Patronul unei firme chineze care produce sticla pentru industria auto a uimit China nu doar prin faptul ca investeste masiv in crearea de mii de locuri de munca in SUA, ci mai ales prin faptul ca aduce ca motivatie fiscalitatea excesiva si costurile mari cu forta de munca in China. In contextul in care cele mai mari companii investesc in China, este o mare surpriza cand un chinez prefera sa investeasca in SUA pe motiv ca este mai ieftin. Compania se numeste Fuyao si creeaza locuri de munca in Ohio.

Fuyao GlassFoto: WYSO

Cao Dewang isi prezinta compania ca fiind cel mai mare producator mondial de sticla pentru industria auto si a inaugurat in octombrie o uzina gigantica unde vor lucra mii de oameni in Ohio.

Intr-un interviu pentru China Business News, Cao a explicat de ce investeste atat de mult in SUA. El spune ca in China sunt cele mai mari impozite din lume, iar fiscalitatea este cu 35% mai mare decat in SUA.

Seful Fuyao a fost intens criticat pe internet in China, mai ales pe uriasa retea sociala Weibo unde s-a facut apel la autoritati sa nu-i pemita delocalizarea in China. Seful companiei a tinut insa sa spuna ca nu fuge din China unde oricum ramane baza operatiunilor companiei.

Fuyao are fabrici in peste zece orase din China, dar si in Rusia.

Global Times, cotidian apropiat puterii de la Beijing, a publicat opinia unui expert care spune R P Chineza este una dintre tarile lumii care taxeaza cel mai mult companiile. In acest context, daca povara fiscala nu va fi mai usoara, China risca sa-si piarda competitivitatea in sectorul manufacturier.

Cotidianul Poporului, cel mai cunoscut ziar din China, apara cele spuse de seful Fuyao, mentionand ca este bine faptul ca antreprenorii indraznesc sa ridice probleme. Acest lucru inseamna ca inca au incredere in economia chineza.

Sursa: AFP