De ce Arabia Saudita a ridicat interdictia femeilor de a conduce masini - Cat de mult au contat argumentele economice pentru unul dintre cele mai conservatoare state din lume?
Arabia Saudita este tara cu cea mai mare segregare dintre barbati si femei. Acestea nu pot lucra in multe domenii, trebuie sa fie insotite de un barbat din familie care ia pentru ele decizii importante si trebuie sa se acopere total in vesminte negre cand ies in public.
Anuntul ca femeile vor avea dreptul sa conduca masini in Arabia Saudita a fost salutat in toata lumea, interdictia fiind de neconceput si constituind unul dintre prncipalele motive de critica la adresa autoritarului regat cu capitala la Ryadh.
Printre lucrurile permise peste tot in lume, dar interzise in Arabia Saudita, se numara cinematografele. Din anii 80' nu sunt permise proiectiile publice de filme fiindca autoritatile religioase spun ca ar incuraja imoralitatea si ateismul.
Pentru marea victorie de acum a contat enorm si presiunea diverselor asociatii ale femeilor care au protestat din 1990 incoace, unele fiind trimise la inchisoare. In plus, anuntul este parte a planului tanarului print mostenitor Mohammed Bin Salman (32 de ani) de a moderniza societatea si de a mai micsora depedenta de petrol a intregii tarii. In plus, planul este ca sectorul privat sa ajunga la 65% din economia totala, fata de 40% in prezent.
Femeile sunt in prezent nevoite sa angajeze soferi personali, costurile fiind foarte mari. Cand vor primi dreptul sa conduca vor putea face economii fiindca se vor putea deplasa singure si vor putea renunta la soferi.
Mult vor avea de pierdut cei aproximativ 800.000 de soferi din tari precum Banghladesh, India, Nepal sau Pakistan care acum transporta femeile.
La fel, vor avea de suferit si cei care transporta pasageri pentru aplicatii stil Uber, in Arabia Saudita femeile constituind 80% din clientii companiei.
In ultimii ani femeile au primit mai multe drepturi, pot vota si pot candida pentru functii in consiliile orasenesti, pot sa faca munci care pana de curand erau interzise. Calculul este simplu: daca femeile vor putea conduce vor avea mai mare libertate si, daca vor capata in continuare in anii viitori noi drepturi, milioane de persoane care nu aveau voie sa intre in piata muncii vor avea acces si economia tarii va castiga.
Bineinteles ca si piata auto va creste mult. In Arabia Saudita s-au vandut anul trecut 679.000 de masini noi, cel mai bun an din istorie fiind 2014, cu aproape 850.000. Piata auto este mult peste nivelul din intervalul 2006-2010 cand a scazut si spre 350.000 unitati.
Toyota, Hyundai si Nissan sunt marcile cu cele mai mari vanzari, iar sedan-urile mari si SUV-urile sunt clasele cele mai cautate. Este de asteptat ca anuntul istoric de acum sa duca piata la peste un milion de masini/an si sa creasca si vanzarile de masini de oras de clasa mica si medie.
Arabia Saudita este plasata pe locul 141 din 144 de state in clasamentul Global Gender Gap pe 2016, un raport al Forumului Economic Mondial privind inegalitatile dintre femei si barbati in ce priveste participarea economica si politica, sanatatea si educatia.
Femeile nu au acces in multe domenii ale pietei muncii, doar 22% dintre ele lucrand si asta fiindca din 2011 se petrece o oarecare liberalizare a regulilor, iar femeile pot lucra in retail si in sectorul hotelier si pot ocupa si functii publice. Schimbarile nu s-au produs doar fiindca o serie de femei educate le-au cerut, ci si fiindca mai-marii tarii si-au dat seama ca economia regatului cu 32 de milioane de locuitori are de suferit din cauza ca multe milioane de femei sunt excluse din piata muncii.
Surse: Bloomberg, Financial Times, BBC

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Frumoasa casă neoromânească de pe strada Stirbei Voda, pentru care administrația Firea a dat autorizație de demolare pe finalul mandatului, este deocamdată salvată: Prefectul a atacat autorizația în instanță
Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Apropo, barbatii par extaziati cand au prietena/nevasta soferita pentru ca pot si ei sa bea o bere la gratar. Si daca face cumparaturile e si mai bine. Si daca duce si copiii la scoala e perfecta. Dar ti-am inteles gluma, promit ca am ras in sinea mea.