Industria de componente auto este uriasa si peste 100.000 de romani lucreaza la mai bine de 600 de companii. Marele "of" al angajatilor este ca in destule cazuri salariile sunt mici, in timp ce companiile spun tot mai apasat ca tarile low-cost recupereaza si vor ajunge sa preia productie care acum se realizeaza la noi.
Pe de alta parte, auzim des de cazuri in care un angajator cauta sute de oameni si nu prea gaseste, fiindca salariile sunt mici si multi oameni prefera sa stea acasa sau sa munceasca pe unde apuca in loc sa mearga la multinationala care plateste putin.

Cea mai recenta fabrica auto deschisa in tara - Faurecia Rm Valcea - reprezinta un studiu de caz cat se poate de interesant. La fel ca alte companii din domeniu si Faurecia angajeaza doar forta de munca necalificata si cele mai mici salarii sunt egale cu minimul pe economie.
Un strigat de disperare: 200 de euro/luna
Faurecia este un grup auto care la nivel mondial are 103.000 de angajati, dintre care 3.000 sunt in tara. Compania a inaugurat marti la Ramnicu Valcea o fabrica de tapiterii auto care a starnit controverse pe plan local.
Presa din zona a scris articole dure la adresa Faurecia pe tema salariilor mici oferite de companie. Daca la o buna parte dintre companiile auto din alte zone nu exista salarii nete de sub 1.400-1.500 lei/luna, la Faurecia sunt si de sub 1.000 lei.
Pe retelele sociale s-a vorbit de sclavie, de exploatare si s-a folosit un ton agresiv. S-a spus ca Faurecia nu gaseste oamenii, fiindca plateste prost.
Marti, in timpul ceremoniei de inaugurare a fabricii, vicepremierul Costin Borc vorbea despre locuri de munca de inalta calitate si despre mandria de a avea investitori in tara. In acel moment, o voce din sala in care se aflau multe sute de oameni l-a intrerupt strigand: 200 de euro salariu!. Borc a reluat rapid discursul si vocea a mai strigat un minut mai tarziu: 200 de euro salariu!
Mai jos puteti asculta momentul
Suma nu este departe de adevar, au admis cei de la Faurecia care spun ca nu angajeaza forta calificata de munca si ca angajeaza si cu salariul minim pe economie (1.250 lei brut, 925 lei net). Exista insa si avantaje, explica Daniela Mihaila, manager de resurse umane la Faurecia. "Avem o grila de vechime. Pe masura ce devii loial companiei ti se modifica salariul. De exemplu avem un bonus de productie care este aproximativ 20% din salariul de baza".
O calificare utila toata viata
Pentru angajati exista o perioada initiala de formare ce dureaza trei saptamani, dupa care se continua pe linia de productie alte trei luni sub supraveghere. "Practic dupa trei luni de zile putem discuta despre eficienta operatorului respectiv. Politica noastra porneste de la un salariu minim de incadrare, urmand ca dupa sase luni acest salariu sa fie majorat".

Cei de la Faurecia spun ca nu doar salariul este important, ci si faptul ca, prin cursurile de formare, compania califica diversi tineri care pot folosi cele invatate si pe mai departe in parcursul lor profesional. Evident insa ca pentru multi ideea unui salariu de pornire atat de mic este de neconceput, mai ales ca este vorba de o munca de migala care iti solicita ochii extrem de mult.
Faurecia are venituri anuale de peste 20 miliarde euro si numarul de uzine trece de 300. Cand face o investitie, grupul calculeaza costurile "la sange:. iar capitolul salarii este esential si evident ca trebuie mentinut la niveluri scazute.
Cum sunt insa salariile in Africa de Nord in comparatie cu Romania, l-am intrebat pe Mircea Bucur, directorul fabricii. "Ar trebui sa luam in considerare si eficienta costurilor salariale, nu doar costurile in sine. Daca, de exemplu, eficienta unui muncitor roman, raportat la salariul lui reprezinta, sa zicem, 50%, eficienta unui portughez raportat la salariul lui poate reprezenta 70%, iar eficienta unui muncitor in Africa, raportat la salariu, poate reprezenta 20%".
Cei de la Faurecia spun ca la inceput nu le-a fost greu sa gaseasca oameni insa apoi lucrurile s-au complicat si strategia se schimba, astfel ca se recruteaza si in mediul rural pe o raza de 40 km in jurul orasului Rm Valcea.

Important este faptul ca fabrica nu concureaza doar cu companii rivale cand este sa obtina noi proiecte, ci si cu divizii ale Faurecia din tarile low-cost, mai ales Maroc si Tunisia, contand enorm costurile cu manopera, mai mult decat cele logistice.
Robotii incep sa apara
Planurile Faurecia pentru unitatea valceana includ si aducerea de roboti, nu doar de oameni. Se vor aduce 11 roboti industriali (trei complecsi si opt simpli) in valoare de aproximativ un milion de euro, roboti ce vor fi folositi la operatiuni extrem de complicate ce necesita multa atentie. Vor fi aduse, spre exemplu, masini automate de cusut, dar si unele care sa execute cusaturile decorative de piele.
Mircea Bucur, directorul fabricii, a tinut sa precizeze ca robotii nu sunt adusi pentru a elimina locuri de munca, ci pentru a face operatiuni imposibil de realizat de catre operatorii umani.
"Nu neaparat pachetul salarial al angajatilor determina implementarea robotilor. Ei au multe avantaje: repetitivitatea, lucrul 24 de ore din 24, dar si reprogamarea usoara doar din touch-screen pentru operatiuni diferite".
Trebuie spus si ca Rm Valcea este un oras cu totul special, fiind cunoscut si in afara tarii prin hackerii romani care au dat lovituri si s-au imbogatit pacalind in special americani. In acest context putem banui ca foarte multi tineri care vor sa se angajeze au prieteni care au obtnut direct sau indirect sume mari de bani din diverse operatuni ilegale pe internet. Tinerii care isi vad prietenii cumparandu-si telefoane si haine scumpe nu prea vor fi atrasi sa lucreze pe 1.100 lei/luna la Faurecia...
Insa economia judetului Valcea nu este intr-o stare prea buna, astfel ca o companie care creeaza 2.000 de locuri de munca nu este "de lepadat".
