Guvernul a aprobat ordonanta care aduce modificari Codului Rutier. Principala noutate tine de introducerea conceptului de suspendare a inmatricularii

de Vlad Barza     HotNews.ro
Vineri, 18 august 2017, 14:36 Economie | Auto


Guvernul a aprobat vineri ordonanta care aduce o serie de modificari Codului Rutier, principala schimbare constand in introducerea conceptului de suspendare a inmatricularii. Alte modificari prevazute de ordonanta au legatura cu radierea din oficiiu a vehiculelor, cu accesul la Registrul national de evidenta a permiselor de conducere si cu schimbul de date dintre autoritatile diverselor state membre UE.

Guvernul anunta ca a aprobat Ordonanta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.
Actul normativ transpune in legislatia nationala unele prevederi din Directiva 2014/46/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 3 aprilie 2014 de modificare a Directivei 1999/37/CE a Consiliului privind documentele de inmatriculare pentru vehicule.

Prin ordonanta aprobata astazi se introduce conceptul de suspendare a inmatricularii, ce vizeaza strict o operatiune administrativa care consta in interzicerea temporara a dreptului de a pune in circulatie si a utiliza un vehicul pe drumul public si nu vizeaza anularea inmatricularii. In context, vehiculul va figura in continuare inmatriculat pe numele proprietarului/detinatorului in Registrul national de evidenta a permiselor de conducere si a vehiculelor inmatriculate (care va cuprinde, totusi, o mentiune de suspendare a inmatricularii).

Operatiunea administrativa de suspendare a inmatricularii vehiculului nu exonereaza proprietarul acestuia de la plata obligatiilor fiscale datorate bugetului local. Suspendarea inmatricularii nu conduce la suspendarea platii impozitului asupra mijlocului de transport sau la nedatorarea impozitului pe mijlocul de transport.

Situatiile in care se propune producerea suspendarii de drept a inmatricularii sunt urmatoarele:
 •  noul proprietar (cumparator) nu solicita transcrierea transmiterii dreptului de proprietate in termen de 90 de zile de la data dobandirii dreptului de proprietate asupra vehiculului;
 •  expirarea / anularea inspectiei tehnice periodice a vehiculului.
Totodata, actul normativ prevede instituirea unui mecanism potrivit caruia, in cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar sa se inscrie in evidentele autoritatilor competente de inmatriculare simultan cu mentionarea incetarii calitatii de titular al inmatricularii a fostului proprietar. Pentru realizarea acestei operatiuni, noul proprietar va fi obligat sa solicite autoritatii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, in termen de 90 de zile de la data dobandirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.

In cadrul acestui mecanism, organul fiscal care opereaza scoaterea autovehiculului din evidenta fiscala a fostului proprietar va avea obligatia de a notifica instrainarea acestuia in cadrul schimbului de informatii prevazut de reglementarile in materie fiscala in termen de cinci zile lucratoare autoritatii competente de inmatriculare. Totodata, se propune ca autoritatea competenta de inmatriculare sa faca mentiunea privind instrainarea vehiculului in Registrul national de evidenta a permiselor de conducere si a vehiculelor inmatriculate constituit de Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, in termen de 30 de zile de la primirea notificarii.

Alte modificari prevazute de ordonanta sunt:

 • Se instituie reglementarea radierii din oficiu a vehiculelor, in urma notificarii primite de la autoritatile competente din tara sau din celelalte state membre, precum si de la persoanele juridice autorizate, care atesta faptul ca vehiculul a fost definitiv scos din uz. In cazul radierii vehiculului in aceste conditii, autoritatea competenta il va informa pe titularul certificatului de inmatriculare cu privire la efectuarea acestei operatiuni in termen de 30 de zile de la radiere.
 • Se stabileste dreptul de acces al Politiei Rutiere la Registrul national de evidenta a permiselor de conducere si a vehiculelor inmatriculate in scopul verificarii efectuarii inspectiei tehnice periodice a vehiculului, respectiv a valabilitatii acesteia.
 • Se autorizeaza Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor sa faca schimb de date cu autoritatile competente de inmatriculare din statele membre ale Uniunii Europene, prin obtinerea, respectiv furnizarea datelor necesare, in scopul verificarii, inaintea inmatricularii unui vehicul, a statutului legal al acestuia in statul in care a fost inmatriculat anterior, in cazul in care exista indoieli asupra situatiei reale sau juridice a vehiculului. Verificarea impreuna cu autoritatile competente de inmatriculare din statele membre ale Uniunii Europene se poate realiza inclusiv prin utilizarea unei platforme informatice in scopul facilitarii schimbului de informatii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7467 vizualizari

 • +4 (6 voturi)    
  . (Vineri, 18 august 2017, 15:17)

  theo667 [utilizator]

  ''Se stabileste dreptul de acces al Politiei Rutiere la Registrul national de evidenta a permiselor de conducere si a vehiculelor inmatriculate in scopul verificarii efectuarii inspectiei tehnice periodice a vehiculului, respectiv a valabilitatii acesteia.'' DAR pana acum unde vedea politia daca ai permis ori ba?
 • -1 (9 voturi)    
  Guvernul care le-a tras-o "capsunarilor"! (Vineri, 18 august 2017, 15:46)

  Arigo Sanchi [utilizator]

  Adica toamna tarziu cand se intorc acasa de la munci prin strainataturi isi vor gasi masina suspendata, trebuie lasat o parte din profitul muncii lor si birocratiei noastrs legendare. Plus ca trebuie sa o urci pe platforma sa o duci la ITP, tot nu poti umbla cu masina! Secretarii de stat de la MAI sunt mai ceva decat crupierii de la cazinouri, iti muta repede toti banii din buzunarul tau in conturile lor :)! Proprietarii de microbuze sunt cei mai afectati, revizia facandu-se anual, inca ceva de tinut cont cand iti planifici plecarea!
 • 0 (0 voturi)    
  Intrebarica (Duminică, 20 august 2017, 10:33)

  MoemBius [utilizator]

  Intrebaroasa

  Suspendarea asta a inmatricularii
  o sa se faca .....pentru motivul ca .......ITP u e expirat ....daca inteleg eu bine
  ok
  o fi expirat da cum ajunge ....organu la concluzia ca e expirat?

  O sa verifice ...organu toate masinile de pe strazi?
  nu au altceva mai bun de facut?
  daca prin absurd e unu capsunar
  care e plecat de nu stiu 2 ani de acasa
  si oricum cu masina aia nu circula nimeni
  ce anume rezolva ....organu prin suspendarea inmatricularii?
  ca mie unu imi scapa
  adica ........rezolva ...rezolva ....da ce anume?
  mai au un motiv/o parghie noua de scos bani preventiv de la cetateni sau ...?
  • 0 (0 voturi)    
   Exista datele (Luni, 21 august 2017, 10:23)

   NameInFlame [utilizator] i-a raspuns lui MoemBius

   Toate ITP-urile facute de service-urile autrizate sint inregistrare Intr-o baza de date a RAR-ului. Politia rutier stie cand tia- expirat ITP-ul si RCA-ul fara sa ii dai talonul.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by