Renault si alti doi constructori auto depasesc normele de poluare pentru masinile diesel, spune ministrul francez al energiei
Franta a testat o serie de modele pentru a vedea daca exista software care sa pacaleasca testele de emisii. Concluzia a fost ca Renault NU a instalat niciun astfel de soft.
Insa ministrul energiei spune ca au fost detectate emisii peste normele acceptate la modelele mai multor marci.
Ministrul francez al economiei, Emmanuel Macron, a spus la Berlin ca situatia de la Renault nu este nici pe departe atat de grava ca la Volkswagen, adaugand ca are mare incredere in constructorul francez. El a adaugat ca din septembrie, de cand a izbucnit scandalul Volkswagen, s-au facut si la Renault controale :"pentru verificarea fiabilitatii si calitatii informatiilor trimise consumatorilor".
In Franta, UTAC (Uniunea Tehnica a autovehiculelor, motocicletelor si bicicletelor) testeaza in prezent 100 de vehicule aflate in circulatie, dintre care 25 sunt Renault. Cifra este proportionala cu cota de piata Renault in Franta. Pana la sfarsitul lui decembrie 2015, se testasera deja 11 vehicule, dintre care 4 Renault.
Actiunile Renault au scazut joi cu 20% la bursa dupa ce s-a aflat ca o parte dintre sediile companiei au fost perchezitionate saptamana trecuta. Autoritatile franceze antifrauda au perchezitionat unitati din domeniul omologarii si al unitatilor de control pentru motoare, banuiala fiind ca ar putea sa fi existat fraude la nivelul emisiilor. Renault a confirmat ca s-au facut perchezitii si spune ca nu s-a descoperit nici fel de soft ilegal.

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Sau emisii in conditii de sosea, care sunt peste cele din laboratoarele unde s-au facut testele pentru omologare?!
Ca nu-i tot aia?!
Adica, e vorba despre emisii in conditii de laborator sau emisii in functionare pe sosea?!
Americanii au explicat foarte clar problema, Franta bajbaie....
Sau, cum e?
Principiul de admitere pe piață pentru vehiculele noi diferă fundamental intre UE si SUA, procedurile având la bază principii diferite:
In Uniunea Europeană se aplică principiul omologării de tip acordată de o autoritate independentă, de terță parte(organisme acreditate), care presupune:
- încercarea tipului de vehicul înainte de punerea pe piață;
- acordarea unui certificat de omologare;
- supravegherea conformității producției;
In SUA se aplică principiul auto-certificării (self-certification), prin care:
- producătorul efectuează el singur încercările;
- producătorul declară autorității că respectă cerințele;
- autoritatea acordă dreptul de vânzare pe baza declarației;
- autoritatea verifică ulterior îndeplinirea cerințelor.
Dacă se constată neconformități, autoritatea americana ia măsuri și sancționează producătorul.
Din diferența celor două principii de admitere pe piață se poate trage concluzia că varianta UE are un grad de prevenție mai mare pentru punerea pe piață a unor vehicule cu probleme.
În același timp, varianta americană permite ulterior depistării unor probleme aplicarea unor sancțiuni mai drastice.
Concluzia: producatorii auto au pacalit clientii, pe principiul: "clientul nostru, stapanul nostru" !
O sa-i mai auzim vorbind despre centrul Universului ind. auto: CLIENTUL!!!???
e normal ca testele sa fie facute in conditii de laborator
La deal, la coborare, pe drum drept, adica eu zic ca este responsabilitatea constructorului care trebuie sa faca astfel de teste, in orice conditii de utilizare, nu?!
Asta intereseaza, valoarea MAXIMA a emisilor.. iar constructorul asta trebuie sa stie si sa declare in documentele autovehiculului: emisiile maxime si in ce conditii!
Pentru alti parametri constructorul da valori diferite in conditii diferite de utilizare, nu?!
De exemplu da consumul de carburant in conditii urbane, extraurbane sau combinat!!
