usoare, cel din nord si cel din sud si trei ceva mai dificile. Tocmai de aceea, pe cele trei segmente mai grele lucrarile de inginerie trebuie facute profesionist ca sa nu avem surprize ca pe Sibiu-Orastie". El a spus ca este inca prea devreme sa stim daca studiile de fezabilitate vor putea fi terminate in 2016, iar o pozitie poate fi adoptata de Dacia probabil la finalul primului trimestru al anului viitor.
Seful Dacia spune ca acum exista utilaje ultra-performante care pot sapa foarte rapid tuneluri, astfel ca poate ar fi o idee sa se insiste mai mult pe studiile de inginerie, iar lucrarile sa fie realizate intr-un timp mai scurt, insa cu pregatiri temeinice.
Pe 1 decembrie, premierul Dacian Ciolos a facut declaratii despre cum vede viitorul proiectului.
'La Pitesti-Sibiu problema e cu avizul de mediu, pentru ca exista o norma europeana care spune ca avizul de mediu trebuie luat pe toata portiunea si nu pe tronsoane. O sa incercam sa vedem daca putem obtine un acord, sa luam avizul de mediu pe tronsoane, in asa fel incat sa nu intarziem tot procesul pentru a astepta finalizarea studiilor de fezabilitate pe toate tronsoanele si sa incepem cel putin pe capete. Asta ar fi obiectivul meu, ca pana la sfarsitul lui 2016 sa finalizam toata procedura, in asa fel incat sa putem fi aproape de semnarea contractelor de executie cel putin pe capete si sa avansam, sa finalizam studiile de fezabilitate pe celelalte tronsoane. Asa cum am vazut calendarul acum, va fi greu si prefer sa nu promit ca o sa facem, pentru ca n-am nevoie sa tai panglici la sfarsitul lui 2016. Important e sa facem lucrarile corect, pentru ca altfel, daca le grabim din diferite motive, ne putem trezi apoi cu surprize', a spus primul ministru.
Toti ochii pe autostrada Pitesti - Sibiu. Asociatia Pro Infrastructura cere transparenta totala de la Compania de Autostrazi: "Lipsesc informatii esentiale precum studiile geologice si geotehnice si analizele cost-beneficiu"
Foamea de autostrazi. Marile prioritati ale noului Guvern in domeniul infrastructurii de transport
INTERVIU Nicolas Maure, seful Dacia: Dupa 2020 nimeni de la Renault-Nissan nu va intelege cum de nu exista un sistem minim de autostrazi in Romania. Daca Sibiu-Pitesti nu e gata pana atunci, va trebui sa luam decizii importante

Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea
VIDEO Regatul Unit în doliu: A murit prințul Philip, soțul Reginei Elisabeta a II a / Ce mesaj au transmis Palatul Buckingham și premierul
Prințul Philip al Marii Britanii - 7 decenii de gafe și glume incorecte politic
VIDEO Primele imagini cu o maimuță controlând un joc video cu creierul prezentate de Neuralink, compania lui Elon Musk
Daca te grabesti si e bine facuta ai platit-o in cinci ani de la inaugurare. Toata Europa pina la Rotterdam, Anvers si Londra va trece pe aici - de la Constanta.
Pt informatii suplimentare contacteaza-ma: lasa aici mesaj cu "vreau autostrada".
Tichete cadou (70 lei, în 2015) pentru ziua de 8 martie, acordate tuturor angajatelor
Tichete cadou de Crăciun (70 lei, în 2015)
Prima de participare la profitul companiei (1.410 de lei brut, acordată la jumătatea anului 2015)
Prima de vacanță (1.590 lei brut, în 2015)
Bonuri de masă
Masă caldă gratuită (pentru operatori)
Transport subvenționat
Bilete de odihnă și tratament
Ajutoare diverse (căsătorie, deces etc.)
Asigurare medicală (acces gratuit la o gamă largă de servicii medicale în rețeaua uneia dintre cele mai importante clinici private din România)
Salarii
Salariul mediu brut realizat pentru operatori în 2014 : 4. 328 lei.
Salariul mediu brut realizat include: salariul de bază, spor de vechime, ore suplimentare și prime.
Am vazut noua masina Renault care concureaza Dacia, facuta la rusi. Vorba vine concureaza, pt. ca a lasat-o cu totul in urma: este foarte frumoasa, are o linie eleganta, zici ca e o limuzina scumpa, nu seamana nici pe departe cu Dacia care arata ca o caruta de postalion, este mai bine dotata la un pret si mai mic decat a noastra. Intrati pe promotor, parca acolo am vazut-o.
Cu fabricile din Maroc si Rusia, practic Dacia Romania este faultata de proprii ei patroni. Ce poate sa insemne chestia asta, decat ca planul prevede retragerea din Romania?
Uzina pe care Renault a inaugurat-o în februarie 2012 la Tanger, în Maroc, se dovedește tot mai competitivă.
Modelele care ies pe benzile de la Tanger sunt Dokker, Sandero și Lodgy, iar cadența de fabricație se mărește!
Producția din acest moment este practic tripla față de cea din momentul inaugurării uzinei.
În perioada 2000 - 2013, Grupul Renault a investit în România 2,2 miliarde euro. Activitatea Dacia reprezintă aproape 3% din PIB-ul României şi 8% din exporturi.
Daca uzinele Dacia s-ar inchide, am pierde zilnic exporturi de 17-18 milioane de euro. Cati oameni ar ramane fara locuri de munca intr-o asemenea situatie?
Deficitul comercial aproape ca se va dubla – nemaipunand la socoteala faptul ca romanii vor trebui sa importe mai multe masini. Somajul ar creste cu cel putin 5% calculand doar angajatii Dacia si ai furnizorilor directi. Daca luam in considerare si alte companii care ar fi afectate, probabil numarul de someri din Romania ar creste cu peste 10% iar in judetul Arges, aproape jumatate din populatia activa ar ramane fara loc de munca. Statul ar pierde sute de milioane de euro doar din impozitele luate direct de la uzine, fara a mai lua in calcul si taxele pe masinile produse de acestea. Iar Produsul Intern Brut ar trece semnificativ pe minus fata de anul anterior relocarii Pe scurt, plecarea Dacia ar da economia Romaniei inapoi cu cativa ani buni.
Uzinele Renault de langa Chennai/India pot produce in fiecare an aproape jumatate de milion de autovehicule si sunt sustinute si de un centru de inginerie cu 4.500 de oameni.
Salariile din uzina sunt in medie de 130 de euro pe luna.
La uzina din Chennai se munceste 6 zile din 7, aproape 8 ore pe zi, la temperaturi peste 30 de grade. Iar din cauza ca uzina nu e complet automatizata – majoritatea utilajelor au fost aduse de la o fabrica Renault din Franta – inclusiv angajatele cara bucati mari d
Implicarea celor de la Dacia in comentariile si influenta autostrazii este doar de domeniu politic!