​Parcul auto din Romania va trece de sase milioane de masini in acest an si este cu patru ani mai „batran” decat intreg parcul auto al UE. Nu este de mirare ca se intampla asta, dat fiind ca anul acesta sase din zece masini inmatriculate au mai mult de zece ani vechime. Insa cifrele arata ca Romania este cu 40% sub media UE la capitolul numar de masini inmatriculate raportat la numarul de locuitori. Daca ar fi sa egalam media UE, parcul auto national ar trebui sa ajunga la 9 milioane de masini, fata de sase milioane in prezent.

Ford Escort GhiaFoto: Ford

Piata auto romaneasca s-a schimbat enorm fata de acum zece ani. In 2007 masinile noi reprezentau 72% din totalul inmatricuarilor, iar cele vechi, doar 28%, iar anul acesta estimarile arata ca masinile noi vor avea 17% din total si SH-urile, 83%. Daca in 2011 erau inscrise in circulatie sub 100.000 de masini SH, anul acesta se va trece de 500.000, iar din 2014 si pana in prezent au intrat in tara peste 1,1 milioane de masini SH.

Anul acesta este cu totul special din cauza eliminarii timbrului de mediu. In primele luni ale anului au fost inmatriculate aproape 400.000 de masini SH, raportul noi: SH fiind de 1:4.

Efectele eliminarii timbrului de mediu s-au vazut clar la ponderea masinilor mai vechi de 10 ani inscrise in circulatie. Daca anul trecut acestea au reprezentat 45% din totalul inmatricularilor, anul acesta au depasit 60%, semn ca multi romani au profitat si au adus masini vechi, dar ieftine, din Occident. Cifrele arata clar acest lucru: in februarie, prima luna de dupa disparitie taxei auto, 67% dintre masinile inmatriculate erau mai vechi de 10 ani, iar in martie ponderea a fost de 66%.

Citeste articolul complet pe 0-100.ro