Ministrul Mediului: Gandim o taxa de poluare pentru masinile cu norma de poluare mica si emisii mari de bioxid de carbon / Ce criterii sunt avute in vedere: capacitatea cilindrica, norma de poluare si emisiile
"Anul acesta, in Romania, comparativ cu 2016, aceeasi perioada de timp, au intrat masini cu norme de poluare intre Euro 2 si Euro 4, aproximativ 350.000 de masini, comparativ cu 146.000 de masini in 2016. La Ministerul Mediului, impreuna cu Administratia Fondului de Mediu, ANAF, RAR, cu producatorii de autovehicule din Romania, cu toate asociatiile care sunt implicate in acest proces si, nu in ultimul rand, si cu societatea civila, s-a constituit un grup de lucru in vederea calculului si gandirii corecte, nu asa cum s-a intamplat in perioada precedenta, incat sa gasim o metoda prin care masinile care polueaza, care au o norma de poluare mica si care au emisii de bioxid de carbon mari, sa plateasca o taxa de poluare", a spus ministrul, in cadrul unei vizite la depozitul ecologic de deseuri din judetul Bistrita-Nasaud.
Gratiela Gavrilescu a spus ca la stabilirea cuantumului acestei taxe se va tine cont de capacitatea cilindrica a autovehiculului, de norma de poluare si de emisiile de bioxid de carbon.
"Consider ca nu trebuie sa punem o taxa la taxa de prima inmatriculare, adica este ca si cum gandim inainte, in viitor, punem caruta inaintea boilor, in sensul ca noi trebuie sa stim, in momentul in care gandesti o astfel de taxa, sa te gandesti cat circula ea (masina n.r.), deci care este rulajul ei intr-o anumita perioada de timp, astfel incat sa poti sa-i faci determinarea de astfel de emisii. Si atunci o sa tinem cont de trei criterii: de capacitatea cilindrica, cea la care astazi de fapt este impozitata orice masina si este un impozit la taxe si impozite locale, norma de poluare - al doilea criteriu, si al treilea, emisiile pe care le da fiecare autovehicul", a afirmat ministrul.
Ministrul Mediului a precizat ca nu exista inca o forma finala a acestei taxe de poluare si ca nu poate avansa o data de la care aceasta va fi aplicata, avand in vedere ca se doreste ca masura sa fie dezbatuta cu toti factorii implicati.
"Sa mai avem un pic de rabdare, pentru ca emiterea unui act normativ, din punctul meu de vedere, trebuie facuta din toate punctele de vedere legal si cu dezbatere din timp cu toti cei care sunt implicati, astfel incat sa nu existe disfunctionalitati in sistem din toate punctele de vedere", a mai spus Gratiela Gavrilescu.
tot tehnocratii sau ipocritii?
iar acum acelasi PSD vrea sa taxeze masinile vechi aduse din vest. astia sunt ticalosi cu diploma
O masina veche de 10-15 ani nu depaseste 3000 euro.
Ghici ce vor alege cei care vor neaparat masina !
Si mie mi se pare normal sa se plateasca taxa de poluare anual, pe baza emisiilor de la test. La RAR se fac masuratorile respective, chiar daca masina e euro 5, sa platesti taxa de euro 3, daca asa iese la noxe...
P.S. Si ar trebui simplificata mult procedura de radiere a unui autovehicul!
O masina de 10-15 ani, luata cu 3000 de euro, are mari sanse sa necesite vizite regulate la service care in citiva ani sa se apropie de cei 3000 de euro economisiti intial. Da' nu asta e discutia aici, ci pe de o parte credulitatea cumparatorului de hirb din vest si pe de alta parte mirlania ciumei rosii care dupa ce a scos taxa de mediu acu moare de grija hirburilor.
Ai idee in ce stare e un "harb" din germania, euro 4, la 3000 eur? Unul vazut, nu primul pe dreapta, ales de mimisoara sau mimisorul mentionati mai devreme.
