Directorul general executiv (CEO) al furnizorului de electricitate CEZ in Romania, cehul Martin Zmelik, impreuna cu prezentatorul TV Cabral, incearca sa ajunga de la Bucuresti la Pitesti cu o masina electrica Renault Zoe, cu un singur plin de baterie. Pe drum, doua personaje atat de diferite, intr-o masina atat de mica, genereaza o discutie interesanta despre automobilele electrice, infrastructura aferenta si ce inseamna sa fii strain si sa conduci in Romania. Ce a iesit, in clipul de mai jos.

Martin Zmelik si Cabral IbackaFoto: CEZ Romania

"Experimentul CEZ Romania a testat limitele e-mobility in tara noastra, in care numarul statiilor electrice este redus, iar autonomia limitata a masinilor electrice le recomanda doar in mediul urban. Martin Zmelik, CEO al Grupului CEZ in Romania, si Cabral Ibacka, prezentator de televiziune, au incercat aproape imposibilul: sa parcurga distanta Bucuresti-Pitesti, pe DN 7, adica aproape 120 de kilometri, cu un singur <>> de baterie”, a anuntat CEZ.

Dupa ce au parcurs orasul de la Nord la Vest, cei doi au oprit pentru circa 20 de minute pentru a reincarca bateria masinii la West Gate, la iesirea din Bucuresti spre Pitesti, pentru a pleca din Bucuresti cu bateria plina.

Nivelul de incarcare de 99%, suficient pentru a parcurge 125 km (autonomie), garanta parcurgerea la limita a celor 117 kilometri din Militari si pana la sediul CEZ din Pitesti (cu o autonomie teoretica ramasa de 8 km).

In cele din urma, prin stilul de condus calm si prin parcurgerea distantei pe DN7, nu pe A1, autonomia ramasa a masinii a fost de 48 km, mult peste asteptari. Acest lucru inseamna ca pauza pentru realimentare la iesirea din Bucuresti n-ar fi fost neaparat necesara.

Martin Zmelik a anuntat ca Grupul CEZ in Romania are in vedere extinderea numarului de statii de alimentare pentru masini cu propulsie electrica in toate marile orase din regiunea in care compania isi desfasoara activitatea de distributie. In acest moment CEZ detine doua statii de incarcare, in Pitesti si Craiova, unde posesorii de masini electrice pot reincarca automobilele gratuit.

CEZ a inceput, de asemenea, diversificarea flotei auto prin achizitia de modele electrice si hibrid. Acestea sunt utilizate de angajati in sistem carpooling, fiind adesea rezervate si pentru weekenduri.