VIDEO/FOTOGALERIE Uzina Dacia se transforma odata cu inmultirea robotilor. Ce se schimba si la ce trebuie sa se astepte angajatii
Robotii au inceput sa schimbe decisiv „peisajul” uzinei Dacia
Robotii industriali nu sunt nici pe deparrte atat de spectaculosi ca robotii umanoizi din filme, dar sunt mult mai utili. Despre roboti din Uzina Dacia s-a scris pentru prima oara in 2011 si 2012 si nu au lipsit glumele, mai ales ca asocierea dinre masinile Dacia si roboti parea a fi inceputul unui banc promitator.
Nu mai este insa de gluma, fiindca automatizarea se intampla deja, mai ales la departamentele Caroserii si Presaj de la Uzina de Vehicule. Gradul de automatizare la Dacia este de 5%, dar se va ajunge la 20% la sfarsit de deceniu. Atunci, in functie si de cum evolueaza constructia autostrazii Sibiu-Pitesti, grupul ar putea lua decizii drastice in legatura cu uzina Dacia, mai ales ca uzina din Maroc va fi mult mai puternica atunci.
Intr-o prima faza robotii par a fi „prietenii” angajatilor si nu dusmanii automatizati care le „fura” locurile de munca. Robotii sunt folositi mai ales la posturi cu activitati unde sunt riscuri de siguranta sau unde e nevoie de forta fizica. Insa in cativa ani, daca Renault va decide sa extinda si mai mult automatizarea, robotii ar putea sa „muste” din locurile de munca.
Salariile au crescut an de la an la Dacia, mult mai mult decat si-ar fi dorit administratia. In aceste conditii, conducerea companiei a avertizat angajatii ca este tot mai greu ca uzina sa fie competitiva, mai ales ca Dacia are tot mai multi concurenti in piata. Principala amenintare este insa legata de uzina din Tanger (Maroc) care va produce aproape 250.000 de masini anul acesta si are posibilitatea de a adauga alte 100.000, ceea ce inseamna ca ar putea prelua volume de la Mioveni. Mesajul repetat aproape obsesiv de conducerea Dacia in ultimii trei ani este: cresterile salariale trebuie sa fie cat mai moderate. Alaturi de amenintarea Tanger si automatizarea pune presiune pe angajatii care vad in jur tot mai multi roboti care acum ii ajuta, insa peste cativa ani ar putea sa nu mai fie chiar inofensivi…
Seful Dacia: Facem automatizare in maniera progresiva pentru a nu distruge locurile de munca
Fara indoiala insa ca robotizarea trebuie privita ca fiind un aspect pozitiv, mai ales ca uzina Dacia are un grad de automatizare mult inferior uzinelor din Vest. Robotizarea contribuie si la producerea unor masini mai fiabile si, indiferent de contextul economic, de salarii sau de "sperietoarea" Tanger, tot trebuia sa se produca si la Dacia.
De la ultima vizita in uzina, acum un an si jumatate, s-au schimbat multe si numarul de roboti instalati a crescut cu cateva zeci, diferentele fiind extrem de vizibile mai ales la departamentul Presaj. Acolo, mediul de lucru este dificil dn cauza uriaselor prese care fac zgomote aidoma unor tunete ce zgaltaie totul in jur. O parte a departamentului este acum ocupata de brate robotice albe care se misca neincetat in custile vopsite in galben. Pe doar cateva zeci de metri distanta se vede diferenta intre zona cu tavan ruginit si prese vechi aduse din fosta Germanie Democrata (RDG) si zona noua, mai luminoasa si cu utilaje moderne.
Citeste articolul complet pe 0-100.ro

În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Ludovic Orban: Orice ministru care își atacă premierul trebuie să își scrie mai întâi demisia
Turcan: Cei care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi suplimente
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Rolls-Royce face muuuulte chestii manual. Si ajungi la muuulte sute de mii cost.
Ai putea face computere sau TV fara roboti?
Stiam eu ca marxismul naste gaurai de ratiune...