Judetul Valcea: cateva date economice (INS< AJOFM)
Rata somajului in mai 4,1% (media pe tara: 4,6%)
Salariul mediu net in Valcea 1.592 lei (media nationala: 2.078 lei)
Constructia fabricii a inceput in decembrie 2015, iar productia, in luna mai a acestui an. Faurecia activa intr-un loc mai vechi care era prea mic, astfel ca utilajele au fost mutate in noul amplasament.
In prezent sunt 1.200 de angajati, dintre care 100 sunt personal TESA, obiectivul fiind sa se ajunga la 2.200 la final de 2017. Cele mai multe tapiterii merg catre modele precum Peugeot 208 si Renault Scenic, dar sunt discutii si s-au construit componente de pre-serie si pentru modele scumpe, precum Porsche Cayenne si Volkswagen Touareg. Proiectul nu este inca alocat, insa este vorba de huse din piele si huse cu design special, proiecte cu mare valoare adaugata. Este posibil ca in 2017 fabrica sa primeasca proiectul.
Tapiteriile produse la Valcea vor ajunge anul acesta pe 280.000 de masini, iar la anul se doreste o dublare a capacitatii de productie. Fabrica vrea sa incheie anul cu afaceri de 28 milioane euro.
Doamne fereste sa ai un copil, pentru ca programul este strict, cu pretentii, chiarvdaca nu ai bani sa i cumperi minimul de rechizite.
Pe scurt, da, 200 de euro este venit de sclav, in care daca renunti la caldura iarna si la lumina noapte, poti sa mananci paine goala si sa cresti un copil needucat si subnutrit.
Insa sa nu aruncam in capul investitoruilor toata vina. Starea de fapt este posibila din cauza guvernantilor care:
- iau spaga patronilor ca sa nu creasca salariul minim pe economie
- au vandut totul pe nimic, nu au dezvoltat infrastructura si suntem la mana unor asa zisi investitori care ne explica cum trebuie sa fim fericiti daca avem bani sa bem apa rece.
Atunci, te mai miri de unde poate cineva sa scoata eficienta, cifre calculate tot de firmele care au interesul financiar sa le tina la cote mici, chiar daca ies mai mari prin calcule.
Apai, daca te angajezi si te plangi, cine te-a pus sa fii sclav. Iar daca te simti sclav, probabil asa esti, pentru ca in tinerete ai frecat duda in loc sa faci ceva carte, sa faci o scoala de meserii, ai preferat 2 diplome la Spiru sau Ecologica si asa mai departe.
Cu alte cuvinte, cand esti prost gramada, nu stii sa faci nimic insa nici nu vrei sa faci nimic atunci... stai acasa pe 200 de lei sau cat mai e ajutorul social.
Pe scurt, vis a vis de ce scrii:
1. Chiar nu se angajeaza oamenii, ca din cauza asta au probleme. Problema este ca exista si un numar de oameni care NU au unde sa se angajeze si sunt obligati sa lucreze in conditiile alea. Din asta face profit o "multinationala", din saracia si somajul tarii in care "investeste". Guvernul fiind partas la asta.
2. De unde stii tu ca a frecat duda? Poate ca in tinerete nu a avut niste parinti care sa l impinga si a lucrat de la 14 ani ca sa se intretina. E usor sa inventezi povesti care sa te conduca la concluzia preferata: "sa l platim putin ca sa facem profit - o merita".
3. In doi timpi si trei miscari, i ai clasificat pe toti care nu ti muncesc gratis ca fiind prosti gramada si si merita soarta: declari sclavia ca fiind legitima.
Cu o populatie ca cei ca tine, nu ma mir ca prospera astfel de firme. Din pacate oameni cu opinii ca ale tale decid pentru cei cu 200 de euro salariu.
Odata ce vrei ceva tre sa demonstrezi ca meriti salariul respectiv. Daca nu esti calificat, apoi mergi si fa niste cursuri, multe sunt gratuite tocmai pentru integrarea in campul muncii (recalificare), daca nu faci asta si vrei mura-n gura atunci Coreea de Nord ar fi tara ideala pt tine, acolo fiecare are un loc de munca.
Crede-ma ca stiu destui insi care prefera sa frece duda si sa fie multumiti cu ce le pica (dastia de 200 euro) decat sa puna mana sa caute sa faca altceva si mai ales macar sa castige niste experienta si calificare la locul de munca inainte sa ceara.
Cu o populatie ca mine, au astia locul ala de munca cu 200euro, pt ca cei ca mine isi permit sa cumpere masini noi si sa le dea un loc de munca.
Si stai linistit ca mai e si Bulgaria sau Africa in cazul in care lucrurile nu merg bine, vezi Dacia.
In alta ordine de idei, daca oamenii erau calificati se punea altfel problema, si la salarii si cine investeste in zona. Citeste mai atent articolul si la sfarsit o sa vezi ca vor sa ia un proiect pentru tapiterii speciale, cu cine sa le faca cu aia de isi cos degetele de ele, nu cu aia care vor avea rezultate si evident o sa aiba si o alta grila de salarizre, ca pe aia nu poti risca sa ii pierzi, restul sunt dispensable.
"2. De unde stii tu ca a frecat duda? Poate ca in tinerete nu a avut niste parinti care sa l impinga si a lucrat de la 14 ani ca sa se intretina. "
Pai tocmai copii acestui necalificat pe care multinationala nu il plateste va deveni un viitor copil "fara carte" si "fara parte" tocmai pentru ca firma isi bate joc de salariul parintilor lui.
Greu cu postacii astia! Si eu scriu f f f rar pe Hotnews, dar astazi am fost nevoit!
De asemenea, nu e departe viitorul în care în fabrici mare parte din muncă va fi făcută de roboți, iar oamenii se vor ocupa cu întreținerea/programarea lor, deci e nevoie de oameni calificați: tehnicieni, ingineri, IT-iști. Și o mână de roboți și tehnicieni vor putea face munca la sute de necalificați. Ce vor face atunci necalificații? Istoria se repetă, la fel cum a fost înlocuirea țesătorilor manuali cu țesătoriile mecanizate în secolul 18.
"Trebuie sa aiba un salar decent din care sa traiasca" adică un fel de comunism, nu contează dacă ceea ce faci are valoare, dă-i omului salariu oricum că sunt alți fraieri care chiar muncesc și acoperă cheltuielile și cu cei neproductivi.
