Grupul auto german Volkswagen a ajuns la un acord cu dealerii auto din Statele Unite, carora urmeaza sa le plateasca 1,2 miliarde dolari ca sa renunte la procesele legate de despagubiri pentru masinile cu motoare diesel care trucau testele de emisii, relateaza Bloomberg, citat de News.ro.

Sigla VolkswagenFoto: Volkswagen

In urma acordului, costurile totale ale Volkswagen pe piata din SUA in scandalul trucarii testelor de emisii se ridica la 16,5 miliarde dolari.

Acordul, incheiat cu 652 de dealeri auto din SUA, prevede ca grupul auto german va rascumpara masinile cu teste trucate, ramase in stocurile dealerilor, in aceleasi conditii in care au fost vandute cumparatorilor, potrivit documentelor prezentate intr-o instanta din San Francisco de catre avocatii delearilor.

Volkswagen va plati imediat jumatate din suma, urmand ca cealalta jumatate sa fie platita in rate lunare, timp de 18 luni.

Scandalul "Dieselgate" a izbucnit pe 18 septembrie 2015, cand autoritatile americane au acuzat Volkswagen - numarul unu european in constructia de automobile, care detine 12 marci, inclusiv Seat, Audi si Porsche - ca a folosit un program informatic pentru a falsifica testele cu privire la nivelul poluarii.

In Statele Unite, Volkswagen a acceptat deja sa plateasca despagubiri de 15,3 miliarde de dolari pentru proprietarii americani de masini cu motoare diesel, dar a respins o masura similara pentru cei 8,5 milioane de proprietari de masini din Europa care au avut, de asemenea, testele de emisii trucate.

Grupul german profita de legislatia diferita din Europa, care slabeste sansele unei solutii generale pentru toti cei pagubiti, precum in SUA.