​Doi dintre constructorii auto japonezi care au uzine in marea Britanie ar putea sa le inchida daca tara va parasi Uniunea Europeana, spun analisti citati de Financial Times. Toyota si Honda ar putea lua decizii radicale, insa totul depinde de cum va evolua situatia si de ce fel de tratat comercial se va semna. Nissan, Toyota si Honda produc jumatate dintre masinile fabricate in Marea Britanie, insa ultimii doi constructori nu au operatiuni profitabile.

Uzina Nissan din SunderlandFoto: Nissan

Marea problema pentru constructorii auto japonezi este ca iesirea Marii Britanii din UE ar putea insemna adaugarea de taxe vamale de 10% pentru exporturile catre alte tari UE. In plus, acesti constructori vor cumpara din tarile UE componente mai scumpe daca Regatul Unit nu va reusi sa semneze un nou acord comercial avantajos cu tarile din UE.

Cea mai mare uzina auto din Regatul Unit este cea a Nissan din Sunderland unde s-au investit peste 4 miliarde euro, productia anuala este de jumatate de milion de masini si pe linii au ajuns si modele Infiniti. Uzina este insa foarte profitabila si nu s-ar pune problema inchiderii.

Nissan si Toyota, care impreuna produc aproximativ 300.000 de masini/an, nu sunt pe profit in Regatul Unit, insa o decizie ar putea fi luata in cativa ani cand se vor fi clarificat toate conditiile sub care Regatul iese din UE. Toyota si Honda au investit fiecare peste doua miliarde euro in UK.