Iar "planul de productie" nu era doar o poezie.
gen "da, se bea, dar se si muncea dom'le"
2-Normal ca se si muncea, ca infrastructura asta colosala in care traiesc democratii mafioti si copiii lor hoti poporul roman a facut o, nu Klingonienii. Dupa 1980 se muncea si duminica, in multe sectoare.
Daca nu esti printre cei inteligenti dar esti harnic nu ai loc in societatea noastra si asta e marea problema. Daca nu ai IQ mai mare ca 100 iti poti gasi de lucru binisor in orice societate vestica pe post de tehnician, croitor, strungar, instalator..... la noi nu. Si spun ca nu-ti gasesti pentru ca nu esti instruit. la noi trebuie sa stii derivate si integrale ca sa treci liceul si nu exista o preselectie inainte de liceu.
O vina o poarta si parintii care vor ca al lor copil sa intre la un liceu bun si nu-si dau seama ca de fapt nu il duce capu' sa aiba studii superioare.
De vina e si statul care admite sutele de facultati de la noi in care copii si tinerii isi pierd timpul degeaba pierzand 3 sau 4 ani de experienta in campul muncii.
In nici un caz nu e vina unei firme ca da prea putin. Ca angajator pot spune ca cea mai mare lipsa de la noi din tara e lipsa fortei de munca real-calificate. Avem ingineri si programatori relativ buni dar nu avem paura dintre cei inalt-calificati si cei slab calificati.
De asta firmele care angajeaza ingineri o duc bine si platest 1000-2000 de euro/luna iar cele care angajeaza montatori platesc 200 euro/luna.
Ideea e ca nu ar trebui sa invinovatim pe altii de asta. Suntem singuri vinovati de situatia societatii noastre de azi.
modul de tratare a subiectului este vadit gresit.
Este vorba de eterna cerere si oferta: investitorul a facut un calcul simplu de eficienta. DIn pacate, munca necalificata este destul de usor de gasit (poti sa produci si in Bulgaria, Ucraina sau Moldova, ca sa nu vorbesc de gasesc tarile lumii a treia).
Evaluarea ta privind marja de profit este clar partinitoare: investitorul va avea profitul pe care il doreste si pentru care va plati IMPOZIT!
Deci este normal ca Guvernul (si cred ca orice guvern din lume) va fi fi foarte multumit sa nu aibe someri carora sa le plateasca ajutorul de somaj si sa aibe o companie care plateste taxe!
Nu uita la ca cele 200 eur se adauga alte 200 eur taxele platite de angajator.
Iar mult blamatele multinationale PLATESC taxele si nu eludeaza fiscul. Mai exista un avantaj: fiind o multinational, sansele de creste salariul si de a fi avansat sunt mult mai mari (dar trebuie sa fi pregatit sa faci si sacrificii si poate sa te muti si poate sa-ti vezi familai mai putin.
A propos de pregatire: cate limbi vorbesti? Dar nu estimare proprie ci cu atestat...
Mai scoateti nasul din Pipera sa vedeti cum traiesc oamenii.
Eu am plecat din orasul natal tocmai din aceleasi motive, sa-mi fac un rost mai bun. La fel e groaznic de greu singur dar alternativa era sa stau la mama acasa pe ajutor de somaj sau salarii de mizerie.
De cate ori aud pe unii ca se plang de saracie imi sare tandara.
Daca doua generatii din neamu meu au fost in stare sa-si faca o viata decenta in tara asta voi de ce nu puteti?
Si salariile sunt pe masura: daca n-ai facut o scoala, daca abia stii sa iti scrii numele cum sa ai pretentia la bani multi!!
Invata o calificare, o meserie, fii cel mai bun din domeniu si atunci poti cere. Pentru un specialist bun intodeauna exista cerere, pentru un muncitor necalificat nu prea...
Si-a facut casa in Bucuresti, s-a casatorit, are doi copii, doua masini, si o duce foarte bine.
Iata ca se poate, daca esti harnic si ambitios !
Desigur, m-am referit strict la cei tineri si cu viitorul in fata - nu-I poti cere lui mamaie, saraca de ea, sa se recalifice la batranete, dupa ce a trudit o viata intreaga. Stiu bine, saracie exista in tara asta, si inca multa, si nu toata este cauzata de lene si betie si prostie. Nici vorba de asa ceva.
din articol inteleg ca 200 este salariul minim de angajare (intamplator este si salariul minim pe economie). dar cat ar fi salariul pentru un candidat care vine de la concurenta si are 3 ani de experienta, sau pentru inginerul care va programa robotii? cat este salariul mediu? cat este salariul median...
salariul "decent" este un salariu care tine cont de cat produci, nu de ce cheltuieli ai tu pe acasa. daca iti dau banii de pomana, nu e nici o decenta.. esti doar un cersetor.
De VICTIME DE SISTEM nu au auzit.
Invatatorii si profesorii lucreaza la after school, pentru ONG-uri, proiecte, colaborari, etc...meditatii.
Ideea e ca intotdeauna se gaseste o cale sa traiesti decent. Trebuie doar multa munca, efort, ceva pasiune si mai putin dat vina pe altii.
Numarul salariatilor nu va creste decat cu 13%, spre 5,2 milioane, insa remunerarea salariatilor va atinge 360 miliarde lei, in crestere cu 56%, mult peste PIB si peste nr.salariati.
In clar, salariile vor creste an de an, cu peste 50% (tinand cont de o inflatie foarte mica, acum e chiar negativa, o stabilitate de necrezut pentru cei care in anii '90 erau obisnuiti cu inflatie mare).
Si daca nu va creste si productivitatea in paralel, cel putin cu acelasi procent, vom deveni din ce in ce mai putini rentabili pentru companiile care cauta forta de munca ieftina si vor incepe sa evite Romania.
Salariile pot creste peste tot daca se munceste mai eficient (e vorba de educatie, studii si calificare profesionala, de management), daca se reduc drastic evaziunea fiscala si coruptia (pentru ca indirect se fura din salariul potential), daca banii de la buget sunt cheltuiti mai atent (pentru ca ar fi mai putine taxe pe venituri), toate astea se leaga una de alta.
Toate partidele romanesti, inainte de a promite pomeni electorale "fara numar" ar trebui sa faca o prioritate din combaterea coruptiei si furtului din bani publici, din promovarea unor oameni onesti si competenti.
Educatia trebuie sa devina "obsesie" nationala, fara o adaptare la lumea de maine riscam iarasi o marginalizare pentru ca nu vom avea cetateni/salariati pregatiti.