La fel, de ce nu poate da nivelul emisiilor in conditii diferite?!
mda, auto builders..
romglishu' mot-a-mot, comme les fleurs de coucou....
pe vremea mea, masinile se produceau, se fabricau, se ansamblau, etc.
acu', daca ..face sens, dece nu ?!
era o poezie, prin clasele primare, despre constructia socialismului: da'mi taticule si mie o lopata si'o mistrie...:)
mda, sa aderam la lingva universalis....pentru a fi in randul lumii.
caci, sa fim ce obisnuiam sa fim, mai greu.
deci, o lasam la ...limbisti.:)
Imi aduce aminte de Ponta, cum se lauda cu economia, de parca o inventase el.
In America de Nord se merge foarte mult pe incredere. De exemplu cand se fac taxele nu-ti cere nimeni documentele justificative. Taxele le poti trimte on line si ti se spune sa pastrezi documentele justifcative timp de trei ani. Pentru foarte multe deduceri se pot face controale incrucisate (ce sume de bani declara alti ca ti-au platit si ce declari tu ca ai primit. Pentru altele e imposibil (de ex cheltueli medicale). Din cand in cand se fac controale tematice. De ex intr-un an s-au facut foarte multe controale pe deducerile pentru taxele de studii (si fiului meu i s-au cerut documentele justificative in acel an).
Lipsa de birocratie din America de Nord e ceva greu de imaginat pentru Europa. Fiul meu a fost de vreo doua ori in Franta. Prima data in liceu a trebuit sa-i obtina viza (Romania nu era inca in UE). M-am ingrozit de cata birocratie exista la francezi ca sa obti o viza comparativ cu obtinerea unei vize pentru Canada... A doua oara cand s-a dus el in Franta s-a ingrozit el de cata birocratie exista si de cat de greu e sa deschizi un cont, sa-ti faci un abonament de internet (pentru abonament de internet iti trebuia cont la banca... nu se putea cu o carte de credit)
numai biine,
PS; un proverb destul de popular pe aici e: "Fool me once shame on you, fool me twice shame on me"... cu alte cuvinte m-ai pacalit o data sa-ti fie rusine, m-ai pacalit si a doua oara sa-mi fie mie rusine.
Vor fi implicate ''toate mărcile'' de automobile
Franţa va testa aleatoriu 100 de maşini din toate mărcile, aparţinând unor persoane sau companii de închirieri, pentru a stabili dacă nivelul noxelor emise în condiţii reale de trafic depăşeşte sau nu limitele legale, a declarat miercuri ministrul Mediului, Segolene Royal, transmite MarketWatch.
Noile teste, parte a eforturilor de a determina dacă tehnicile utilizate de producătorul auto german Volkswagen pentru a înşela autorităţile de reglementare sunt o practică largă la nivelul industriei, vor fi prezentate de Royal joi, iar rezultatele vor fi disponibile în câteva săptămâni.
Ministrul a declarat că 100 de maşini vor fi selectate la întâmplare, fie de la persoane care au spus deja că vor ca automobilele lor să fie testate, fie de la companii de închirieri.
"Vom selecta dintre toate mărcile", a precizat Royal.
http://www.gandul.info/auto/decizia-frantei-dupa-scandalul-volkswagen-vor-fi-implicate-toate-marcile-de-automobile-14772401
'Orvoar'!
Grupul Renault a avertizat in mai multe randuri guvernul Romaniei ca si-ar putea transfera activitatea in Maroc, producand acolo Dacia Logan, daca costurile de transport spre vest al masinilor produse la Pitesti vor reprezenta o povara in continuare.
In noua conjunctura in care se afla grupul Renault, o asemenea alternativa nu este de exclus.Marile concerne producatoare de autoturisme sunt in permanenta intr-o acerba concurenta si sunt nevoite sa se adapteze din mers, pentru a-si mentine profiturile.Ceea ce i s-a intamplat acaum grupului Renault este cu siguranta "opera" concurentui sau german!