O parte dintre companiile care produc automobile si componente in Marea Britanie isi vor muta operatiunile in Europa Centrala si de Sud-Est daca in urma Brexit-ului, Regatul Unit va pierde accesul la piata comuna, avertizeaza seful Asociatiei Industriei Auto Germane. Matthias Wissmann da ca exemplu de succes doua tari din regiune - Slovacia si Polonia - si spune ca Marea Britanie ar putea avea soarta dramatica a Italiei, a carei productie auto este de patru ori mai mica decat acum doua decenii. Polonia si Slovacia au castigat recent investitii auto uriase, lasand cu mult in urma Romania.

Roboti la fabrica MINIFoto: MINI

Companiile auto din Marea Britanie sunt extrem de ingrijorate de Brexit si de ce se va intampla dupa. In industria auto lucreaza peste 100.000 de oameni in Regatul Unit, cea mai mare investitie fiind cea realizata de Nissan in Sunderland.

Daca marile tari europene nu vor fi de acord sa semneze cu Regatul Unit tratate de liber-schimb si daca nu vor include Regatul in piata comuna, exporturile tuturor companiilor britanice vor fi mai scumpe, din cauza taxelor.

Sefii companiilor auto se intreaba in ce conditii se va incheia Brexit-ul si ce se va intampla daca va fi unul dur, asta insemnand ca negocierile vor esua, iar UK se va gasi in afara pietei comune.

Citeste articolul complet pe 0-100.ro