Ex: daca ar fi neurochirurgi pe toate drumurile, atunci ei s-ar concura intre ei si ar incepe sa presteze munca lor pentru salariul minim pe economie.
daca ar fi IT-isti pe toate drumurile, la fel, IT-isti ar castiga un salariu de subzistenta.
Asa s-a intimplat in istorie dintotdeauna. Mecanicii de locomotiva erau platiti regeste in urma cu 100 ani. Etc.
Deci nu natura muncii da nivelul salariului si raritatea ei.
De aceea afirmatia ca trebuie sa neschimbam profesiile ca sa traim bine, e o mare manipulare.
Cert este ca in capitalism nu se pastreza o legatura intre productivitatea muncii si salarii, tocmai datorita mecanismului explicat mai sus.
Salariile scad, iar productivitatea muncii creste datorita progresului tehnic.
Asta iarasi se vede in statisticile de ultimele decenii din tarile dezvoltate. Salariile abia daca au crescut, dar productivitatea a crescut de citeva ori.
Deci capitalismul nu aduce bogatie, ci inegalitate sociala (bonus imperialism).
Prietene dar de SISTEM de ce nu spui nimic?
In Romania medicii rezidenti au leafa femeii de serviciu. Ei au frecat cumva "duda" 6 ani in facultate?
La fel functionarii publici, multi cu facultate, au sub 1500 lei leafa brut, 80% din ei.
Ps - Multinationalele vest stabilite in RO dau leafa minima PENTRU CA LEGEA ROMANEASCA PERMITE ASTA, si ele profita.
- "Companiile straine care au investit in Romania au fost interesate in mare masura de aceasta mana de lucru ieftina si slab calificata, mizand pe reducerea costurilor lor de productie. O astfel de politica nu a stimulat deloc invatamantul superior, deoarece calificarile obtinute in universitati nu erau solicitate pe piata muncii."
- "In aceste conditii ... capitalul privat din Romania nu este interesat de cercetare si inovatie. Faptul ca rata investitiilor private in cercetare in Romania se situeaza in jurul a 23%, in conditiile in care media europeana depaseste 50%, este relevant din acest punct de vedere."
- "Efectul negativ pe termen lung, poate cel mai profund al acestui tip de politica, este hemoragia de resurse umane si de inteligenta. Doar in ultimele 3 luni de zile, peste 90.000 de romani si-au exprimat dorinta de a pleca la munca in afara tarii. Pierderile pentru economia romaneasca, estimate de Ziarul Financiar, doar pentru cei 90.000 de emigranti, se ridica la cca. 1 miliard de euro. Desigur, daca la aceasta suma adaugam si investitia facuta din resurse publice pentru educatia persoanelor respective, pierderile reale sunt mult mai ridicate! Cu o astfel de politica a salariilor mici societatea romaneasca intra intr-o spirala in care capitalul investit in economie nu este interesat sa produca plus-valoare, iar investitiile facute de stat in educatie produc ulterior plus-valoare, prin intermediul emigratiei, pentru societatile dezvoltate. Riscul este intrarea intr-o spirala a sub-dezvoltarii."
http://tinyurl.com/helc2w9
"FMI arunca in aer dezbaterea privind migratia in Europa. Cat a pierdut Romania din exportul de creiere".
http://tinyurl.com/jbtuovr
Capitalism era si pe timpul lui Stefan cel Mare, dar se numea feudalism. Capitalismul de 200 de euro devine un feudalism cu simpla deosebire ca ai dreptul sa ti alegi feuda, chiar daca posibilitatile lipsesc uneori.
Problema e in alta parte.
In mod normal nu ar trebui o lege care sa reglementeze marimea salariului, dar capitalismul ofera sanse atit de mici oamenilor, incit statul intervine ca sa nu vedem morti foame / frig pe strada si sa tina infractionalitatea in anumite limite.
in 1989 toti credeau ca o sa traiasca precum occidentalii. Ce pacaleala. Ce naivi!
Inca mai sint unii care incearca sa perpetueze mitul ca romanii vor castiga vreodata ca vesticii.
Teapa, pana si vesticii vor saracii.
http://cursdeguvernare.ro/varujan-pambuccian-o-privire-in-economia-iminenta-de-ce-este-nevoie-sa-schimbam-urgent-sistemul-educational.html
Vom fi nevoiti sa adaptam rapid forta de munca, altfel vom fi loviti puternic dupa ce costul cu salariile vor creste si unele companii vor pleca sau vor instala roboti, pentru ca e tendinta care se contureaza pe plan mondial.
Exista un puternic decalaj in Romania intre nivelul de viata din zonele urbane mari si cele rurale, de peste 34% (in timp ce in tarile bogate din Vest, decalajul mediu e de cateva procente), si unele companii profita si ofera salarii mici in acele zone mai defavorizate.
Eurostat publica un studiu care arata cu cifre (euro la paritatea puterii de cumparare standard) ca nivelul de trai din orasele mari din unele state estice este peste nivelul UE, intre care si Romania !
Slovacia (47.274), Ungaria(37.354), Romania(33.442) si Cehia(32.358) au un nivel al vietii in orasele mari peste nivelul mediu al UE (32.327) si peste cel din zonele urbane din tari ca Italia(30.247), UK(30.041), Spania(26.542), etc.
Stiu ca e intotdeauna la moda printre romani un fel de lamentatie continua, aproape masochista, pe fond emotional, o cultivare a unui sentiment de inferioritate, pentru ca se fac stupid comparatii intre mere si pere, pentru ca se transforma experienta personala in adevar absolut si universal.
Romania, intre 1998 si 2013 (date The Economist din 2014) a avut una dintre cele mai bune performante economice mondiale la cresterea PIB-ului/locuitor (locul 2 mondial), iar intre 2000 si 2015 PIB-ul nostru a crescut de la 37,4 miliarde la dolari la peste 200 miliarde dolari !
Cu aproape 10.000 dolari (nominal, nu pps), suntem in categoria "venituri medii superioare" (sunt 53 de tari ca noi, intre 4.100 si 12.700 dolari/loc).
In cativa ani, la ritmul actual, intram la "tari dezvoltate", cu peste 12.700 dolari/loc.
D'aia toti migreaza spre Romania.
