​Dacia Sandero a fost inclusa in lista "Dirty Thirty" a celor mai poluante diesel-uri europene in functie de emisiile de oxid de azot, raportul intocmit de ONG-ul Transport and Environment cuprinzand modele precum Ford Focus, Range Rover Evoque sau Nissan Qashqai. Desi testele facute de autorittaile franceze, germane si britanice au aratat ca in trafic emisiile de NOX sunt mult mai mari decat in laborator, autoritatile nu au luat masuri impotriva companiilor. Mai mult, sunt semne ce arata ca si la alte companii - nu doar la VW - ar putea exista dispozitive de pacalire a testelor de emisii, dar autoritatile nu fac investigatii suplimentare.

Dacia SanderoFoto: Dacia

Lista cu 30 de modele cuprinde 20 de marci si se refera la masini diesel Euro 6 si la emisiile de oxid de azot. Cifra de referinta fata de care se raporteaza valorile diverselor modele reprezinta limita maxima legala de emisii NOX stabilita pentru masinile Diesel Euro 6: 80mg/km.

Pe testele de sosea, Sandero II 1,5 dCi 66 kW a avut emisii de 12,8 ori mai mari fata de limita de 80mg/km, iar la SUV-ul Renault Kadjar emisiile au fost de 13, respectiv 14 ori mai mari (motorizarile 1,5, 1,6 dCi). In lista sunt incluse modele precum Ford Focus, Jaguar XE, Mazda 6, Mercedes Clasa S, Opel Mokka, Porsche Macan, Skoda Octavia III.

Citeste articolul complet pe 0-100.ro