Constructorul auto francez Renault a semnat luni un important acord cu Iranul care vizeaza constructia, in timp, a 300.000 de masini anual in aceasta tara prin intermediul unei companii mixte in care se vor investi 660 de milioane de euro, scrie AFP.

Noua companie va fi detinuta in proportie de 60% de Renault, Organizata pentru inovatie si dezvoltare industriala (20%) - un organism public iranian - si societatea privata iraniana Parto Neguine Nasseh, fiecare cu cate 20%.

Compania va avea sediul la Saveh, la circa 120 kilometri sud-vest de Teheran, intr-o uzina care exista deja si care va fi dezvoltata si modernizata. Aici se vor produce modelele Renault Symbol si Duster al Dacia.

Primele masini ar putea fi vandute intr-un an si jumatate.

A doua faza a proiectului va incepe in 2019 si va dura trei ani. In timp, cele doua modele Symbol si Duster ar urma sa ajunga la 300.000 de exemplare pe an.

Potrivit acordului, 30% dintre masinile si componentele produse in aceasta uzina iraniana vor fi exportate.

Renault este deja prezent in aceasta tara cu 80 de milioane de locuitori cu o capacitate existenta de productie de 200.000 de vehicule anual.

In 21 iunie 2016, grupul francez PSA a semnat un acord cu Iran Khodro, parafand astfel revenirea sa in aceasta tara, dupa ridicarea sanctiunilor internationale care vizau Teheranul.