Schimbarile propuse de Guvern pentru obtinerea permisului de conducere au starnit controverse, mai ales partea legata de faptul ca ar putea deveni soferi doar cei care au terminat macar clasa a zecea. O privire in mai multe tari ale lumii arata ca regulile legate de modul in care se poate obtine permisul sunt de o uimitoare diversitate. In unele locuri nu se da niciun examen, in altele se dau chiar si patru probe de teren, inclusiv una de noapte, iar in multe tari tinerii au permis pe o perioada provizorie si apoi il pot obtine pe cel standard.

Permis din UKFoto: Pexels Photo

In lume exista peste un miliard de soferi, dar modul in care acestia au obtinut permisul a diferit enorm de la tara la tara. Tendinta ultimilor ani a fost ca testele de obtinere a permisului sa se inaspreasca, mai ales in tarile mai sarace unde examenele erau foarte simple. In Mexic si acum exisa locuri in care nu se da practic examen, ci doar se plateste o taxa, iar in tari precum India si Egipt abia in ultimii ani s-au introdus si teste practice mai complexe, totul fiind pana acum o formalitate.

Honduras este una dintre tarile in care obtinerea permisului este o formalitate, in timp ce Nigeria, o tara uriasa, a introdus abia de curand probele practice.

In China sunt provincii in care nici o zecime dintre candidati nu trec testul teoretic introdus acum cativa ani. Contine 100 de intrebari la care trebuie dat raspunsul in 45 de minute, iar pentru a trece trebuie sa raspunzi corect la 90% dintre intrebari. Autoritatile nu ofera mostre de test pentru a nu-i incuraja pe candidati sa memoreze totul mecanic. In aceste conditii nu este de mirare ca in zone precum Shenzen doar 4% dintre candidati trec testul.

Citeste articolul complet pe 0-100.ro