Cât de ranchiunos trebuie să fie un suporter al lui Băsescu, astfel ca la un articol despre robotizarea companiei Dacia să aducă în discuție conflictul Băsescu - Arafat?
Vezi, astfel de oameni din categoria "băsist" ne mobilizează pe ceilalți să dorim altă clasă politică.
NU SE FACE EXTINDERE ci se ajusteaza costurile de productie in jos [costul de manopera].
Basescu a avertizat ca nu va exista un rai permanent la Mioveni.
Iar daca in Patagonia costul de manopera e mic si
uzina de la Tanger e in pericol
Probabil că Renault a analizat căile de creștere pentru viitor, iar asta poate să însemne inclusiv reducerea personalului direct angajat, vom vedea. Asta înseamnă, cel puțin teoretic, oportunități pentru angajați mai înalt calificați și mai bine plătiți.
Faptul că Băsescu a remarcat că uzina din Tanger este în competiție cu uzina din Mioveni nu este relevant. O poate constata oricine analizează piața. Este de datoria factorilor de decizie din fiecare țară să maximizeze beneficiile pe care economia locală le obține din faptul că un mare producător operează o uzină conectată la respectiva economie. Băsescu s-a mărginit să remarce public că Renault poate închide uzina Mioveni, nu a prezentat vreo idee de contracarare.
Pentru ce motiv ar deveni opinia lui un punct de referință? Nu cumva e românescul "v-am zis eu ?" care adresează emoțiile, nu raționalul. Scopul lui este de a prinde cât mai mulți fraieri captivi unui tătuc care știe el cum stă treaba și aruncă o halcă și cui acceptă ca întâi sa-și ia mai întâi el "tainul".
Din pacate, nu ne-a "prevenit" nimeni....
Cum suna?!
Dincolo de glume, viitorul uzinei de la Pitesti arata bine, si pentru Romania si pentru cei care vor continua sa lucreze in uzina, asta-i industria auto performanta de azi, foloseste roboteiii care asigura productivitatea si calitatea dorite!!
Asta-i lumea, nu poti ramane in afara competitiei din motive umanitare...
Am lucrat multi ani cu Dacia si inainte si dupa venirea Renault, dar imaginile din foto sunt total diferite de cum arata Dacia... alta uzina.... venirea Renault la Dacia a fost un mare noroc, altfel multi ani nu ar mai fi rezistat uzina fara un investitor strain, falimentul ii pastea, asa cum s-a intamplat cu majoritatea marilor uzine brasovene: Autocamioane Steagu Rosu, Tractorul sau Rulmentul din Brasov, care toate au devenit locul unor investitii imobiliare....
Asta ca sa nu mai spunem ca si Romania a tras oleak de teapa Renault, avind in vedere ca a promis inca de la vinzarea Dacia catre Renault autostrada spre Ungaria, si tot la stadiul de "studii de fezabilitate" a ramas. Asha ca... sa nu te miri daca peste 4-5 ani masinile Dacia vor fi fabricate in proportie de 80% in Africa.
Creste calitatea si productivitatea "Vor scadea preturile decost la fabricatie, o parte din personal se va recicla, o parte la pensie sau in alte activitati dupa profesie !
Aceasta inseamna modernizare ! Trebuie uitat ca unde ai inceput activitatea iesi si la pensie. Asa este peste tot in lume de aceea avem diferentele de civilizatii !
Avem salarii diferite si nu merg pe solutia otravita salariul minim pe economie !
Romanii trebuie sa inteleaga, se rezista in viata industriala si economica daca esti rentabil !!!
Asa este si in viata familiala sa cheltuii cat iti permite punga si nu pe datorie cum a vrut ponta !!!
De ce exista discutia asta ca inlocuiesc oamenii?
E o prostie.
iar oamenii aceia, si care mai lucreaza acolo, ar trebui sa se gandeasca ce o sa faca mai departe si sa invete din timp o alta meserie, sunt o gramada ... Desigur va trebui sa renunte la traditionala bere seara si sa mearga la niste cursuri sau sa invete ceva.