80% din Romani inchid caloriferele iarna si spera sa se incalzeasca prin pereti de la vecini. Asa o fi si in UK, Italia?
Continuati sa credeti statistici manipulatorii.
dar, ca fapt general, salariul reprezinta plata unei munci prestate si atat, nimic mai mult.
cand negociezi salariu tii cont de ce spui tu in postare, dar acelea nu sunt argumente pentru angajator!
angajatorul stie ca pentru jobul cutare se cuvin atatia bani (conform normativelor si probabil conform propriilor standarde), nu il preocupa ce faci cu banii primiti/castigati.
din pacate, exista si acea categorie de angajati care sunt slabi si care au un ritm de dezvoltare mai lent fata de alti colegi si rezultatele lor sunt mai slabe. Intr-o economie concurentiala pastrarea colrelatei intre eficienta/productivitate si remunerare poate conduce la unele nemultumiri , mai ales ale celor slab platiti.
Daca si managementul este unul slab pregatit, cu lacune de comunicare combinat cu un proces de evaluare aplicat deficitar poate amplifica nemultumirile
- bonuri de masa (9.35 x nr de zile lucrate; de regula 20)
- transport gratuit
- diverse bonusuri lunare (bonus de vechime, de performanta, de calitate etc.) sau ocazionale
- ore suplimentare platite corect
- salariu platit la timp, fara discutii.
Pe langa asta, e o munca care nu necesita inalta calificare. Se angajeaza chiar si oameni analfabeti (da, mai exista si de astia, si destul de multi...). Oameni care nu sunt capabili sa-si scoata bani de pe card, pentru ca nu stiu citi ce le scrie pe ATM...
Atata timp cat sunt seriosi si muncitori, castiga bine (1400-1500 lei in mana, pe cartea de munca) pentru nivelul lor de pregatire.
Si tot ii aud pe unii ca se plang... Daca esti Gigi Contra, apoi esti Gigi Contra!
Uite, eu am contraexemplu, in care oamenii isi fac treaba cu banii astia. se plang de neajunsuri, pentru ca exista destule, dar isi fac treaba constiincios.
Nu cumva esti tu seful lor? fara suparare...
Pe scurt, astfel de firme fac mai mult rau. Nu trebuie primite cu bratele deschise, pentru ca stabilesc niste standarde foarte joase. Dupa ei, si cealalta turma de asa zici "investitori" vin sa dea tot 200 de euro.
Una peste alta ia sa vezi cum "multinationalele" lui peste prajit cere si facilitati fiscale, pentru ca da salarii.
Acei 1350 lei BRUT, la finalul lunii sunt de fapt 1400-1500 NET, pentru ca se adauga diverse sporuri. Si mai putem adauga si bonurile de masa, inca ~180 lei.
Nu zic ca sunt multi. Si nu incerc sa iau apararea multinationalelor. Departe de mine gandul asta! Dar da, trebuie sa recunosc ca nu-mi plac putorile care, decat sa lucreze pentru 1000-1200 lei, stau acasa pentru 450 lei, luati de la mine, de la tine, de la altii (a se citi "ajutoare sociale"). Cunosc exemplu de persoana in floarea varstei care n-a mai lucrat de 10 ani...
De obicei astia au tendinta sa se planga. Aceiasi idioti care merg la locul de fumat si, desi au scrumiera mare la 1 metru de ei, arunca chistocul pe jos. Aceiasi idioti care merg la cantina si, dupa ce ca fac mizerie pe o raza de 3 metri in jur, nici nu-s in stare sa-si duca tava la debarasare. Aceiasi idioti care daca nu fura un elastic sau o brida nu-s sanatosi... Si ma opresc aici.
Cei care-s harnici, seriosi, constiinciosi, muncesc fara sa se planga in continuu. Pentru oamenii astia crede-ma ca am tot respectul din lume. Pentru loaze... Nu, multumesc!
”Să spunem că un hamal în port se mută din Coasta de Fildeș la Marsilia unde prestează exact aceeași muncă, dar salariul e triplu sau cvadruplu. Cum se explică ? Pur și simplu fiindcă ÎNTREG SISTEMUL ECONOMIC valorifică mai bine munca hamalului.”
În cazul României voi da doar un singur exemplu de proastă valorificare a muncii CELOR CE PRODUC CEVA: transporturile. Cum și calea ferată și drumurile sînt mizerabile ele induc costuri mărite care trebuiesc recuperate de undeva. Adică infrastructura execrabilă (ce ține ECLUSIV de factorii politici) LOVEȘTE DIRECT ÎN SALARII.
Zici ca m-am intors in timp cu 50 de ani.
In alta ordine de idei s-a mai demonstrat pe cifre cum ca o scutire de impozit intr-o anumita industrie produce mai multi bani pentru bugetul local/central decat daca s-ar plati acei 16%, buget din care va sunt platite voua ajutoarele sociale ca sa puteti sa mergeti sa votati PSD-ul in toamna.
Lucrez de 10 ani dezvoltând aplicații și mereu am plătit ăia 16% impozit.
Ah, eu sunt 100% PFA și relaționez direct cu cei din Vest, nu mă duc la birou stând câte 2 ore în trafic/direcție.
Poate ar trebui spus mai tare lucrul asta pentru ca UE sa creeze un cadru fiscal unitar pentru robotizare si impactul ei asupra locurilor de munca.
Adica vrei sa spui sa descurajeze robotizarea ca nu cumva sa ramana Hans si Ion fara loc de munca?
Chestia asta se dezbate cam de cand a inceput revolutia industriala si au aparut primele masinarii. Numai ca sa vezi, desi o gramada de John si hans au ramas fara locuri de munca urmasii lor si toata lumea a dus-o mult mai bine ulterior.
Pe lung: Robotii aia sunt dezvoltati de oameni cu inalta calificare (ingineri + programatori), apoi robotii aia sunt instalati de alti oameni cu inalta calificare, mentenanta este asigurata tot de tipul asta de oameni. Asta ca sa nu mai punem la socoteala materia prima, procesul de fabricatie etc etc.
Vezi tu, chiar daca la final un robot produce cat 50-100 de agarici analfabeti sau care au absolvit scola vietii si lucreaza la Facebook (stii tu la ce ma refer) pana sa ajunga el in fabrica acel robot a dat de munca si da de munca la mult mai multi oameni, o alta industrie ce-i drept care de obicei se regaseste in tarile dezvoltate (cu oameni destepti si care vor sa faca ceva cu viata lor).
