Din 20 mai intră în vigoare reguli noi în legătură cu ITP-ul mașinilor, una dintre ele permițând suspendarea înmatriculării unui vehicul fără Inspecţie Tehnică Periodică (ITP) valabilă, precum şi dacă vehiculul nu a fost înscris pe numele proprietarului de drept la 90 de zile de la achiziţionarea lui. Tot din această săptămână stațiile ITP vor fi obligate să înregistreze video activitatea și să păstreze înregistrările.

Service autoFoto: Volkswagen

Din 20 mai talonul mașinii se suspendă automat odată cu expirarea ITP-ului. Poliția va reține actele și plăcuțele de înmatriculare pe loc și șoferul nu mai poate pleca cu mașina.

"Poliţiştii vor dispune, începând cu 20 mai, suspendarea înmatriculării în cazul în care inspecţia tehnică periodică a vehiculului nu este valabilă şi în cazul în care noul proprietar nu a solicitat transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului", anunţa Poliţia Română, precizând că începând cu 20 mai, vor intra în vigoare o serie de prevederi care modifică şi completează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195 din 2002, privind circulaţia pe drumurile publice din România.

Suspendarea înmatriculării

Printre noutăţi, se numără suspendarea înmatriculării, care reprezintă o operaţiune administrativă ce constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumurile publice.

Conform legii, va fi aplicată suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului pentru care inspecţia tehnică periodică nu este valabilă. În cazul depistării în trafic a unui vehicul a cărei inspecţie tehnică periodică a expirat, pe lângă sancţiunea contravenţională principală, vor fi reţinute şi certificatul de înmatriculare, plăcuţele cu numărul de înregistrare şi se va elibera dovadă fără drept de circulaţie.

Suspendarea de drept a înmatriculării încetează la data la care vehiculul trece o nouă inspecţie tehnică periodică.

De asemenea, suspendarea înmatriculării se aplică şi în cazul în care noul proprietar nu a solicitat autorităţii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului. Suspendarea încetează la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietate.

Conducerea unui vehicul a cărui înmatriculare este suspendată constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 9 la 20 de puncte-amendă.

Înregistrări video pe liniile de ITP

Activităţile de inspecţie tehnică periodică (ITP) vor trebui să fie înregistrate prin intermediul unui sistem video începând cu 20 mai 2018, explică Avocatnet. Termenul inițial ar fi trebuit să fie 1 ianuarie 2017, dar autorităţile au decis să îl amâne cu mai bine de un an, pentru a da posibilitatea tuturor firmelor din domeniu să se conformeze noilor cerinţe.

Sistemul de supraveghere video necesar trebuie să conţină minimum două camere de supraveghere şi un înregistrator digital DVR (Digital Video Recorder) care să permită înregistrarea la rezoluţii înalte HD (High Definition). Practic trebuie înregistrată activitatea efectuată pe linia de ITP și înregistrarea trebuie păstrată şi pusă la dispoziţia Registrului Auto Român (RAR).

Legea nr. 260/2017 prevede că autovehiculele vor trece de inspecție doar dacă au, în cel mai rău caz, defecte mici. Mai exact, „în cazul în care la inspecția tehnică periodică se constată doar deficiențe minore, se consideră că inspecția a fost trecută, iar vehiculul nu mai este supus din nou inspecției”, scrie în actul normativ, citat de Avocatnet.

Deficiențele sunt împărțite în trei categorii: minore, majore și periculoase, cele minore având efect nesemnificativ asupra siguranței vehiculului.

Pentru mașinile noi, primul ITP se face la 3 ani de la înmatriculare, pentru mașinile cu o vechime de peste 12 ani, ITP-ul se face anual, iar pentru restul, ca și acum, la doi ani.