​Despre masinile 100% electrice s-a vorbit mult in ultimii ani, insa nu au depasit 1% din piata auto totala si pe sosele nu sunt prea multe. Insa niciun alt segment auto nu are atat de mare crestere procentuala, iar in cativa ani aceste masini nu vor mai fi atat de scumpe. O analiza Autovit.ro arata care este situatia pietei europene si a celei romanesti, dar si factorii de care depinde succesul acestor masini. Pe site-ul de anunturi sunt prezente cateva modele electrice, inclusiv Tesla Model S.

Nissan LeafFoto: Nissan

Informatia pe scurt

- Masinile electrice reprezinta sub 1% din piata mondiala totala, insa vanzarile lor cresc mai repede decat orice segment.

- Estimari recente arata ca dupa 2022 costurile de achizitie si intretinere ale masinilor electrice vor fi in medie mai mici decat la autovehiculele cu motor termic.

- Masinile electrice se vand bine doar in tarile unde subventiile guvernamentale sunt foarte mari, fiindca in acest mod devin mai acceptabile la pret. Insa tehnologia se imbunatateste si aceste modele devin tot mai ieftine si pot parcurge mai multi kilometri intre incarcari.

- In Uniunea Europeana s-au vandut anul trecut 91.000 de unitati in 2015, cu 47% mai mult fata de 2014. In Romania media este de sub trei unitati/luna.

- Pe Autovit.ro numarul anunturilor pentru masini elecrice nu a fost mare, insa a existat diversitate: de la masini de sub 10.000 euro, pana la celede peste 130.000 euro.

- Oferta se va diversifica pe platforma Autovit.ro, mai ales ca in timp se va crea si o piata a masinilor electrice second-hand.

Citeste articolul complet pe 0-100.ro