Oamenii aia au salarii mari si isi permit sa schimbe masina la 3-5 ani, masina cu tapiterie produsa la Valcea, de oamenii aia care se tot vaita, insa vezi ce curva-i viata, daca nu ar fi aia cu bani nici voi nu ati avea de munca.
Multumit?
Tot mai multe idei de stanga pe net.
Trebuia sa traiti atunci cat sa fi vazut ce a fost. Comunismul si stanga politica nu sunt chiar atat de umane pe cat par la inceput.
Cei saraci, merita sa fie saraci, pentru ca in loc de carte si de ambitie, au spart seminte si s-au uitat la toate porcariile de la TV, pe care apoi le mai si criticau, ei fiind superiori.
Daca ar fi sa o iau de la zero, as lucra pe 200e/luna si apoi in timpul liber as invata sa fac ceva mai bine platit. Ce fac cei care astazi castiga 200e/luna? Contiuna sa sparga seminte si sa discute ce au vazut la TV.
Eu doar zic ca am ajuns aici datorita atitudinii noastre, in care presistam. Nu vrem sa recunoastem nocivitatea Comunismului si a ideilor de stanga, care ne fac sa ramanem tot mai slabi. Totul este o consecinta a acelei atitudini de care iti vorbesc eu si pe care o au tot mai multi dintre cei care se cred destepti si dau vina pe tara sau pe anume personaje, fara sa isi dea seama cat contribuie la sustinerea starii de fapt, a prezentului. Cum sa iti spun cat sa intelegi: te plangi ca la TV sunt promovate non-valorile si totusi te uiti in continuare la acelasi Maruta, Guta sau mai stiu eu ce. Ei bine, nu crezi ca tot tu ii sustii prin critica? Cam asa facem cu neocomunistii, cu cei care au luat locul securistilor de ieri, si facem asta din atitudinea pe care o avem din lipsa de educatie. Sa ai 200e/luna si sa faci scandal, e tot acelasi lucru. Succes la distrugere
De exemplu Germania are acum program de solidaritate cu germania de est, fiecare salariat, firma platind din venitul lor landurilor din est.
In plus exista ajutorul social asa numitul Hartz IV, care da si chirie si masa, tie copiilor tai, e drept pana iti gasesti ceva, statul in cazul asta avand grija sa-ti gasesti ceva cat mai repede. Ajutorul e si el limitat pe an, deci aceia se inscriu an de an.
In legea noastra salariul minim ar trebui si el pe ora in lege si nu pe luna, ca sa micsoreze eventualul abuz al angajatorului. Sunt cazuri unde oamenii muncesc mai mult de 4 sapatamani.
Altfel da e valabil job-ul atunci cand nu ai nimic si asta e cazul in multe zone din Romania.
A empatiza cu milioanele de saraci victime ale acelui sistem la fel, nu este "comunism".
contributii de ajutor social/somaj? robotii nu iau ajutor de somaj si nu ies la pensie..
contributii la sanatate? robotii nu ajung niciodata la un spital de stat...
In alta ordine de idei eu sunt mai degraba scandalizat de ce statul roman plateste ajutor social/somaj unor persoane carora li se ofera de munca dar refuza. In tarile normale te chema frumos oficiul de somaj si te informeaza ca exista x locuri disponibile de munca conform calificarii tale. Daca nu te prezinti pierzi ajutorul social/somaj; daca te prezinti dar refuzi neintemeiat posibilitatea de a te angaja pierzi ajutorul...etc;
Ce putere de negociere ai cu Faurecia? Sau Carrefour, Continental, Dacia, etc.? Deci piata e dezechilibrata puternic.
Inseamna ca toti romanii negociaza prost daca primesc salarii de mizerie.
Chiar asa de prosti sa fim sa credem ca e vorba de negociere d;aia sint salarii mici?
https://www.youtube.com/watch?v=B2aQ022mzoA
Votul este o solutie cand exista optiuni. Se pare ca nu sunt din punct de vedere politic. Citeste comentariul lui @Stefan85 ca sa vezi cam cum este inteles "capitalismul" romanesc: toti sunt prosti si trebuie sa crape de saracie. De ce crezi ca politicienii gandesc altfel?
Democratia mai inseamna si proteste cand alesii nu fac ce trebuie sau o iau pe aratura.
Ia sa fi avut proteste in fiecare luna in fata guvernului in ultimii 10 ani pentru autostradata Pitesti - Sibiu (ca sa dau un exemplu concret).
De fapt nici n-ar fi fost 10 ani, si acum ar fi fost gata.
e ceva ce necesita timp, dar se vor lamuri si patronii aia francezi ca degeaba s-au mutat in romania pt salarii minime, ca acei salariati nu iti vor face munca buna nici batuti.
un roman calificat cu minim 5 ani experienta (continua, nu schimbat 10 joburi in 5 ani) trebuie sa faca minim 2000 lei net in romania anului 2016
Ceea ce scapa tuturor, e ca si el acum 5 ani a inceput de la 200E
Toti vor din start 1000e "ca dincolo" (BTW, am vazut la televizor un domn la vreo 35 de ani experienta zero, care nu se angaja tocmai de-aia, ca nu primea acei 1000e din start)
Si eu acum 17 ani am inceput cu 220$, si acum am la 900E (inginer). Acum ii aud pe toti: "da, tu ai 4.000, e usor sa vorbesti, cum sa ma duc eu pe 1.000 plus bonuri?"
Pai nu te du tata, si peste 17 ani vei avea fix ajutor social, fara bonuri insa
- un kil de carne
- un kil de cartofi
- un kill de fasole
- un kil de roșii
- un kil de ardei?
1. Tu știi ce muncă depunde un țăran pentru a le cultiva?
2. Cât de mult ai cumpărat toate cele de mai sus de la țărani să îi ajuți și ai refuzat confortul supermarchetului?
Vezi tu, a face un efort e mai greu, a cere e ușor, a te plimba agale printe galantare e și mai ușor.
2-Ref la tarani de acord cu munca,. dar si la oras 80% din oameni au venit sub 1000 lei, deci produsele taranului sunt scumpe pt. cineva cu asa venit.
3-Da, si noi astia de la oras, care mergem "prin galantare", muncim 10 h pe zi de ne ies ochii. ba chiar sambata si duminica (vezi casierii din h-market). Si platim si impozite de ne rupem. De "saraci cu job" mata ai auzit?
