​Programul Rabla va incepe, cel mai probabil, abia in iunie pentru persoanele fizice, desi autoritatile promiteau ca va demara in martie, au spus reprezentantii Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA). Intarzierea este enervanta si inexplicabila, spun reprezentantii APIA care acum doi-trei ani erau vehement impotriva programului, iar in prezent si-au mai schimbat opinia, dar nu in totalitate. Prin Rabla s-au achizitionat anul trecut 25.000 de vehicule, iar anul acesta bugetul va fi mai mic, astfel ca se vor putea cumpara 20.000 de vehicule.

-Foto: Kia

Autoritatile au promis ca programul rabla va incepe in martie, dar acest termen a fost cu mult depasit. "Suntem in luna mai, dar veti vedea si efectele, fiindca evident ca sunt marci care sufera mai mult din aceasta cauza. Primesc zilnic intrebari despre ce se intampla cu programul si cel putin o data pe saptamana incerc un dialog cu Ministerul Mediului si cu AFM. Tehnic, raspunsul este ca trebuie sa treaca prin sedinta de guvern un memorandum pentru ca programul presupune nu numai achizitii de catre persoane fizice, ci si de catre persoane juridice, caz in care Ministerul de Finante trebuie sa avizeze un memorandum ce trebuie sa treaca prin sedinta de guvern. Abia dupa aceea, ministrul mediului poate sa emita ordinul prin care se pune in opera ghidul de finantare. Estimarea mea este ca mai devreme de 1 iunie nu putem vorbi de o derulare reala a programului, adica sa poata veni cetateanul cu dosarul la dealer", a spus Marius Tudor, secretar general APIA, la o masa rotunda organizata de Dan Vardie Consult.

Ernest Popovici, presedintele APIA, admite ca asociatia si-a schimbat opinia fata de programul Rabla pe care il critica intens acum cativa ani. "Dupa cum stiti, APIA a avut o pozitie ferma acum trei ani si spunea ca nu mai doreste continuarea programului, dar s-a revenit pentru ca aceasta a fost decizia ministerului, ca Rabla sa continue. Unii membrii l-au sustinut, l-am sustinut si noi in continuare, conditionat de un lucru: sa inceapa intr-un termen rezonabil, iar 1 martie mi se pare mai mult decat rezonabil".

Citeste articolul complet pe 0-100.ro