Delphi Packard, grup american prezent cu unitati de productie locale de peste 15 ani, a anuntat ca va inchide fabrica de la Moldova Noua unde lucreaza 698 de angajati. In 2016 compania a avut o cifra de afaceri de 378 milioane lei, scrie publicatia locala caon.ro. Moldova Noua este situat oe clisura Dunarii, are 13.000 de angajati si Delphi, care a deschis fabrica in 2013, era cel mai mare angajator. Delphi a facut concedieri masive la Moldova Noua unde lucrau peste 2.000 de oameni in 2016.

Compania motiveaza spunand ca nu a gasit destula forta de mucna in regiune

"In urma intalnirii avute in data de 19 ianuarie cu reprezentantii sindicatului, echipa de management Aptiv Electrical Distribution Systems Romania, a comunicat faptul ca fabrica din Moldova Noua nu mai poate sa sustina un proiect complet din cauza constrangerilor cauzate de forta de munca limitata disponibila in regiune. Pentru a desfasura un proiect complet specific tipului nostru de industrie, bazat in principal pe forta de munca, e nevoie de un numar mai mare de angajati decat am reusit sa atragem din regiune. Am fost astfel nevoiti sa luam decizia de a ne ajusta operatiunile din Romania. Incetarea activitatilor de productie in Moldova Noua va avea loc la sfarsitul lunii martie, cu impact asupra a 698 de angajati. Vom face toate demersurile necesare impreuna cu partile implicate pentru a minimiza impactul negativ si pentru a cauta solutii care sa-i ajute pe angajatii afectati de aceasta masura", sustin oficialii companiei intr-un comunicat de presa.

Delphi ii incurajeaza pe angajatii de la Moldova Noua sa aplice la posturile disponibile in fabricile din Sannicolau Mare, Ineu si Centrul de Inginerie din Arad, punandu-le la dispozitie oferte de angajare.

Prefectul judetului Caras-Severin spune ca este pacat ca s-a ajuns aici si adauga ca forta de munca nu a fost o mare problema.

"Este trist ce se va intampla. Nu stiu exact care este motivul, pentru ca la inceputul anului 2016, la Delphi lucrau 2300 de oameni, deci forta de munca nu a fost chiar o problema. Este pacat acum ca eforturile fostilor primari din Moldova Noua, de a aduce aceasta firma in zona, se duc pe apa Sambetei, este pacat ca judetul va avea o incarcatura negativa de aproape 700 de someri", ne-a declarat prefectul judetului Caras-Severin, Matei Lupu.

In Romania, Delphi Packard mai are deschise fabrici la Sannicolau Mare si Ineu, detinand si un centru de inginerie la Arad.