​Waymo, divizia de masini autonome a Google, a pus un video in 360 de grade in care arata cum functioneaza masinile care se pot conduce singure si ofera un exemplu despre ce ar putea sa vada un astfel de pasager. Google testeaza de peste un deceniu masini autonome, a acumulat 8 milioane de km, dar si-a intensificat testele din ianuarie 2017 cand a introdus o versiune mult imbunatatita instalata pe modele Chrysler.

Waymo si masina autonoma care vede toate obstacoleleFoto: Waymo

Clipul este in 360 de grade. Daca il vizionati pe smartphone este suficient sa miscati telefonul, iar pe PC va puteti "plimba" cu mouse-ul

Waymo va lansa in lunile urmatoare servicii de transport cu masini autonome in Arizona pe anumite trasee unde a primit aprobare si, daca la inceput va fi prezent si un tester al companiei, planul prevede ca cel care solicita o cursa sa poata sta singur in masina autonoma, fara a fi nevoie sa conduca.

Intr-un video de aproape 4 minute Waymo incearca sa convinga publicul ca o masina autonoma poate fi sigura si ca "vede" din timp toate obstacolele ce apar si ca stie sa gestioneze situatia.

Waymo spune ca pasagerul trebuie sa stea relaxat in masina autonoma si poate, daca doreste, sa priveasca monitorele pe care vede practic cum "gandeste" soft-ul masinii, ce pericole detecteaza si cum actioneaza.

Diverse studii arata ca majoritatea soferilor nu au curaj sa se suie intr-o masina autonoma, iar autoritatile de reglementare nu au inca proceduri despre cum sa determine ca un vehicul este suficient de sigur, incat sa fie lasat sa se conduca sigur.

Google a insistat in ultimii ani pe ideea ca masina trebuie sa fie complet autonoma si ca soferul nu trebuie sa faca nimic, in timp ce companiile din industria auto sustin ideea ca soferul trebuie oricand sa poata interveni, in caz de nevoie.