Eu vorbesc de marea masa de cumparatori de masini de 3000 de euro, care dupa prima luna incep sa constate ca motorul e cam dus, ambreajul cam trebuie schimbat, suspensiile sunt cam pe final, etc, etc.
ITP pe bune este solutia, nu aberatiile astea ligislative.
2. Legea nu e pentru protejarea umparatorului ci pentru protejarea celorlalti de efectele hirbului aflat in circulatie.
3. ITP nu-ti garanteaza ca peste 2 luni vrun furtun vechi de 10 ani sau vro busca de aceeasi virsta nu crapa. Cum nu-ti garanteaza nici ca peste 6 luni motorul ala nu se busheste si nu scoate nori de fum.
4. Aberati legislative gen impozit proportional cu vechimea si gradul de poluare sunt in toate tarile cu apa calda, alea spre care vrem noi sa tindem, dar doar copiind de acolo salariile si civilizatia, nu si modul in care s-a ajuns la ele.
Multumim retarzilor care au votat PSD.
Adica daca ai o masina de 3000 cm3 de ce sa platesti mai mult decat unul cu motor de 2000 cm3 daca ar avea aceleasi emisii?
Taxa de poluare trebuie sa se refere pur la poluare.. nu la capacitatea cilindrica. Capacitatea cilindrica este doar unul din multele criterii care impreuna determina cat de poluanta este masina.
Crieteriul unic ar trebui sa fie emisiile masinii. Nu capacitatea cilindrica, teava de esapament, filtrul de aer, modulul turbo sau alte chestii
Un hibrid submotorizat pe autostrada, oare cat consuma? O fi producand si miros de tradafiri?
pe de alta parte motoarele de 1.4 cu 170 de cai sunt noi, cu nivel de poluare mic, si pot fi diferentiate prin asta de motoarele euro4 care la 1.4 au 90 de cai.
iti place coafura babetei? leana lui ceausescu e invidioasa de acolo, din mormant.
asta-i aia cu aprobarea cotei ridicate la impuscatul ursilor, in loc sa caute sa-i exporte prin padurile din occident, unde au disparut.
deci ei stie cat circula gogu cu secondul si cata poluare face emisiile alea, altele decat e cele din norma de poluare.
ca sa nu mai vorbim de capacitatea cilindrica, aia care este, care va sa zica.
ca daca are capacitate mare, norma mica si emisii ioc, plateste mai mult sau mai putin.
da' eu tot nu pricep. cum afla ei cate emisii face o masina? in timp real. fuge dupa ea cu detectorul bagat pe teava? in panta sau in rampa? la drum intins sau in depasire ori la demaraj de la semafor.
e destepti bre. intai lasam bamblecii sa-si bage secondul in tara, ca le-am promis in campanie. p-orma le bagam taxe ca sa avem bani sa le marim lefurile, ca le-am promis in campanie. las ca e prosti astia si ne mai voteaza o data, macar in 2020.
Serios acu, era previzibil ca dupa ce trece euforia electorala se va reveni intr-un fel sau altul la stopat aducerea de hirburi din vest. problema e ca totul se modifica cu 2 saptamini notificare si anunturile se fac inainte de a avea habar ce se vrea, de aici impresia de degringolada generala. Probabil capacitatea cilindrica e gabata pentru segmentul de electorat PSD care a depasit stadiul de dezvoltare cu atelaje cu tractiune animala (carute) si au ajuns la dacia 1300. Aia trebuie scutiti, dimpreuna cu toate basculantele de pe vremea comunismului care scot fum de nu se vede nimic 10 metri in jur. Restul, sa plateasca. Ca doar trebuie finaintat de undeva programul de guvernare.
propiului guvern psd si inlocuirea cu unul tehnocrat.
ca le-a placut in 2016 si au invatat ce sa faca sa nu miste in front prea mult guvernul asta de un an.
