​In 2008 cand Obama si-a inceput primul mandat, industria auto era "pe butuci" si zeci de mii de oameni erau concediati. Acum vanzarile de masini sunt la un nivel record si marile companii auto americane investesc serios. Insa nu o fac doar in SUA, ci si in Mexic, iar de aceasta realitate a profitat Donald Trump. Magnatul a castigat alegerile si in statele unde industria auto este puternica, desi Obama avertizase ca lui Trump nu ii pasa de muncitori. De ce a avut Trump succes in "bastioanele" industriei auto puteti citi mai jos.

Donald Trump la primul sau discurs ca presedinteFoto: ABC News/Youtube

In state precum Michigan, Ohio si Indiana, cu o importanta industrie auto, Trump a castigat. De ce? Ura si resentimentele sunt factori importanti. In 2009 General Motors si Chrysler au fost salvate de Guvern de la faliment, insa ca parte a intelegerii au renuntat la o buna parte din efective.

Industria auto o ducea rau atunci, insa acum lucrurile s-au schimbat si gigantii auto americani au facut angajari in SUA, dar nu la nivelul de dinainte de criza. In 2010 erau sub 650.000 de angajati in productie, iar in prezent s-a ajuns la peste 900.000, departe de recordul din 2000: 1,3 milioane de persoane.

Citeste articolul complet pe 0-100.ro