Oricum este mult sub cit ar trebui sa primiti tinand cont de valoarea pe care o adaugati in firma respectiva. Credeti-ma ca daca ati avea acces la contabiliate (sau poate chiar aveti), veti vedea ca sinteti platit mult sub cit si-ar permite angajatorul.
Valoarea adaugata (venituri minus cheltuielile cu capitalul - materii prime, amortizmente, consumabile - fara cheltuieli/facturi fictive din off shoruri sau firme mama) intr-o firma trebuie comparata cu suma salariilor din acea firma. Si apoi sa se traga o concluzie daca salariile sint corecte sau nu.
Daca firma la care lucrez are profit de 5% (si castiga din rulaj si eficienta), nu pot pretinde ca fondul de salarii sa fie 10% din cifra de afaceri...
ps: Asa e, nu ma lafai, dar nici nu ma pot plange.
Intrebarea e ce vor face cei care acum refuza sa "ia startul". In firma, eu am incurajat si am contribuit la promovarea oamenilor seriosi, si dupa un an au sarit de la 1000 la 1500. Si voi continua sa fac asta, dar mai intai trebuie sa "ii vad"
Sau salariul portughezului este DOAR cu 20% mai mare fata de al angajatului roman...
Vezi mai intii cum o masoara si apoi exprimati-va daca romanul e mai eficient ca un portughez sau neamt.
Romanul, indonezianul, neamtul cos aceasi metri de camasi/ zi. Dar au salarii foarte diferite.
In realitate indonezianul coase mai multe caci el lucreaza 12 ore/zi, iar neamtul doar 8. Iar salariul indonezianului este de 10 ori mai mic.
Lasati minciuna ca indonezianul nu e eficient.
E o vrajeala ca sa tineti oamenii cu capul plecat, sa isi accepte saracia.
In Vest nu ai cum creste un copil cu 1000 euro.
Ce face romanul cu 925 lei pe luna? Ii da pe naveta pe mancarea luata la serviciu si pe utilitati. Nivel de trai similar cu cei din puscarii. Ce ce se alege? O zi intreaga pierduta, Speranta la pensie care in aceste conditii este sub 400 lei pe luna daca lucreaza minim 35 de ani adica sub pensia minima garantata pe care oricum o obtii daca strangi minim 15 ani vechime ca angajat lucrant 2 ore pe zi.
Poti sa fi si analfabet ca este simplu de calculat. Stai acasa, cresti gaini, un porc o vaca, iti cultivi toate zarzavaturile , iei un ajutor social pentru plata utilitatilor si DA ! asa poti sa traiesti. Daca te duci sa muncesti in conditiile de mai sus s-a dus ziua, nu ai timp sa te ocup[i de gospodarie si banii care-i incasezi nu-ti ajung sa-ti cumperi hrana pe care nu o mai poti produce in gospodarie. Munca bruta este aceeasi in Elv. Rom. Alg
Ala ar trebui doar pentru ce-i care chiar nu pot munci.
Nu-ti dai seama ce catastrofa ar fi sa nu mai existe Lidl in Romania, si sa ne facem cumparaturile de la tarani, sau de la buticuri si firme cu capital romanesc integral, care sunt sufocate de concurenta neloiala, incurajata chiar de stat cu granturi de care nu au nevoie in mod real ?
Nu-ti dai seama ca iti vor sari toti amerlocii in cap, cu "investitorii" care dupa toate definitiile termenului sunt interesati de profitul personal, si nu de beneficiile tarii respective ?
Shhhhh
Cand cineva nu poate trai din salariu pentru ca nu-i asa, este EXCLUS sa poti trai cu 925 lei/luna incearca orice altceva, mica invarteala, specula sau isi ia lumea in cap. Asta-i realitatea !!!!!!
Da, sunt acelasi preturi si in elvetia si in romania dar:
Elvetianul are 5k E salariu, cand merge la magazin are bani si cumpara de 1k E , asa ca magazinul isi permite sa plateasca muncitorul cu 2k E
Romanul e mai sarac, are 5k Lei, cand merge la magazin cumpara de 1k Lei, deci magazinul va plati muncitorul cu 2k Lei
Elvetianul de la magazin e platit mai mult nu pentru ca el personal e mai eficient ca romanul ci pentru ca economia elvetiana e mai eficienta ca economia romaneaca.
Pentru ca elvetianul a bagat bani in scoli si 30 % au studii superioare si produc bunuri cu valoare adaugata mare (adica sunt extrem de eficienti) iar romania are doar 10% oameni cu studii superioare si nu prea produce bunuri cu valoare adaugata mare - adica suntem ineficienti (valorile de 30 si 10 sunt scoase din burta dar ideea ramane)
Dar nu gresesti referitor la scoala. Acolo NU EXISTA copil care se nu mearga la scoala. Exclus !
Mulți care căută dezvoltatori software sunt sătui de ieftineală indiană cu rezultate proaste și aplicații ce sunt pe urmă refăcute fie de români la costuri mai mari, fie chiar de ei la costuri occidentale.
Vezi Dacia prin Maroc, de exemplu.
In loc sa fortezi mana unei companii private sa dea salarii mai mari, iar in final sa o impingi spre India sau Africa, ce-ar fi sa stimulezi investitori si/sau un sistem antreprenorial care sa concureze acerb pentru forta de munca disponibila, sa creasca cererea de mana de lucru si astfel - numai astfel - sa cresti nivelul de salarizare?
Tai in sange din contracte preferentiale, coruptie si clientelism politic, stabilesti un sistem concurential transparent - aproape salbatic, dezvolti infrastructura (din imprumuturi, initial), iar economia, odata cu nivelul de trai, se relanseaza literalmente in saptamana urmatoare.
Si hai s-o spunem si p-aia dreapta - dintr-un salariu de cusator sau casier nu intretii o familie. Iti finantezi o saptamana la mare in Bulgaria, nimic mai mult. Nu pentru ca n-ai dreptul sau pentru ca balaurul capitalist te vrea sclav, ci fiindca setul tau de competente este larg si nespecializat. Concurezi cu multi altii, de aceea remuneratia ta e modesta. Vrei mai mult? Iesi in fata, educa-te, relocheaza-te, fa ceva. Adapteaza-te.