un an in care tanti Aglaie si mos Belereaga or sa uite si ce n-au stiut si iar o sa-i voteze, iar nesimtitii care au absentat in 2016 or sa o faca si in 2020 si uite-asa se vor alege cu inca un mandat in Parlament si la guvernare si-or sa extermine tot.
dioxidul de carbon este acel gaz, relativ inert(stabil chimic), rezultat in urma arderii oricarui combustibil format din carbon. Nu are absolut nici o legatura cu normele de poluare pentru simplul motiv ca absolut toate motoarele cu ardere interna au ca efect eliminarea lui pe teava de esapament. Daca arde carbonul, produce dioxid de carbon. Simplu.
Randamentul arderii este relativ egal la motoarele moderne (20-25% benzina si 40% motorina), adica pentru tine, fa Doino, toate motoarele au cam aceeasi productie de dioxid de carbon pe litru de combustibil ars, absolut indiferent de norma de poluare.
Impozitarea dioxidului de carbon este o chestie care trebuie si este deja prezenta in pretul carburantului la pompa. Pentru ca cu cat arzi mai mult carburant cu atat mai mult dioxid elimini. Nu a inventat nimeni un catalizator care sa transforme CO2 in O2 si carbuni fa Doino!
Oh, ah, tocmai m-a lovit evidenta peste ochi: catalizatorul ala exista si se numeste clorofila. Este prezenta in toate plantele inclusiv in pomi, arbusti iarba.... Stii tu Doino: chestille ale care cresc pe dealuri/munti si care trebuie protejate de catre un minister, cica al mediului. La care tu esti, fa Doino, SEFA!!!!
Frazele de mai sus sunt pentru a intelege doamna ministru ca poluarea cu CO2, la care se gandeste ea, este deja impozitata. Destul de corect. In sensul ca cine arde gazul si produce CO2 plateste in functie de cat gaz a ars.
Ce lipseste, fa Doino, este activitatea pe care TU ar trebui sa o faci: de protectie si imbunatatire a fondului verde al Romaniei. Al nenorocitei alea de clorofila care ar trebui sustinuta din taxa aia de la pompa pe care guvernul tau o ia. In loc sa o dati pe de-a bogea unora, in schimbul voturilor, mai bine impaduriti si voi ceva. Ca de aceea sunteti Ministeriul Mediului!
Impozitarea altor gaze rezultate din ardere, care sunt mai nocive decat CO2, este alta gasca in alta traista.
Adica:
- s-a scos timbrul, tot bizonul s-a dus sa-si ia BMW de 10-15 ani fara sa plateasca timbru
- acum, dupa ce 350.000 bizoni si-au luat masinile, hai sa ii taxam. ca ii taxam dupa ce si-au luat masina, romanasii nu prea se uita cat vor da impozit (ci cat ii costa sa cumpere si inmatriculeze). si oricum nu prea au de gand sa isi vanda masina
Cum ziceam,masochisti, nu gluma!
Bine ca n-au dat inca o lege prin care sa oblige romanii cu venituri modeste (97% din populatie) sa mearga numai pe jos ca sa nu-i mai deranjeze pe alesi poluarea masinilor mai vechi!
Madam gavrilescu, sictir!
- nu pot s-o intretina: mergem in orice cartier din orice oras si sunt sigur ca gasim masini care nu s-au miscat de ceva timp - dar omul are masina
- vor marca germana neaparat, chiar daca e o rabla nenorocita, in loc sa-si ia una mai decenta si mai noua la acelasi pret (fara insa sa fie germana)
Exista o reputatie buna intre cost si fiabilitate cu privire la marcile germane. Orice ai spune, o marca germana cu vechime de 10 ani va ingropa un Logan (cu "greierasii" din dotare) avand 3-4 ani vechime!
eu comentasem doar ca sa-mi vars nervii , stiu ca pana sa se faca macar 10% din ce ma dat exemplu acolo mai dureaza 100 de ani...
In rest, s-auzim numai de bine..