Cetatenii si firmele care isi vor cumpara un automobil 100% electric vor primi prin programul guvernamental Rabla Plus un ajutor de circa 6.000 de euro, a anuntat miercuri ministrul mediului, Cristiana Pasca Palmer. Ea a anuntat si ca Guvernul pregateste ghidul de finantare pentru accesarea fondurilor necesare realizarii retelei de alimentare a automobilelor electrice.

Cristiana Pasca - PalmerFoto: Hotnews

Avand in vedere ca prima de casare pentru o masina veche este de 6.500 lei, o persoana care doreste sa isi cumpere o masina 100% electrica "va avea un sprijin total de aproape 6.000 euro", a declarat ministrul Mediului, avand in vedere ca programul din acest an prevede acordarea unui eco-tichet de 20.000 de lei pentru astfel de masini.

Pe langa prima de casare pentru masinile vechi si sustinerea masinilor electrice, programul din 2016 prevede o a treia componenta, de finantare a infrastructurii pentru masinile electrice, practic inexistenta in Romania. Pentru infrastrucra necesara masinilor vechi se lucreaza in acest moment la un ghid de finantare.

In acest an, programul Rabla va fi lansat in luna mai si va avea trei componente: varianta clasica, Rabla Plus si cea de finantare a infrastructurii pentru masinile electrice, a precizat ministrul.

Prin programul clasic, beneficiarii vor primi o prima de 6.500 de lei pentru casarea masinilor vechi. In plus, ar putea primi doua eco-bonusuri, unul de 750 de lei şi un altul de 1.500 de lei pentru cumpararea unor automobile care genereaza emisii de CO2 sub 100 g/km. Pot fi casate masinile mai vechi de opt ani.

Cei care opteaza pentru programul Rabla Plus, pot beneficia de o prima de 5.000 de lei, conditia fiind sa cumpere o masina "care nu polueaza deloc". Cei care opteaza pentru Rabla plus nu sunt obligati sa caseze masini vechi. Dar daca au masina veche de casat, beneficiarii pot primi un un tichet de 6.000 de euro.