Acuma economia Romaniei e pe plus, dar banii se scurg in offshore-uri, in timp ce salariatii de rand primesc 200 euro/luna. Guvernul ”supra-dimensionat” cum zici tu, inchide ochii, e mana in mana cu patronatele si mega-corporatiile, Codul Muncii care trebuia modificat a ramas la fel, sindicatele sunt varza. Dar hai sa stimulam investitorii c-o sa fie bine. Sigur.
Sindicatele sunt varza? Sindicatele n-ar trebui sa existe! Vrei siguranta zilei de maine? Un om inteligent isi cauta asigurarea in competente, o oaie creeaza sindicate.
E o constanta universala - vad trendul asta peste tot. Avocatii cei mai infocati ai aparatului statal dirijist sunt cei care nu pot produce nimic pentru ei insisi. Adora sa-si taie craca de sub picioare.
Da, mosule, investitorii iti cresc tie salariul, pentru ca atunci cand doi sau trei investitori doresc sa te angajeze, tu, cusator de Valcea, poti sa ceri 18 milioane in loc de 12.
Socialistii nu inteleg economie. Daca ar intelege-o, n-ar mai fi socialisti. Atat de simplu.
Discursul tau ca sint lenesi si ineficienti sau prosti si de aceea au salarii mici, nu ii va mai tine blanzi in case.
O sa ii linseze pe toti politicienii iesiti la TV sa ne explice ca trebuie sa se adapteze, sa se educe, ca ii moare copilul ca e ineficient si prost. O sa muriti martiri spunand "adevarul".
"un sistem concurential transparent" unde exista asa ceva? Cum concurezi cu Pfizer de exemplu? Cum faci o firma care sa concureze cu Mercedes?
Sau cu Exxon sau Boeing. Sau cu Bayer - Monsanto?
Nu exista asa ceva.
Iar patentele nu fac altceva decit sa prezerve monopolurile.
"Tai in sange din contracte preferentiale, coruptie si clientelism politic"
Nu se poate asa ceva. Toate firmele mari de mai sus fac lobby, traiesc si prospera corupand sau incepand razboaie.
"sa stimulezi investitori" - din banii cui? tot ai saracului care trebuie sa aleaga intre a plati rata la casa sau gazele? Tot la cersit vin "investitorii"? vor stimulente, subventii, facilitati, etc.
Nu o sa mai pacaliti mult timp oamenii cu minciunile voastre.
Zici bine, au o economie dezvoltată, dar să știi că și ei sunt plini de corporații care le sug banii populației.
Asa isi construiesc un set de cunostinte cu adevarat util, pe care-l iau cu ei si liciteaza mai departe. Asa se finanteaza vacante la mare intre 16 si 18 ani. O masura cum e salariul minim in esenta ii tine someri, pentru ca angajatorul nu poate vinde produsul muncii lor la un un pret peste costurile de salarizare.
Si asta nu e anarhie, ci baza functionala a oricarei economii sanatoase.
Capitalism de 30 de ani? Scuza-ma, am ras de m-am tavalit.
Cusatorul si casierul din Occident care castiga 1500 E au o putere de cumparare cu foarte putin peste cea din Ro. La un astfel de venit iti inchiriezi o odaie (nu apartament, ci odaie cu un pat si o chiuveta) si poate iti ramane suficient cat sa mananci acasa. Nu-ti imagina ca umbla caini cu covrigi in coada p-acolo. In multe privinte sunt mult mai inapoiati decat noi.
100% de acord cu ce ai spus fata de spectrul profesional. Ai nevoie de intregul interval. In primiii mei ani de cariera castigam mai putin decat un tinichigiu, chiar daca eram calificat sa plasez sateliti pe orbita. Frumusetea unei piete libere este da ocazia unui 'mestesugar' sa se ridice singur. Si rapid. Ceea ce multi au facut deja.
Or de atunci pret benzina s-a dublat si in gen preturile au explodat,
Deci cat trebuie oare azi?
Dar aberatiile mari apar cind se vorbeste de cazul de fata. Unii uita despre ce vorbim: vorbim de o fabrica care produce un component pentru industria auto. Industria auto este, la nivel mondial, foarte concurentiala si costurile trebuie sa ramana jos. Deci nu pot plati furnizorilor, mai ales pentru produse nespecializate, sume mari. La rindul lor, furnizorii trebuie sa tina costurile cit mai jos ca sa ramana competitivi. Daca ai un contract cu Renault, nu o sa le spui alora ca tapiteria tocmai s-a scumpit cu 20% pentru ca forta ta de munca cere salarii cu 100% mai mari. Iar la un business de acest tip, costurile muncii este relativ mic (presupun) comparativ cu alte componente (instalatii, materie prima) si foarte volatila.
Stiu ca intr-o lume ideala, ca cea leninista, s-ar da fiecaruia dupa nevoi, insa cei care abereaza aici uita ca firma respectiva nu poate da salarii "ca in Occident" (apropos, cred ca aproape toate business-urile de acest tip NU MAI SUNT in Occident) pentru ca altfel ar iesi din piata si ar insemna sa concedieze citeva mii de oameni.
Sigur, putem discuta daca 1000 de lei/luna e tot ce poate oferi respectiva firma, dar si daca ar fi 1,200 de lei, tot ar sari socialistii de aici sa zica ca asta e "sclavie". Daca insa se gandeste cineva ca firma ar putea da 3000 de lei pe luna si nu vrea, inseamna ca nu intelege nimic din economie si in cazul ala, rateaza un bun moment sa taca.
Fără multinaționale, fără ingineri, fără iphone, fără televizor color, fără, fără, fără!
Nu ne vindem țara, nu ne vindem sufletul. Afară cu ingineriiiiiiiiii!
Dar o companie care îți permite costul unei fluctuații foarte mari a forței de muncă (costuri cu recrutarea, cu testarea medicală, cu pregătirea noilor angajați, costuri legate de productivitatea scăzută a celor care abia vin) și costul generat de gradul scăzut de satisfacție a angajaților (cei care pleacă repede pleacă că nu le place acolo și cât stau nu prea lucrează la capacitate maximă) înseamnă că o duce foarte bine. Deci și-ar permite și să crească salariile ți să ofere alte beneficii pentru angajați. Din anumite motive, nu vrea să facă asta. Unul dintre principalele motive ține de faptul că are o putere de negociere mult mai mare decât potențialii și actualii angajați în relația cu ei.