​Femeile din Arabia Saudită vor putea să conducă mașini începând cu 24 iunie, potrivit unui comunicat al guvernului publicat marți și citat de AFP. Regele Salman a decis în septembrie 2017 să ridice interdicția prin care femeile nu aveau voie să conducă mașini, în cadrul unei noi politici inspirate de tânărul prinț moștenitor Mohammed bin Salman. La început de an, în orașul Jeddah s-a organizat și un salon auto pentru femei, lucru de neimaginat acum câțiva ani în țara ultra-conservatoare.

La Salonul Auto din JeddahFoto: Captura Reuters

"Au fost îndeplinite toate condițiile pentru ca femeile să înceapă să conducă", a declarat generalul Mohammed al-Bassami, directorul Departamentului Circulație, din subordinea ministerului de Interne.

În acest scop, în regat au fost înființate școli de șofat pentru femei în cinci mari orașe.

Arabia Saudită, singura țară din lume în care femeile nu aveau voia să conducă, s-a angajat într-o serie de reforme care vizează o mai mare participare a femeilor în viața economică și socială a acestui regat ultra-conservator.

Femeile vor putea astfel să își deschidă propriile companii și să asiste la meciuri de fotbal sau la concerte. Cinematografele au fost redeschise după 35 de ani de interdicție iar proiectele de divertisment se multiplică.

Dar femeile rămân în continuare supuse unui sistem de tutelă masculină. Astfel, ele au nevoie de acordul unui bărbat din familie pentru a călători, studia sau exercita anumite meserii.

Măsura a fost luată și ca parte a programului de modernizare a țării, și ca efect al insistențelor femeilor în ultimii 30 de ani, dar nu sunt acestea singurele motive. Femeile vor putea renunța la șoferii pe care îi angajau până acum și vor avea mai mulți bani la dispozitie și mai multă libertate, chiar dacă multe alte lucruri le sunt interzise. Este de așteptat si ca piața auto să crească puternic în țara cu 32 de milioane de oameni, probabil segmentul mașinilor de clasă mică urmând să aibă avans peste media pieței.